Hjem Nyheter USA: Sårbare grupper har akutt behov for beskyttelse mot korona-viruset

USA: Sårbare grupper har akutt behov for beskyttelse mot korona-viruset

Foto: Leger Uten Grenser

Hjemløse blir hardt rammet av covid-19-epidemien i USA. Vi jobber nå for å sikre gode sanitærforhold for utsatte grupper i landet.

Det er et akutt behov for mer hjelp til lavressurssamfunn i USA slik at innbyggerne i større grad har mulighet til å beskytte seg selv og sine nærmeste under pandemien. Mennesker som fra før av var utsatte, som hjemløse eller de som befinner seg i en usikker boligsituasjon, mangler ressursene som trengs for å holde seg trygge og friske under en epidemi.

Det er vanskelig å finne husly for natta og tilgangen på dusj og toalett er svært begrenset. Korona-viruset setter dem i enda større fare enn tidligere.

Dusje og vaske hendene – hvor?

– I de fleste stater oppfordrer myndighetene folk til å beskytte seg mot covid-19 ved å holde seg hjemme, unngå folkemengder og vaske hendene ofte. Det er ikke mulig for millioner av mennesker i USA som lever under usikre boforhold. Hvor skal de dusje eller vaske hendene når offentlige toaletter og fasiliteter er stengt? Hvordan skal mennesker som bor i herberg eller boligensentre isolere seg? sier Dr. Carrie Teicher, programansvarlig for Leger Uten Grenser USA.

Helt siden starten av utbruddet har Leger Uten Grenser mottatt hundrevis av henvendelser fra organisasjoner, lokale myndigheter, og helsepersonell som jobber med sårbare grupper over hele USA. De ønsker veiledning for å holde ansatte og klienter trygge.

Korona-viruset: Slik jobber vi i land verden over

Bistår lokalsamfunn

– I USA har delstatsmyndighetene stått i spissen for korona-responsen, og det er store forskjeller fra delstat til delstat når det kommer til hva slags helsehjelp du får, sier Jean Stowell, leder for covid-19-teamet til Leger Uten Grenser i USA.

– Basert på vår erfaring med respons på smittsomme sykdommer over hele verden, hjelper vi organisasjoner og helsearbeidere i USA med å tilpasse seg folkehelseråd ut fra ressursene og behovene som finnes i hvert enkelt lokalsamfunn, fortsetter Stowell.

New York: Vaskestasjoner og “dusj-trailer”

I New York, det nåværende episenteret for den globale pandemien, sover over 50.000 mennesker i herberg for hjemløse hver natt. Leger Uten Grenser samarbeider med lokale organisasjoner om smittevernstiltak og vi har i finansiert over 80 håndvaskstasjoner på steder som gir mat og husly.

Vi jobber for å beskytte hjemløse og migranter mot covid-19 også i Europa. Les mer her.

På Manhattan, midt i New York sentrum, har vi satt opp en «dusj-trailer» som tilbyr gratis dusjfasiliteter til mennesker som ellers ikke har tilgang på dette. Vi har også delt ut 1000 mobiltelefoner til utsatte newyorkere slik at de lettere kan kontakte medisinske og andre nød- og støttetjenester.

Nå har også Leger Uten Grenser sendt ut team til andre områder rundt om i landet som mangler ressurser og utstyr til å svare på pandemien. Vi vil vurdere de ulike lokale behovene i blant annet Puerto Rico, Florida og i urfolksområder sørvest i landet.

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.