Hjem Nyheter Økt konfliktnivå i Sentral-Mali — ambulanse ble rammet

Økt konfliktnivå i Sentral-Mali — ambulanse ble rammet

Foto: Leger Uten Grenser / Mohamed Dayfour

Eskalerende vold mot sivile har preget de første dagene av 2021 i Mali. Leger Uten Grenser fordømmer på det sterkeste de voldelige hendelsene i Sentral-Mali den siste uken. 

Den 3. januar ble landsbyene Bounty og Kikara utsatt for bombeangrep. LegerUten Grenser behandlet åtte personer som ble alvorlig skadet etter disse angrepene. Pasientene hadde skuddskader og skader som følge av eksplosjoner.

–Sentral-Mali har blitt det dødeligste stedet for sivile i landet. Denne seneste forverringen i sikkerhetssituasjonen gjør det enda mer utfordrende for de tusenvis av menneskene som ikke har tilgang til grunnleggende helsehjelp, forteller Juan Carlos Cano, Leger Uten Grensers landssjef i Mali.

Den 5. januar ble en av våre ambulanser som transporterer pasienter som hadde blitt alvorlig skadet i disse angrepene stoppet av væpnede menn. Ambulansen ble stoppet i flere timer, og dette resulterte i at en av pasientene våre døde. Dagen etter kom endelig ambulansen frem til sykehuset Sévaré.

Leger Uten Grenser fordømmer på det sterkeste de voldelige hendelsene som har utfoldet seg i Sentral-Mali den siste uken. Vi oppfordrer alle involverte parter i konflikten om å respektere medisinsk og humanitær bistand, medisinske fasiliteter og sivilbefolkningen.

Sentrale-Sahel: Dette er en av de mest glemte humanitære krisene i verden

Har mistet kontrollen over områdene

I Mopti-regionen har nasjonale myndigheter mistet kontrollen over store områder til væpnede grupper. Vold og konflikt er daglige hendelser for befolkningen som bor i disse områdene.I følge en rapport publisert av Den internasjonale organisasjon for migrasjon i oktober 2020, var 311.193 mennesker fordrevne i Mali.Væpnede grupper har også isolert mange landsbyer, som gjør at befolkningen i disse landsbyene ikke har tilgang til grunnleggende helsehjelp. Mange må derfor flykte fra hjemmene sine og søke tilflukt i nabolandsbyer.

Les mer: Dette gjør vi i Mali

Pasient: –De brente ned huset vårt

–De kom til landsbyen vår på natten og drepte mannen min og brente ned huset vårt. Jeg samlet sammen det som var igjen av tingene våre og flyktet med mine fire barn. Siden den dagen har sønnen min ikke stoppet å gråte. Hver gang han ser en mann, tror han at det er faren hans, forteller A.

Historien hennes er bare en av mange liknende historier fra Sentral-Mali. Sentral-Mali som grenser til Timbuktu-regionen i nord og Burkina Faso i sør-øst er nå det dødeligste området i landet for sivile. Voldshendelser har ikke bare økt i antall, men har også blitt mer alvorlige de siste to årene. Befolkningen i Sentral-Mali er fanget mellom væpnede grupper, selvforsvarsgrupper og til og med nasjonale og internasjonale styrker.

Glemt krise i Burkina Faso: En million mennesker på flukt i eget land

Dette gjør vi

Leger Uten Grenser har jobbet I Mali siden 1985. I byene Koro og Douentza jobber vi med å gi medisinsk og psykososial støtte til personer rammet av konflikt. Flere pasienter har blitt skutt, vært ofre i bombeangrep, blitt torturert, og mange har blitt utsatt for seksuell vold. Mange sliter med fysiske skader og psykiske traumer som følge av dette.

Mellom juni og oktober i 2020 var det 82 angrep på landsbyer, 21 samfunn ble fordrevet, og 222 sivile ble drept. Vold og konflikt i landet gjør det spesielt vanskelig for folk å få tilgang til grunnleggende helsehjelp, og dette betyr at malaria, meslinger og underernæring går ubehandlet og blir dødelig for mange. Bare mellom juni og oktober i 2020 behandlet teamene våre 57.547 personer mot malaria i byene Koro og Douentza.

Leger Uten Grenser rykker også ut til isolerte og avsidesliggende områder. Dette er svært utfordrende, men når vi får tilgang til disse områdene behandler vi de skadde, vaksinerer barn og gir helsehjelp til de mest sårbare.Dette inkluderer blant annet gravide kvinner og nybakte mødre.

– Noen gravide kvinner er nødt til å føde langs veien, fordi de må flykte fra hjemmene sine på grunn av vold og konflikt. Andre, traumatisert av frykt, spontanaborterer, forteller Leger Uten Grensers fødselssykepleier Adiaratou D.

Les mer: Vårt arbeid med flyktninger

Frykt for økt usikkerhet

Det er fortsatt utfordrende å nå ut til flere områder i landet, blant annet fordi eksplosiver blokkerer adgang til disse samfunnene. Det er derfor svært utfordrende for humanitærarbeidere å oppnå tilgang til områder der folk trenger hjelp. Humanitærarbeidere står overfor mange av de samme utfordringene som sivilbefolkningen når de forsøker å nå ut til de som behøver helsehjelp, inkludert farlige reiseveier, risiko for å bli stoppet av væpnede grupper, kidnappinger og andre former for usikkerhet.

Leger Uten Grenser er bekymret for den pågående utviklingen i landet. Konfliktnivået har økt siden starten av året, og sivilbefolkningen er spesielt utsatt.Vi frykter at usikkerheten i landetvil fortsette å øke, og at flere og flere mennesker mister tilgang til helsehjelp og humanitær bistand.

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.