Tuberkulose dreper like mange hvert år som korona har gjort i år
Koronaviruset har nå drept 1,4 millioner mennesker. Men visste du at tuberkulose tar livet av like mange hvert eneste år?
Begge er infeksjonssykdommer, smitter gjennom luft, går ofte utover lungene, og mennesker med underliggende sykdommer har større risiko for alvorlig sykdom.
Sykdommene er dog ganske forskjellige, men en virkelig storforskjellmellom tuberkulose (TB) og covid-19 er at de fleste med TB bor i lav- og mellominntektsland, mens covid-19 rammer hardt særlig i vestlige land.
Tuberkulose var i 2019 verdens mest dødelige infeksjonssykdom, og over 1,4 millioner mennesker døde av sykdommen. Det tilsvarer én person omtrent hvert 22. sekund.
Dette tallet er like høyt hvert eneste år.
Les mer: Vårt arbeid med tuberkulose
Ny rapport: Responsen er for dårlig
Leger Uten Grenser ga ut en rapport sist uke, «Step Up for TB 2020», som slår fast at medisiner og testing av tuberkulose ikke kommer raskt nok fram til de som trenger det.
Det skjer fordi mange land ligger bak skjema når det gjelder å implementere og følge retningslinjene fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Dette til tross for at 193 land forpliktet seg til å trappe opp innsatsen mot TB i 2018.
–I stedet for å trappe opp innsatsen mot TB, risikerer vi å gå i motsatt retning på grunn av covid-19, sier Sharonann Lynch, rådgiver i Leger Uten Grensers Access-kampanje.
Leger Uten Grenser varsler nå om situasjonen og ber myndigheter om å få fortgang på testing, behandling og forebygging av TB.
Covid-19-pandemien har, og har hatt, store konsekvenser for TB-responsen. For eksempel har færre mennesker blitt testet for om de har sykdommen. Antall pasienter som får diagnosen har også falt drastisk, ifølge WHO.
Det finnes en effektiv medisin og gode tester, og TB ermulig å utrydde som helsetrussel.
Glemt fremskritt: Folkelig engasjement bidro til billigere tuberkulose-medisin
Under bildetkan du lese om konkrete funn i rapporten
Funn i rapporten
Rapporten tar for seg 37 land med høy forekomst av TB. Her er noen av funnene:
- kun 22 % av landene har innført tiltak som gjør at man kan starte behandling og få oppfølging på et legekontor eller en klinikk, i stedet for å måtte reise til et sykehus. Landene har ikke satt i gang tiltak som gjør at man kan ta med medisiner hjem.
- 39 % av landene har ikke tatt i bruk den nye behandlingen med piller, som kan tas oralt og tar kortere tid
- 28 % av landene bruker fortsattsmertefulle injeksjonernår de behandler barn med resistent tuberkulose (DR-TB). Denne behandlingen er mindre effektiv og kan gi livsvarige bivirkninger.
Kjøp julegave og bidra med vaksiner
Er du på utkikk etter en julegave som betyr noe? For hver gave du kjøper av oss, får du et flott julekort å gi videre som julehilsen eller gave under treet. Pengene øremerkes vårt arbeid med å gi livreddende vaksiner.
Kjøp en meningsfull julegave her »
Les mer:Utvikling av vaksiner og medisiner
*Bildet i toppen av saken viserManfred, som etter å ha gjennomført lungerøntgen på Nsanje sykehus i Malawi, fikk påvist tuberkulose.
Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.