Kutt prisene på tuberkulosemedisin nå!

Foto: Julia Chequer/Leger Uten Grenser

Leger Uten Grenser har lansert en global kampanje for å få legemiddelgiganten Johnson & Johnson til å redusere prisen på livreddende tuberkulosemedisin.

Johnson & Johnson oppfordres til å senke prisen på tuberkulosemedisinen bedaquiline til maks én dollar om dagen. Leger Uten Grenser krever dette priskuttet for å kunne oppskalere behandlingen og redusere dødsfall.

En stor del av forskningen og utviklingen rundt bedaquiline er basert på offentlige midler. Til tross for dette har Johnson & Johnson satt en høy pris på medisinene, og de har enerett til å bestemme hvilke land medisinen skal selges i.

– Ved å gjøre medisinen tilgjengelig til US$1 per dag kan den gjøres tilgjengelig for alle med multiresistent tuberkulose, sier Sharonann Lynch, hiv og tuberkulose-rådgiver hos Access Campaign.

Les om vårt arbeid med vaksinering

Dobbelt så dyr medisin

Legemiddelgiganten tar for tiden nesten US$1200 for et 20 måneders behandlingsløp, det dobbelte av det Leger Uten Grenser mener medisinen bør koste. Den høye prisen hindrer utbredt bruk av medisinen i land som opplever epidemier med multiresistent tuberkulose. Multiresistent tuberkulose er en form for tuberkulose som ikke kan behandles med standardmedisiner på grunn av resistente bakterier.

– Bedaquiline reddet livet mitt. Etter å ha byttet medisin ble jeg raskt mye bedre. Jeg opplevde mange bivirkninger under forrige behandling, som inkluderte medisiner som måtte injiseres, forteller Noludwe Mabandlela, som ble behandlet for multiresistent tuberkulose i Sør-Afrika tidligere i år.

De tidligere anbefalte behandlingsløpene som ble brukt i de fleste land, krevde at pasientene tok nesten 20 piller om dagen i opptil to år, samt smertefulle daglige injeksjoner med alvorlige bivirkninger som psykose, vedvarende kvalme eller døvhet. I tillegg klarte disse behandlingsmetodene kun å kurere 34% av personer med omfattende multiresistent tuberkulose (XDR-TB).

Les mer om vårt arbeid med tuberkulose

Ny behandling gir færre bivirkninger

Verdens helseorganisasjon anbefalte i 2018 at bedaquiline erstattet de injiserte medisinene, og ny forskning viser at suksessgraden har økt. En studie fra Hviterussland rapporterer om 87% suksessfull behandling.

– Vi har sett pasienter som har blitt døve eller mistet jobben, fordi de ikke har hatt noe annet alternativ enn de uutholdelige tuberkulosemedisinene som må injiseres, sier Pilar Ustero, medisinsk rådgiver for Leger Uten Grensers Access Campaign.

– Bedaquiline gir folk muligheten til å bli behandlet, uten de alvorlige bivirkningene. Denne medisinen må bli tilgjengelig for alle som trenger den, til en rimelig pris.

Siden WHO anbefalte medisinen mot multiresistent tuberkulose i fjor er mindre enn 12.000 pasienter blitt behandlet med medisinen. Dette er svært lavt, siden anslagsvis 80% av de 558.000 som årlig utvikler multiresistent tuberkulose bør behandles med bedaquiline. En større implementering av bedaquiline-behandling kan kun settes i gang hvis Johnson & Johnson gjør medisinen rimeligere og allment tilgjengelig, eventuelt ved å la andre legemiddelprodusenter lage generiske versjoner av medisinen.

Leger Uten Grenser er den ikke-statlige organisasjonen som behandler flest tuberkulosepasienter i verden, og har vært involvert i tuberkulosebehandling i 30 år. Organisasjonen jobber ofte sammen med nasjonale helsemyndigheter og behandler mennesker i konfliktsoner, fengsler, flyktningleirer eller utilgjengelige områder. Leger Uten Grenser jobber med å bryte patentbarrierer for å sikre en mer langsiktig løsning for tilgang til rimelige medisiner.

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.