Hjem Nyheter Sør-Sudan: – Det haster å få på plass mer nødhjelp

Sør-Sudan: – Det haster å få på plass mer nødhjelp

Foto: Leger Uten Grenser

Titusener har flyktet etter at det brøt ut nye kamper i Abyei Special Administrative Area (ASAA). Det er svært store behov, og vi jobber nå med å gi nødhjelp til menneskene som er rammet.

10. februar brøt det ut intense kamper i Agok, som ligger i Abyei Special Administrative Area (ASAA). Det er et omstridt område som ligger mellom Sør-Sudan og Sudan. Som følge av kampene har titusener flyktet, og vi så oss nødt til å midlertidig stanse aktivitetene våre på sykehuset vi driver i byen. Vi startet opp igjen deler av aktivitetene våre på sykehuset 17. februar. Men de siste dagene har sikkerhetssituasjonen i Agok forverret seg igjen, etter at det brøt ut nye kamper 5. mars.

Menneskene som hadde blitt værende i byen under kampene i februar, eller hadde kommet tilbake til byen etter at de hadde flyktet, har også nå flyktet fra byen. Det har også brutt ut kamper i byen Abyei, og flere mennesker har flyktet, blitt skadet eller mistet livet som følge av situasjonen.

– Etter at det brøt ut nye kamper i mars, sluttet pasientene å komme til sykehuset vårt i Agok. Teamet vårt har blitt midlertidig flyttet til byen Abyei for å respondere på de akutte medisinsk behovene der. Vi jobber også med å bistå defordrevne i Twic county, forteller Trish Newport, vår landsjef i Sør-Sudan.

– Vi vil fortsette å følge med på situasjonen og de medisinske behovene. Vi står også klare til å omstille flere av prosjektene våre om nødvendig, for å kunne gi ytterligere hjelp der behovene er størst, fortsetter Newport.

32.000 mennesker fordrevet

De siste tre ukene har vi gitt nødhjelp i flere ulike områder i Twic county i Sør-Sudan. Rundt 32.000 mennesker har flyktet hit etter at kampene brøt ut i Agok. Majoriteten av de fordrevne er kvinner og barn. Mange bor nå i nærheten av sumper eller elver, uten tilstrekkelig husly.

– Menneskene vi har snakket med forteller at de ikke har noe mat. Det er den største utfordringen de står overfor. De er også bekymret for at de ikke vil kunne beskytte seg mot mygg på kvelden. Det er også begrenset tilgang til rent vann, og mange henter derfor vann fra de nærliggende elvene. Vi er dypt bekymret for konsekvensene som disse svært krevende boforholdene vil ha for helsen til de fordrevne, forteller Newport.

Økt nødhjelp må på plass umiddelbart

Lokalbefolkningen som har tatt imot de fordrevne har lite eller ingenting til overs, og tjenestene som er tilgjengelig for dem vil ikke dekke behovene til alle menneskene som nå har kommet dit. Vi har donert medisinske nødhjelpsartikler, og driver mobile helseklinikker. Fokuset vårt nå er å gi helsehjelp i områder der det ikke er tilgjengelig helsehjelp.

Siden 27. februar har vi også delt ut mat og andre nødhjelpsartikler, inkludert blant annet bensinkanner, såpe, myggnetting og tepper. Men behovene er fortsatt svært store.

– Vi kan ikke dekke de omfattende behovene for mat, husly og sanitærfasiliteter, alene. Det haster å få på plass mer nødhjelp i byen Abyei og i Twic county. Vi ber om at andre organisasjoner responderer rask på denne nødsituasjonen, avslutter Newport.

Leger Uten Grenser i Abyei:

Siden 2006 har vi gitt livreddende helsehjelp i Abyei Special Administrative Area (ASAA), som ligger mellom Sør-Sudan og Sudan. I 2008 åpnet vi et sykehus i byen Agok som liger i ASAA. Her gir vi livreddende helsehjelp, inkludert blant annet akutt medisinsk hjelp, fødselshjelp, vaksinering, behandling mot underernæring, kirurgi, samt behandling for hiv, tuberkulose og andre sykdommer. Vi driver også et helsetilbud i 24 landsbyer som ligger i nærheten av sykehuset, for å kunne tilby testing og behandling mot malaria i nærheten av der folk bor.

Les mer om vårt arbeid i Sør-Sudan.

Les mer om vårt arbeid i Sudan.

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.

Les mer om:

, ,