Syria

Borgerkrigen i Syria startet i 2011 og har skapt den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig. Millioner av mennesker har et desperat behov for livsnødvendig humanitær nødhjelp.

Dette gjør vi:

Syria
  • Innbyggere: 18,5 millioner
  • Forventet levealder: 60 for menn, 70 for kvinner

Kilde: Verdens helseorganisasjon (WHO)

 

Sist oppdatert 14. mars 2017.

Syria er et ekstremt vanskelig land å jobbe i, også for Leger Uten Grenser. Bare i 2016 var det 47 angrep på 19 sykehus og klinikker vi støtter i Syria. Leger Uten Grenser ville helst hatt flere og større prosjekter i Syria enn vi har i dag, men på grunn av sikkerhet, kidnappinger og målrettede angrep mot helsepersonell, har vi en begrenset tilstedeværelse.

Leger Uten Grenser driver selv seks sykehus og klinikker nord i Syria. I tillegg støtter vi – med materiell, penger, forsyninger, medisiner og kursing – mer enn 150 klinikker og sykehus rundt om i landet hvor Leger Uten Grenser ikke kan være direkte tilstede selv.

Fram til dags dato nekter sentrale myndigheter i Syria Leger Uten Grenser autorisasjon til å arbeide i landet.

Etter at IS bortførte og og senere løslot fem av våre ansatte i 2014, fikk vi ingen garantier fra gruppen om at de ikke ville gjøre det samme igjen. Dette førte til den vanskelige avgjørelsen om å trekke oss ut fra IS-kontrollerte områder.

Som en konsekvens av dette, er vi kun fysisk tilstede i områder som er kontrollert av opposisjonsstyrker. 

Leger Uten Grenser har også prosjekter i nabolandene som Jordan, Libanon og Tyrkia som gir helsehjelp og støtte til syriske flyktninger og lokalsamfunnene der.

Rundt 4,8 millioner mennesker har flyktet ut fra landet. Omtrent 6,5 millioner er internt fordrevet som følge av at regjeringssoldater, opposisjonsstyrker og opprørsgrupper kjemper om makten og kontroll over territorium.

Ekstrem vold har karakterisert den komplekse krigen. Sivile områder har blitt rutinemessig bombet, ofte i såkalte «double-tap»-angrep, som vil si at det første angrepet blir etterfulgt av et nytt angrep opptil én time senere. Det andre angrepet er da rettet mot redningsmannskap og humanitær hjelp som prøver å hente ut de sårede. 

Leger Uten Grenser har jobbet i Syria siden konflikten startet i 2011.

 

Leger Uten Grensers arbeid i Syria i 2015

Nøkkeltall for 2015:

  • 130.300 konsultasjoner
  • 3500 nødhjelpspakker ble delt ut
  • 7000 kirurgiske inngrep ble utført
  • Leger Uten Grenser tok imot 2000 fødsler
  • Vi brukte 163 millioner kroner på vårt arbeid i Syria

Leger uten Grenser fortsatte å drive seks medisinske fasiliteter på forskjellige steder i det nordlige Syria i 2015. Det var en betydelig økning i antall mennesker med medisinske komplikasjoner som en følge av forsinket behandling, og en økning i antall tilfeller med infeksjoner med døden som følge på grunn av mangel på antibiotika.


Leger Uten Grenser eskalerte sitt støtteprogram til å inkludere rundt 70 helseklinikker drevet av syriske leger, med et særlig fokus på beleirede områder. Leger Uten Grenser gir teknisk rådgivning, medisinsk utstyr, lønn og drivstoff, og bidrar til å gjenoppbygge ødelagte bygninger.

Vi ga også ad hoc-støtte, som for eksempel medisinske donasjoner til rundt 80 andre medisinske fasiliteter i nødssituasjoner. Ingen Leger Uten Grenser-ansatte er til stede ved disse anleggene.

I 2015 ble 23 Leger Uten Grenser-støttede syriske helsepersonell drept og 58 såret. Videre ble 63 Leger Uten Grenser-støttede sykehus og klinikker bombet eller beskutt på 94 separate anledninger i 2015; 12 av disse anleggene ble fullstendig ødelagt.


Aleppo

Situasjonen forverret seg betydelig i Aleppo i 2015, med målrettede angrep på sivil infrastruktur som markeder, vannforsyning og helsefasiliteter. Intensivering av konflikten i Hama og Idlib tvang tusenvis av familier til å flykte til Aleppo-området.

Leger Uten Grenser-ansatte på et sykehus med 28 senger i Azaz-distriktet gjennomførte over 32.500 polikliniske konsultasjoner og over 17.000 akuttkonsultasjoner og 1200 kirurgiske inngrep. Teamene møtte også 6000 pasienter i sammenheng med svangerskap, postnatalkonsultasjoner og familieplanlegging og tok imot 409 fødsler.
Leger Uten Grenser mottok rapporter om angrep på ni helsefasiliteter rundt Aleppo i mai, inkludert seks sykehus. Et av disse var Leger Uten Grenser-støttede al Sakhour-sykehuset i Aleppo, som ble tvunget til å innstille virksomheten etter å ha blitt bombet minst to ganger.

Leger Uten Grenser måtte stenge sitt feltsykehus i Maskana i juni på grunn av sikkerhetsmessige grunner. Sykehuset hadde utført 5834 polikliniske undersøkelser, 2495 akutthjelptilfeller og tatt imot 51 fødsler.


Hassakeh distriktet

Kampene mellom væpnede grupper i nørdøstlige Syria eskalerte i 2015. Leger Uten Grenser jobbet på et sykehus som spesialiserte seg på mødrehelse, hvor 1559 fødsler ble assistert og 393 keisersnitt ble utført. Leger Uten Grenser donerte også medisinsk utstyr til sykehuset.

 

Idlib distriktet

Leger Uten Grenser fortsatte å drive en klinikk i Atmeh i Idlib, hvor over 6800 medisinske konsultasjoner og 5500 operasjoner ble utført. 3100 pasienter fikk mental helsehjelp. Mer enn 7000 barn ble vaksinert for meslinger og over 3500 nyfødte for hepatitt B.

 

Beleirede områder i Homs og Damaskus

Mer enn én million mennesker i opposisjonskontrollerte nabolag var fanget i kampene ved Damaskus og Homs. I tillegg var hundretusener fanget i Deir ez-Zor og andre områder hvor Leger Uten Grenser ikke har tilgang og ikke hadde fått til å organisere hjelpearbeid.


I gjennomsnitt ble det utført 300.000 konsultasjoner i måneden på sykehusene vi støttet i disse beleirede områdene.


Dara’a distriktet

Leger Uten Grenser donerte medisiner, utstyr og teknisk støtte til seks sykehus i helsestasjoner rundt om i Dara’a. De syriske legene vi støtter utførte 118.000 konsultasjoner og la inn 5800 pasienter på sykehus. De tok imot mer enn 2000 fødsler.
Disse seks sykehusene behandlet mer enn 8000 mennesker som var rammet av krigen.

 

Dokumentasjon på krigsskadde

Leger Uten Grenser publiserte en rapport tidlig i 2016 som viste at 154.647 krigsskadde pasienter kom til Leger Uten Grenser-støttede sykehus og klinikker i Syria. 7009 ble dokumenter døde som følge av krigsskader.
Kvinner og barn utgjorde 30 til 40 prosent av ofrene.