Situasjonen i Tigray i Etiopia: Dette har skjedd og slik er nødresponsen
Hundretusener av mennesker har blitt tvunget på flukt, og over 60.000 har flyktet til Sudan. Her er en gjennomgang av noe av det som har skjedd, og hva Leger Uten Grenser gjør for å hjelpe menneskene i nød.
I starten av november 2020 brøt det ut kamper i Tigray-regionen i Etiopia som tvang mennesker på flukt og har ført til store humanitære behov.Leger Uten Grenser har siden midten av desember 2020 hatt medisinske team inne i Tigray, og vi har siden starten av konfliktengitt helsehjelp til dem som har flyktet til nabolandet Sudan.
En stor andel av dem som har flyktet til Sudan er barn. De har flyktet fra alt de hadde, og har nå store og umiddelbare behov for grunnleggende ting som vann, husly, helsehjelp og mat.
I de områdene vi har fått tilgang til i Tigray, bor titusener av mennesker i forlatte bygninger og på byggeplasser i Shire, Dansha og Humera. Andre har fått husly av vertsfamilier i østlige og sørlige deler av regionen. Tilgang på mat, rent vann, husly og helsehjelp i disse områdene er svært begrenset.Vi har også hørt rapporter om at folk gjemmer seg i fjellene og de mer avsidesliggende områdene i regionen. Da teamene våre besøkte helsesentre i Mekele og Axum i slutten av desember var de aller fleste ikke i drift. Enten på grunn av mangel på helsearbeidere eller fordi de var blitt plyndret. WHO estimerer at kun 22 prosent av helsefasilitetene i regionen er funksjonelle.Teamene våre i Tigray møtte daglig pasienter med akutte helsebehov som ikke hadde kommet seg til sykehus.
Kritisk infrastruktur rammet
Noen steder har vi sett at kraftlinjer er kuttet, vannforsyninger ikke fungerer, telefonlinjer er nede, banker er stengt og mange er redde for å dra tilbake til hjemmene sine. Det er vanskelig for mange å kontakte slektninger og nære, og mange har ikke mulighet til å kjøpe inn det grunnleggende de trenger.
Kampene sammenfalt med innhøstingssesongen, og avlingene var i tillegg blitt angrepet av ørkengresshopper. Allerede før konflikten eskalerte, var det matmangel og rundt én million mennesker var avhengige av humanitær hjelp.
Selv om lokale myndigheter og organisasjoner nå deler ut mat i enkelte områder, når de ikke ut til alle som trenger det.
Flere hundre tusen mennesker er rammet av konflikten, og den kan også destabilisere andre deler av landet og regionen, med potensielt katastrofale humanitære konsekvenser.
Hva har skjedd i Tigray?
4. november satte Etiopias statsminister Abiy Ahmed i gang en militæraksjon mot Tigray People’s Liberation Front (TPLF) i Tigray-regionen, nord i Etiopia, etter et angrep på en militærbase.
– Den 3. eller 4. november jobbet jeg i butikken, og plutselig hørte jeg krigslyder, en veldig høy lyd, sa en etiopisk mann i midten av 30-årene til Leger Uten Grenser i Sudan.
– Jeg vet ikke hvorfor de kjemper. Jeg så mange mennesker dø, til og med gamle mennesker, jeg kjenner så mange av dem. Jeg er forvirret, jeg vet ikke hvorfor de gjorde dette, sa han.
–I Tigray gjemmer folk seg i bushen, både unge og gamle. Det vanskeligste er at vi ikke har penger, ikke noe mat. Ingen tok med noe fra hjemmene sine. Vi måtte bare dra. Jeg kom med to par bukser. Før krigen startet, var strøm, telefondekning og bankene stengt. Jeg har penger der, men ikke her, sa han.
7. november begynte de første store folkemassene å ankomme Sudan fra Etiopia. Siden har antall flyktninger økt for hver dag, og dagens tall på rundt 45.000 er sannsynligvis for lavt, ettersom mange ikke er registrert.
Menneskene krysser grensa inn i Sudan på tre steder. To tredeler av alle flyktningene krysser grensa ved Hamdayet i delstaten Kassala, øst i Sudan. Resten krysser inn i delstaten Gedaref, sørøst i Sudan, foruten et lite antall som flykter inn i Sudan lenger sør, i delstaten Blue Nile.
