Foto: Leger Uten Grenser / Jason Rizzo
Hjem > Nyheter > Konflikten i Tigray i Etiopia: Dette har skjedd og slik er nødresponsen
Nyheter

Konflikten i Tigray i Etiopia: Dette har skjedd og slik er nødresponsen

01.12.2020 | Oppdatert 16.01.2021
        

I starten av november 2020 brøt det ut kamper i Tigray-regionen i Etiopia som tvang mennesker på flukt og har ført til store humanitære behov. Mange av de som fortsatt befinner seg i Tigray-regionen befinner seg i mindre landsbyer, avsidesliggende områder, eller de er fanget mellom lokale kamper. Leger Uten Grenser har siden midten av desember 2020 hatt medisinske team inne i Tigray, og vi har siden starten av konflikten gitt helsehjelp til dem som har flyktet til nabolandet Sudan.

Les mer: Utfordrende forhold for etiopiske flyktninger: En feltarbeiders beretning fra Sudan

En stor andel av dem som har flyktet til Sudan er barn. De har flyktet fra alt de hadde, og har nå store og umiddelbare behov for grunnleggende ting som vann, husly, helsehjelp og mat. 

I de områdene vi har fått tilgang til i Tigray, bor titusener av mennesker i forlatte bygninger og på byggeplasser i Shire, Dansha og Humera. Andre har fått husly av vertsfamilier i østlige og sørlige deler av regionen. Tilgang på mat, rent vann, husly og helsehjelp i disse områdene er svært begrenset. Vi har også hørt rapporter om at folk gjemmer seg i fjellene og de mer avsidesliggende områdene i regionen.

Kritisk infrastruktur rammet

Noen steder har vi sett at kraftlinjer er kuttet, vannforsyninger ikke fungerer, telefonlinjer er nede, banker er stengt og mange er redde for å dra tilbake til hjemmene sine. Det er vanskelig for mange å kontakte slektninger og nære, og mange har ikke mulighet til å kjøpe inn det grunnleggende de trenger. 

Kampene sammenfalt med innhøstingssesongen, og avlingene var i tillegg blitt angrepet av ørkengresshopper. Allerede før konflikten eskalerte, var det matmangel og rundt én million mennesker var avhengige av humanitær hjelp. 

Selv om lokale myndigheter og organisasjoner nå deler ut mat i enkelte områder, når de ikke ut til alle som trenger det. 

Flere hundre tusen mennesker er rammet av konflikten, og den kan også destabilisere andre deler av landet og regionen, med potensielt katastrofale humanitære konsekvenser.

Les mer om hva som skjedde da konflikten brøt ut i Tigray under bildet.

Her har en familie kommet seg til nabolandet Sudan etter å ha flyktet fra Tigray i Etiopia. Foto: Olivier Jobard / MYOP

 

Hva har skjedd i Tigray?

4. november satte Etiopias statsminister Abiy Ahmed i gang en militæraksjon mot Tigray People's Liberation Front (TPLF) i Tigray-regionen, nord i Etiopia, etter et angrep på en militærbase. 

– Den 3. eller 4. november jobbet jeg i butikken, og plutselig hørte jeg krigslyder, en veldig høy lyd, sa en etiopisk mann i midten av 30-årene til Leger Uten Grenser i Sudan.

– Jeg vet ikke hvorfor de kjemper. Jeg så mange mennesker dø, til og med gamle mennesker, jeg kjenner så mange av dem. Jeg er forvirret, jeg vet ikke hvorfor de gjorde dette, sa han.

– I Tigray gjemmer folk seg i bushen, både unge og gamle. Det vanskeligste er at vi ikke har penger, ikke noe mat. Ingen tok med noe fra hjemmene sine. Vi måtte bare dra. Jeg kom med to par bukser. Før krigen startet, var strøm, telefondekning og bankene stengt. Jeg har penger der, men ikke her, sa han.

7. november begynte de første store folkemassene å ankomme Sudan fra Etiopia. Siden har antall flyktninger økt for hver dag, og dagens tall på rundt 45.000 er sannsynligvis for lavt, ettersom mange ikke er registrert.

Menneskene krysser grensa inn i Sudan på tre steder. To tredeler av alle flyktningene krysser grensa ved Hamdayet i delstaten Kassala, øst i Sudan. Resten krysser inn i delstaten Gedaref, sørøst i Sudan, foruten et lite antall som flykter inn i Sudan lenger sør, i delstaten Blue Nile.

