Avslutter arbeid i mottakssenteret Moria på Lesbos
Avgjørelsen kommer etter avtalen mellom EU og Tyrkia om tvangsretur av flyktninger og asylsøkere fra den greske øya. Leger Uten Grenser fortsetter imidlertid annet arbeid på Lesbos.
– Vi tok den ekstremt vanskelige avgjørelsen om å avslutte arbeidet i Moria fordi det å fortsette å jobbe der ville ha gjort oss delaktige i et system som vi opplever som urettferdig og inhumant, sier Sebastian Stein, nødhjelpskoordinatori Leger Uten Grenser.
– Vi kan ikke tillate at vår hjelp blir ledd i en masseutvisningsoperasjon, og vi nekter å være del av et system som ikke tar hensyn til asylsøkeres og migranters behov for humanitær hjelp og beskyttelse.
I går kveld avsluttet Leger Uten Grenser alt sitt arbeid i Moria, inkludert en klinikk, vann- og sanitæraktiviteter, og transport av flyktninger til senteret.
Leger Uten Grenser fortsetter å drive et transittsenter i Mantamados og redningsarbeid på Lesbos’ nordlige strender.
Leger Uten Grenser fortsetter også å drive mobiler klinikker andre steder på øya.
Leger Uten Grensers arbeid i Moria
Siden juli 2015 har Leger Uten Grenser tilbudt medisinske konsultasjoner og mentalhelsehjelp i Moria, samt delt ut nødhjelpsforsyninger og jobbet med vann- og sanitærsystemet på senteret.
Til sammen har Leger Uten Grenser utført 24.314 konsultasjoner på Lesbos, hvorav 12.526 i Moria.
Leger Uten Grensers psykologer har hjulpet 401 mennesker i en-til-en-samtaler og har gjennomført 584 gruppesamtaler med 3532 deltakere.
Leger Uten Grenser har også tilbudt transport og midlertidig husly mellom nordlige deler av øya og mottakssenterene Moria og Kara Tepe sør på øya.
Frem til 13. mars hadde Leger Uten Grenser transportert 12.952 nyankomne flyktninger.