Sudan: Forbud av medisinske forsyninger vil koste menneskeliv
Flere hundre mennesker er i livsfare grunnet et forbud som hindrer innførsel av kirurgiske forsyninger til sykehus i områder kontrollert av Rapid Support Forces (RSF) i Sudans hovedstad Khartoum.
Forbudet ble innført i begynnelsen av september, men Leger Uten Grenser ble først informert 2. oktober av sudanske myndigheter. Intensjonen er å forhindre sårede soldater i å få livreddende behandling i hovedstaden.
Et slikt forbud bryter med internasjonal humanitærrett, også kalt krigens folkerett, som Sudans væpnede styrker og RSF bekreftet sin forpliktelse til i Jeddah-erklæringen i mai. Forbudet vil ha dødelige konsekvenser også for sivile som får kraftig begrensede muligheter til medisinsk behandling.
Leger Uten Grenser krever at forbudet reverseres umiddelbart.
– Flere hundre vil trolig dø
– Forbudet er en nådeløs taktikk som sannsynligvis vil føre til hundrevis av dødsfall som kunne ha vært unngått i Khartoum de kommende ukene, sier Claire Nicolet, nødhjelpskoordinator for Leger Uten Grenser i Sudan.
– To av tre operasjoner vi utfører på Turkish Hospital er keisersnitt. Bare de siste to månedene har vi utført 170 slike operasjoner – og uten dette inngrepet ville mange kvinner og deres nyfødte babyer ha dødd. Gravide som trenger keisersnitt har allerede veldig få alternativer i Khartoum. Hvis vi fortsetter å bli nektet å få inn kirurgiske forsyninger til sykehuset, vil disse kvinnene snart ikke ha noen alternativer i det hele tatt, legger hun til.
Leger Uten Grenser behandler pasienter basert på medisinske behov, og behandler dermed også krigsskadde. Det er imot medisinsk etikk å nekte livreddende behandling – uavhengig av om pasientene har kjempet eller om de har blitt fanget i kryssilden.
Les våre siste nyheter fra Sudan
Snart tomme for utstyr
Da Gorro-markedet ble bombet 10. september, ble 43 personer drept og 60 skadet. De skadde, deriblant kvinner og barn, ble behandlet ved Bashair Teaching Hospital. I oktober kunne ikke Leger Uten Grenser lenger utføre kirurgi på dette sykehuset på grunn av forbudet, noe som betyr at Turkish Hospital nå er et av få sykehus sør i Khartoum med en fullt fungerende operasjonssal.
12. og 13. november tok vi imot 128 skadde personer på akuttmottaket på Turkish Hospital. Mange måtte opereres, og mange venter fortsatt på operasjon, noe som betyr at forsyningene som er igjen på sykehuset ikke engang vil vare i en måned.
Dersom vi ikke får inn flere forsyninger og utstyr, vil operasjonssalen på Turkish Hospital også måtte stenge dørene, og det er ingen tvil om at dødstallene i denne krigen vil stige, ettersom kvinner, barn og menn som trenger livreddende kirurgi ikke vil kunne få behandling.
Aktiv hindring av humanitært arbeid
I en allerede alvorlig situasjon påvirker forbudet mer enn bare transporten av forsyninger. Humanitære arbeidere, inkludert helsepersonell, blir også nektet reisetillatelser. Selv om det ikke har kommet noen offisiell kunngjøring til Leger Uten Grenser fra myndighetene om dette, er det et faktum at ingen i våre medisinske team – verken sudanske eller internasjonalt ansatte – har fått tillatelse til å reise til Sør-Khartoum for å jobbe siden begynnelsen av oktober.
Les også:Verdenssamfunnet har sviktet Sudan katastrofalt
Til tross for at Sudans væpnede styrker forpliktet seg under samtalene i Jeddah til å tillate 90 lastebiler med nødhjelp å reise til Khartoum, har ingen kolonner så langt kommet frem. Våre lastebiler forblir blokkert.
– Vi har forsyninger og personell klare som venter i Wad Madani, mindre enn 200 km fra Khartoum, sier Nicolet.
– Sudans væpnede styrker hindrer aktivt befolkningen i hovedstaden å få medisinsk behandling. Selv om mange avdelinger i den sudanske regjeringen, internasjonale organisasjoner og diplomatiske oppdrag som er involvert i den sudanske krisen, har blitt informert om forbudet, har de ennå ikke gjort noe med det. Denne hjerteløse avgjørelsen om å la fødende kvinner lide, og å la noen av dem dø, som en konsekvens av den umenneskelige politikken om å la sårede stridende blø ihjel, er grusom og må reverseres.
Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.
*Bildet er tatt på Bashair Teaching Hospital i Khartoum i juni 2023. Over 150 skadde pasienter kom inn på tre døgn som følge av intens vold.