– Jeg, datteren min og de små barna var her da de rev huset vårt første gang i desember 2021.

SAFAH

Innbygger. Al- Markez, Masafer Yatta

– Vi bygget opp huset igjen, men de rev også det innen kort tid. De kommer plutselig og uten varsel.

– Vi ser kun bulldoserne komme for å jevne hus og telt med jorden.

PALESTINA: DE LEVER I KONSTANT FRYKT

Tvangsflytting, voldsbruk, bevegelsesrestriksjoner og ødelagte hjem. Innbyggerne i Masafer Yatta blir psykisk syke av å leve i daglig frykt, viser ny rapport.

– Soldater går inn i landsbyene om natta, innfører portforbud og andre begrensninger. De holder militærøvelser nær boligområder, konfiskerer biler og ødelegger hjem, forteller David Cantero Pérez. Han leder Leger Uten Grensers arbeid på Vestbredden.

– De gjør livet uutholdelig for innbyggerne, legger han til. 

Publisert 23. desember 2022

–  Jeg er født her, og jeg har bodd her siden 1956.

MAHMUD
ALI NAJAJREH

Innbygger i Al- Markez, Masafer Yatta

–  Da okkupasjonen startet i 1967, ble vi boende.

–  Første gang de sa de skulle rive huset vårt var i 2011, men vi anket saken og tok det til retten.

Det gjorde at ingenting skjedde mellom 2011–2017 med Mahmuds hus, men plutselig en dag kom israelske soldater.

– Vi fikk ingen varsel. De kom og rev fire rom og to bad.

– I desember 2021 kom de tilbake og ødela fem rom og tre bad. Så 11. mai 2022 rev de syv rom og tre husvogner, forteller han.

Fakta om Masafer Yatta
Masafer Yatta ligger sør på den okkuperte Vestbredden, om lag 20 kilometer fra Hebron. 

Området har vært okkupert siden seksdagerskrigen i juni 1967.

1981: Det israelske forsvaret definerte det som et militært område.

Mai 2022: Israelske høyesterett fjernet alle juridiske barrierer for tvangsflytting av palestinere fra Masafer Yatta. for å opprette en militær sone.

Vannledninger stenges regelmessig, vanntanker ødelegges og tankbiler med vann stoppes og konfiskeres.

Det usedvanlige presset som israelske myndigheter utsetter lokalsamfunnene i Masafer Yatta for, fører til fysiske og mentale helseproblemer, viser rapporten.     

– Dersom jeg blir fratatt eiendommen min, mister jeg hele livet mitt, fortalte en av innbyggerne.   

I tillegg til frykt for å bli tvunget bort fra sine hjem, lever også de palestinske beboerne her i konstant frykt for voldsbruk.  

Enklere å tvinge palestinere ut av området

Siden mai 2022 har israelske myndigheter trappet opp innsatsen. Da besluttet høyesterett i Israel å fjerne alle juridiske hindringer som sto i veien for å tvinge palestinere bort fra Masafer Yatta og gjøre det til et militært område.

Kjennelsen, og de påfølgende tiltakene fra israelsk side, har kraftig svekket innbyggernes tilgang på grunnleggende tjenester som helsehjelp. 

Leger Uten Grenser fordømte tidligere i år Israels planer om å tvinge palestinere ut av området.

– Her hadde vi et hus til duer, og der var det et lite skur for gjester.

JAMLA MOHAMMAD AYOUB ABU SABHA

Innbygger i Al- Markez, Masafer Yatta

Lever i konstant frykt

Rapporten avdekker at pasienter regelmessig blir nektet adgang til landsbyer der Leger Uten Grenser gir helsehjelp dersom ID-kortet viser at de er fra en annen landsby. I andre tilfeller har ambulanser på vei til Masafer Yatta blitt holdt igjen, og innbyggere som er på vei til sykehus, blir stoppet og blir sittende fast i sikkerhetskontroller.  

Mange innbyggere forteller at uvissheten knyttet til å få helsehjelp i Masafer Yatta har tvunget sårbare personer – som høygravide, eldre med kroniske sykdommer og alvorlig syke – til å forlate sine hjem og familier og flytte til den nærliggende byen Yatta.  

Tvangstiltak fra israelske myndigheter betyr at innbyggerne lever i konstant frykt for sin egen sikkerhet, og foreldre føler seg maktesløse i forsøket på å beskytte barna sine. Et foreldrepar forteller at barnet deres ble vekket av at en bevæpnet soldat med hund tok seg inn på soverommet.

Andre beskriver maktesløsheten som treffer dem når barna kommer hjem fra skolen og ser at barndomshjemmet deres er lagt i grus. 

Å bo under slike forhold er en enorm påkjenning for folks psykiske helse, advarer Leger Uten Grenser.

Den ferske rapporten viser at behovet for psykisk helsehjelp øker kraftig blant innbyggere som blir tvunget til å flytte og får hjemmene sine revet.

– De unødvendige lidelsene må ta slutt

– Det siste året har vi vært vitne til hvordan forholdene her påvirker folks fysiske og psykiske helse, sier Pérez.  

Over halvparten av Leger Uten Grensers pasienter i 2022 fortalte om psykosomatiske symptomer, en firedel av pasientene hadde symptomer på posttraumatiske stresslidelse, og en av tre forteller om depresjon.  

– Som en medisinsk humanitær organisasjon fordømmer vi de israelske policyene og ber israelske myndigheter om å umiddelbart stoppe utkastelsene og fjerne tiltakene som hindrer tilgang til grunnleggende tjenester som helsehjelp for palestinere i Masafer Yatta.  

– De unødvendige lidelsene må ta slutt, sier Pérez.  

Leger Uten Grenser oppfordrer i tillegg det internasjonale samfunnet til å handle raskt og besluttsomt for å beskytte befolkningen i Masafer Yatta og for å sikre at menneskerettighetene deres blir ivaretatt.  

Rectangle, Gesture, Font

Leger Uten Grenser er en nøytral, uavhengig og upartisk medisinsk hjelpeorganisasjon som redder liv og lindrer nød. Vi hjelper dem som trenger det mest – uansett hvem, uansett hvor, uansett hvorfor.


Kontakt
Giverservice: 21 04 24 52
epost@legerutengrenser.no
Åpningstid: 09 - 16 (man - fre)

legerutengrenser.no

Postadresse
Postboks 8813 Youngstorget
0028 Oslo

Org.nr.: NO 977 097 495