Hjem Nyheter 120.000 signerte opprop: Kutter endelig prisen på livreddende tuberkulose-medisin

120.000 signerte opprop: Kutter endelig prisen på livreddende tuberkulose-medisin

Foto: Siddharth Singh

Legemiddelselskapet Johnson & Johnson har endelig gjort tuberkulosemedisinen billigere. Nå må myndigheter verden over å ta den i bruk i kampen mot tuberkulose-pandemien, mener Leger Uten Grenser.

– Dette er svært gode nyheter forpasienter med multiresistent tuberkulose.Vi håper fremdeles at prisen vil bli enda lavere, men det erpositivtat legemiddelselskapet endelig har valgt å høre etter. Altfor mange pasienterbehandles i dag med smertefulle injeksjoner.Den behandlingen er mindre effektiv,og kan gi livsvarige bivirkninger, sier lege og president i Leger Uten Grenser i Norge, Karine Nordstrand.

Nå har prisen for en full behandling blitt redusert med 32 prosent, og kosterdermed rundt 1,5 dollar per dag.

Les mer: Kutt prisene på tuberkulosemedisin nå!

Korona-pandemien truer tuberkulosepasienter

Det er avgjørende at myndigheter verden over nå gjør sitt for at medisinen skal bli tilgjengelig for pasientene fortest mulig, understreker Nordstrand.

–Nå som verden også er rammet av en annen pandemi er det desto viktigere. Ikke bare fordi den gamle behandlingen er mindre effektiv og har flere bivirkninger, men også fordi den kreverdaglige sykehusbesøk.Det kan øke risikoen for korona-smitte blant pasienter som allerede lider av lungesykdom, forteller Nordstrand.

120.700 mennesker krevde priskutt

Til sammen har 120.700 mennesker engasjert seg gjennom underskriftskampanjer for å presse Johnson&Johnson (J&J) til å sette ned prisen.

Leger Uten Grenser har lenge kritisert legemiddelselskapet for å sette for høy pris på medisinen bedaquiline, som har vist seg å være effektiv for flesteparten av de som utvikler resistens. I 2018 utviklet nesten en halv million menneskermultiresistent tuberkulose. Siden medisinen ble utviklet i 2012 har kun 28.700 pasienter blitt behandlet med bedaquiline frem til slutten av 2018.Dette på tross av at medisinen har blitt forsket frem og utviklet ved hjelp av offentlige midler, og at Verdens helseorganisasjon (WHO) i 2018 anbefalte at medisinen burde erstatte desmertefulle injeksjonsmedisinene.

Kampen er ikke over enda

–Det er viktig å huske på at J&J ikke har utviklet denne medisinen alene. Medisinen ble forsket frem og utviklettakket væreen ganske stor andel skattepenger og andre private tilskudd. J&J mottok hundrevis av millioner av dollar gjennom offentlig midler, blant annet fra amerikanske myndigheter og andre forretningsinitativ. I tillegg fortsetter for eksempel vi i Leger Uten Grenser å forske på medisinen gjennom arbeidet vårt i felt. Det gjør at prisen ikke burde være for høy noen steder, sier seniorrådgiver for tuberkulose og hiv i Leger Uten Grenser, Sharonann Lynch.

Den nye prisen vil kun bli tilbudt til land gjennom som er med i organisasjonen Global Drug Facility (GDF). Dette er en organisasjon som distribuerertuberkulosemedisinertil lav- og mellominntektsland. Land som ikke kjøper medisinen gjennom GDF kan derfor måtte kjøpe medisinen mye dyrere fra J&J, med unntak av noen land i Øst- og Sentral-Asia som kan kjøpe inn medisinen gjennom deres russiske samarbeidspartner Pharmstandard. I Russland koster medisinen åtte dollar daglig per pasient, mens den nye prisen gjennom GDF er 1,5 dollar per dag.

Les mer: Hva er tuberkulose og hvordan jobber vi med det?

Patentbeskyttelse hindrer generisk produksjon

J&J er i dag den eneste produsenten av medisinen og har derfor monopol. Medisinen er patentbeskyttet i de fleste land, noe som hindrer andre legemiddelselskaper i å produserekopiversjoner.Uten konkurranse kan J&J sette prisen så høyt de ønsker, og patentbeskyttelsen varer i hvert fall frem til 2023.

–Flere legemiddelselskaper har sagt at de kan produserekopimedisinerneste år, og selge de langt rimeligere enn J&J, men dette er umulig så lenge medisinen er patentbeskyttet. Vi har de siste årene protestert mot den høye prisen fordi vi har sett hvordan dette går utover pasientene våre i felt, som ofte ikke har tilgang på den livreddende medisinen. Vi er glad for at prisen er senket, men håper også at generisk produksjon kanbli en realitetslik at prisen blir enda rimeligere og enda flere får tilgang, sier Nordstrand.

Les mer: Utvikling av vaksiner og medisiner

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.