Syklonen Freddy skaper frykt for økt kolerasmitte i Malawi
Over 500 mennesker i Malawi har mistet livet som følge av syklonen Freddy. Nå frykter Leger Uten Grenser at kolera vil spre seg i områder med lav vaksinedekning.
Lørdag 12. mars ble Malawi truffet av syklonen Freddy, som allerede har rammet Mosambik og Madagaskar i det sørøstlige Afrika. Kraftig regn og vind har ført til store ødeleggelser på veier, bygninger og strømlinjer, og over 550.000 mennesker er tvunget på flukt fra hjemmene sine.
Ifølge myndighetene i Malawi har 507 mennesker mistet livet som følge av syklonen, over 1000 er skadet og flere hundre er savnet. Presidenten i landet har erklært katastrofetilstand.
– Situasjonen er veldig alvorlig. Det er mange ofre, enten skadde, savnede eller døde, og tallene vil bare øke i de kommende dagene, sier Guilherme Botelho, Leger Uten Grensers nødhjelpskoordinator i Blantyre.
Blantyre er det distriktet som har registrert flest døde mennesker som følge av syklonen. Leger Uten Grenser jobbet i distriktet før syklonen slo inn, blant annet med livmorhalskreft. Derfor kunne flere av våre ansatte raskt bli sendt til Queen Elizabeth Central Hospital for å hjelpe nødhjelpsteamet vårt der.
Bare ved dette sykehuset har det kommet inn 220 ofre for syklonen, deriblant 42 voksne og 43 barn som ble dessverre ble erklært døde ved ankomst.
– Sykehuset er overbelastet på grunn av de mange ofrene som kommer inn fra ulike områder. Leger Uten Grenser har derfor satt sammen et team med sykepleiere og leger for for å bistå, og vi donerer også medisinsk utstyr, sier Botelho.
Bekymret for kolerautbrudd
Malawi har siden mars 2022 vært rammet av det største kolerautbruddet i landets historie. Detoppsto i kjølvannet av den tropiske stormen Ana, og har tatt livet av over 1500 mennesker blant omtrent50.000 smittede. Siden smittetoppen i begynnelsen av februar 2023, har trenden vært nedadgående.
Det er samtidig en rekke kolerautbrudd rundt om i verden i dag, og det eren global mangel på koleravaksiner.
Leger Uten Grenser frykter nå en økning i antall pasienter med kolera som følge av syklonen og det kraftige regnværet.
– Det er spesielt bekymringsverdig fordi vaksinedekningen i Blantyre er veldig lav, sier nødhjelpskoordinator Botelho.
– Vi har flyttet behandlingssentrene våre for kolera nærme sykehuset, for å sikre pasientenes sikkerhet. Det har fremdeles ikke sluttet å regne, og det er store skader, som virkelig bekymrer oss, sier Botelho.
Leger Uten Grenser gir helsehjelp og deler blant annet ut vann, tepper og kokeutstyr, og vi jobber med å gjenopprette vannsystemer og sanitære tjenesteride hardest rammede distriktene i landet.
Syklonen Freddy traff Mosambik og Madagaskar flere ganger i februar og mars før Malawi ble truffet 12. mars. Minst ti mennesker har mistet livet i Mosambik og 17 på Madagaskar, og titusener av mennesker er tvunget vekk fra hjemmene sine.
Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.