Flukten over grensa til Sudan
Mange av menneskene som krysser elva som skiller Etiopia og Sudan, ved Hamdayet, forteller at de brått måtte flykte fra hjemmene sine. De rakk ikke engang å ta med seg mat og drikke for reisen. De forlot eiendelene sine og måtte gå i flere timer eller dager i et veldig tøft og tørt landskap før de nådde Sudan.
De aller fleste flyktningene som kommer til Sudan, befinner seg først i et transitt- og grenseområde i Hamdayet, hvor det er mangel på husly, tilgang til mat, rent drikkevann og gode sanitære forhold.
Mange av flyktningene i Hamdayet må sove ute, ved veiene og under trærne, mens noen får husly hos vertsfamilier. Så langt har menneskene som bor i grenselandsbyer i Sudan vært veldig åpne og støttende overfor naboene fra Etiopia.
Vi ser også folk reise tilbake til Etiopia, enten for å hjelpe familiemedlemmer med å flykte, eller for å hente eiendelene sine. Noen krysser tilbake for å selge eiendelene sine og returnere til Sudan med penger. Noen av menneskene som har flyktet, er opprinnelig fra Eritrea, og hadde tidligere blitt fordrevet til Etiopia, før de nå flyktet igjen til Sudan.
Etiopia:Helsehjelp og støtte til internt fordrevne
Leger Uten Grenser har jobbet i Etiopia i over 30 år. Vi hadde dermed folk på bakken i landet før konflikten brøt ut, blant annet flere steder i regionene som grenser til Tigray.
Dette gjør vi:
- I løpet av de ti første dagene med konflikt tok vi i mot 260 skadde, deriblant 18 døde på et sykehus vi støtter i Amhara.
- I østlige Tigray støtter Leger Uten Grenser sykehuset i Adigrat, regionens nest største by. Vi støtter også syv helsesentre i området.
- Sentralt i Tigray-regionen, i byene Adwa ogAxum, jobber vi med å gi grunnleggendehelsehjelp til de internt fordevne.
- Støtter også klinikker og helsesentre sentralt i Tigray, med blant annet medisiner, oksygentanker og mat til pasientene.
- Vest i Tigray har vi bistått internt fordrevne med helsehjelp, vann- og sanitærforhold og delt ut hygiene artikler. Vi støtter også flere helsesentre i området.
Helsehjelp i Um Rakuba flyktningleir i Sudan
Etter å ha blitt screenet og registrert av FN, blir noen mennesker satt i busser og kjørt fra Hamdayet til Um Rakuba-leiren i delstaten Gedaref. Um Rakuba ligger 7-8 timers kjøretur fra grensen. Leiren var opprinnelig bygd for 10.000 personer. Nå er det rundt 20.000mennesker der.De sanitære forholdene i leiren er ekstremt dårlige. Det er ikke nok latriner, og folk blir tvunget til å gå på do ute i naturen.
Vi driver en klinikk der vi tilbyr pasientkonsultasjoner, reproduktiv helsehjelp, screener for underernæring, og behandler pasienter mot ikke-smittsomme sykdommer. Vi er også i ferd med å bygge et feltsykehus med 40 sengeplasser.Vi behandler for det meste diaré og urinveisinfeksjoner, men også noen få malaria-tilfeller.
Noen av menneskene i leiren viser symptomer på angst og søvnløshet på grunn av volden de så eller opplevde i Etiopia, og på grunn av flukten til Sudan. Vi jobber derfor også med å gi psykiskhelsehjelp i leiren.
Et stort problem i området er mangel på medisiner for ikke-smittsomme sykdommer og kroniske sykdommer. Leger Uten Grenser samarbeider med andre organisasjoner lokalt for å sikre nødvendige forsyninger.
I Hasaba-leiren:
Her utfører vi pasientkonsultasjoner, støtter opp helsetjenester innen familieplanlegging og driver helseinformasjonsarbeid.
I Al Tanideba-leiren jobber vi med:
- Utfører helsesjekker til nyankomne flyktninger.
- Vi jobber med vann- og sanitærarbeid
- Gir grunnleggende helsehjelp, vaksinerer, screener barn for underernæring og støtter opp mødrehelseavdelingen.
- Vi bygger også en klinikk hvor vi kan ha pasienter innlagt med egne avdelinger for kvinner menn og barn. Denne klinikken vil også tilby helsetjenestene sine til verstsamfunnet.
Interessert i å jobbe i felt? Dette trenger vi, og dette kreves av deg
Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.