Jente som blir vaksinert

Vaksinering

Vi vaksinerer over en million mennesker mot dødelige sykdommer rundt om i verden hvert år.

Hvordan beskytter vaksiner?

Vaksiner er en effektiv måte å beskytte mennesker mot smittsomme sykdommer på. 

Målet er flokkimmunitet, som betyr at de i samfunnet som er for unge, syke eller for sårbare til å ta vaksinen, blir beskyttet mot sykdommen fordi de som er immune rundt ikke kan smitte dem. På den måten unngår man store sykdomsutbrudd. 

Vaksiner inneholder svake eller døde smittestoffer, og når disse tilføres i små doser, danner kroppen antistoffer.

Noen vaksiner injiseres; andre tas oralt. Enkelte vaksiner gir livslang immunitet, mens andre må gis i flere omganger for å sikre beskyttelse mot smitte.

Enkelte sykdommer, som meslinger, er så smittsomme at opptil 95 prosent må være vaksinert for å oppnå flokkimmunitet i en befolkning. For andre sykdommer kan andelen være lavere.

I løpet av 20 år har vi sett en kraftig nedgang i antall barn som dør av meslinger fordi det har eksistert en effektiv, billig og trygg vaksine. Dessverre fortsetter barn å dø av viruset i land og områder med lav vaksinedekning. 

Her blir det satt vaksine mot gulfeber under en vaksinasjonskampanje vi utførte i Den demokratiske republikken Kongo i 2016. Her ble 700.000 mennesker vaksinert mot sykdommen. Foto: Dieter Telemans

Hva gjør Leger Uten Grenser? 

Vi vaksinerer barn og voksne mot forskjellige sykdommer som meslinger, kolera, hjernehinnebetennelse, gulfeber og lungebetennelse. Dette skjer ofte i forbindelse med sykdomsutbrudd, men vi jobber også med vanlig rutinevaksinasjon i flere av prosjektene våre. 

I 2023 vaksinerte vi blant annet nærmere 3,3 millioner mennesker mot meslinger i forbindelse med utbrudd, nesten 1,5 millioner av dem i DR Kongo.

Langlesning: Hundrevis av kilometer er tilbakelagt: Her kommer vaksinene frem – bli med på reisen!

Forskning og utvikling av vaksiner

Vi jobber også med forskning og utvikling av vaksiner, og gjennom forskningssentret vårt, Epicentre, var vi blant annet med på klinisk testing av en effektiv rotavirus-vaksine i Niger.

Rotavirus er den ledende årsaken til at barn dør av diaré, og den nye vaksinen tåler varme, er billig og er særlig utviklet for en type rotavirus som rammer land sør for Sahara. 

Glemt fremskritt: Ny effektiv, billig og trygg rotavirusvaksine

Krever billige og tilgjengelige vaksiner

Leger Uten Grenser jobber hardt for å sette fokus på tilgang til vaksiner.

Noen vaksiner er så dyre at mange land ikke har råd til kjøpe dem inn, og slik beskytte befolkningen sin. Dette har vært tilfelle med lungebetennelsesvaksinen, som mange land i verden ikke har råd til.

Vaksinen ble lenge kun produsert av to legemiddelselskaper, Pfizer og GlaxoSmithKleine (GSK), som priset den livreddende vaksinen skyhøyt. De to legemiddelselskapene tjente titalls milliarder dollar på denne vaksinen, samtidig som de nektet å sette ned prisen.

Heldigvis ble det mot slutten av 2019 godkjent en ny og billig vaksine mot den dødelige sykdommen. Nå er det svært viktig at denne vaksinen, produsert av Serum Institute of India, raskest mulig blir tilgjengelig for de som trenger den aller mest. 

Les mer: Ny lungebetennelsevaksine kan redde millioner av liv

​I samarbeid med nigerske helsemyndigheter utførte Leger Uten Grenser en klinisk studie i Niger for å teste ut en da ny vaksine mot rotavirus. Foto: Séverine Bonnet / Leger Uten Grenser

Vaksine mot det dødelige ebola-viruset

Da Vest-Afrika ble rammet av et forferdelig ebola-utbrudd i 2014-2016 fantes det verken vaksine eller medisiner. Det gjorde at det smittsomme viruset tok livet av over 11.300 mennesker, og førte de tre landene Sierra Leone, Liberia og Guinea inn i en dyp helsekrise. Klinikker og sykehus ble stengt, og mye av responsen gikk til å bekjempe det farlige viruset.

Det gikk utover det vanlige helsetilbudet, og folk fikk dårligere tilgang til annen helsehjelp. Mange turte heller ikke oppsøke helsehjelp i fare for å bli syke. Mødredødeligheten gikk opp, færre ble vaksinert mot andre sykdommer og mange helsearbeidere mistet livet, noe som har gått ytterligere utover tilgangen til helsehjelp i de tre landene.

I Liberia og Sierra Leone tok ebola livet av henholdsvis åtte og sju prosent av landets helsearbeidere, ifølge en studie i The Lancet.

Mange år tidligere hadde man begynt å forske og utvikle en vaksine mot ebola, men dette arbeidet ble aldri ferdigstilt. Det var først da viruset spredde seg til Vesten at vaksinen ble ferdigutviklet i årene etter.   

Under det store ebola-utbruddet i Øst-Kongo i Den demokratiske republikken Kongo i 2018-2020 kunne man for første gang vaksinere mennesker mot ebola, noe som bidro til at utbruddet ble stanset. 

Les mer: Utvkling av vaksiner og medisiner

I 2018 vaksinerte vi tusenvis av barn mot ulike sykdommer i flyktningleirer på de greske øyene. Her får en ung gutt vaksine mot lungebetennelse. Foto: Anna Pantelia

Forskning og utvikling av vaksiner må fortsette

Mange vaksiner må være nedkjølt for at de skal virke. Det betyr ofte logistikkutfordringer når man skal utføre vaksinasjonskampanjer i land med begrenset tilgang til elektrisitet og hvor terrenget gjør det vanskelig å komme frem. Derfor er det viktig at man fortsetter å forske og utvikle vaksiner som tåler varme, både for eksisterende og nye vaksiner. 

Fremdeles mangler det vaksiner mot «glemte sykdommer». Vi legger derfor press på at legemiddelindustrien forsker og utvikle vaksiner mot virus-sykdommer det ikke finnes effektiv vaksine mot, som blant annet lassafeber.  

Lassafeber er i likhet med ebola en type blødningsfeber, men samtidig et helt ukjent virus for de aller fleste. Viruset er også kun rapportert om i enkelte land i Vest-Afrika, men rammer likevel hundretusener av mennesker hvert år. Det finnes en medisin som kan brukes hvis man får helsehjelp i tide, men det er ingen garanti for at denne alene gjør pasienten frisk. 

Glemt krise 2020: Lassavirus: den glemte blødningsfeberen