Les om flukten over grensa til Sudan, under kartet.

">attentive

 

Flukten over grensa til Sudan

Mange av menneskene som krysser elva som skiller Etiopia og Sudan, ved Hamdayet, forteller at de brått måtte flykte fra hjemmene sine. De rakk ikke engang å ta med seg mat og drikke for reisen. De forlot eiendelene sine og måtte gå i flere timer eller dager i et veldig tøft og tørt landskap før de nådde Sudan.

De aller fleste flyktningene som kommer til Sudan, befinner seg først i et transitt- og grenseområde i Hamdayet, hvor det er mangel på husly, tilgang til mat, rent drikkevann og gode sanitære forhold.

Mange av flyktningene i Hamdayet må sove ute, ved veiene og under trærne, mens noen får husly hos vertsfamilier. Så langt har menneskene som bor i grenselandsbyer i Sudan vært veldig åpne og støttende overfor naboene fra Etiopia.

Vi ser også folk reise tilbake til Etiopia, enten for å hjelpe familiemedlemmer med å flykte, eller for å hente eiendelene sine. Noen krysser tilbake for å selge eiendelene sine og returnere til Sudan med penger. Noen av menneskene som har flyktet, er opprinnelig fra Eritrea, og hadde tidligere blitt fordrevet til Etiopia, før de nå flyktet igjen til Sudan.

Dette gjør Leger Uten Grenser i Hamdayet

Leger Uten Grenser ankom Hamdayet 16. november, og tre dager senere satte vi i gang hjelpearbeidet:

 • Tilbyr helsehjelp, sprer helseinformasjon og gir psykisk helsehjelp.
 • Screener mennesker for å finne ut ernæringsstatusen deres.
 • Utfører vann- og sanitærarbeid.
 • Gjennomfører rundt 300 daglige konsultasjoner på klinikken vi har satt opp.

De vanligste sykdommene er relatert til luftveisinfeksjoner, malaria eller diaré. Vi har også sett et mindre antall sårede flyktninger og noen mennesker som har opplevd kjønnsbasert vold. Det er også mange som trenger behandling for kroniske tilstander som tuberkulose.

Vil du støtte vårt arbeid? Gi en donasjon eller bli fast giver.

Under bildet kan du lese om Leger Uten Grensers arbeid i Sudan og Etiopia.

Bildet viser hvordan helseposten der vi kartlegger barnas ernæringsstatus så ut den første dagen vi var på plass på grensen ved Hamdayet. Foto: Jason Rizzo / Leger Uten Grenser 

 

Dette gjør vi 

Etiopia: Helsehjelp og støtte til internt fordrevne

Leger Uten Grenser har jobbet i Etiopia i over 30 år. Vi hadde dermed folk på bakken i landet før konflikten brøt ut, blant annet flere steder i regionene som grenser til Tigray.

Dette gjør vi:

 • I løpet av de ti første dagene med konflikt tok vi i mot 260 skadde, deriblant 18 døde på et sykehus vi støtter i Amhara.
 • Driver mobile klinikker sør i Tigray-regionen.
 • Gjenopprettet noe aktivitet på flere helsesentre i samarbeid med helsemyndighetene.
 • Drifter flere avdelinger på et sykehus i Tigray-regionens nest størst eby, Adigrat.
 • Gir grunnleggende helsehjelp til internt fordrevne sentralt i Tigray-regionen.
 • Støtter også klinikker og helsesentre sentralt i Tigray, med blant annet medisiner og oksygentanker.
 • Vest i Tigray har vi bistått internt fordrevne med hesehjelp, vann- og sanitærfirhold og delt ut hygiene artikler.

Sudan: Helsehjelp til flyktninger og internt fordrevne

Landet hadde fra før 1,1 millioner flyktninger og asylsøkere, i tillegg til 1,9 millioner internt fordrevne. Leger Uten Grenser har jobbet her siden 1979.

Dette gjør vi:

 • Hjelper flyktningene som har krysset grensa inn til Sudan, så vel som internt fordrevne.
 • Gir helsehlep i Um-Rakuba flyktningleir, som er den eneste offisielle leiren som er dedikert til ankomster fra Etiopia.

Interessert i å jobbe i felt? Dette trenger vi, og dette kreves av deg 

Helsehjelp i Um Rakuba flyktningleir i Sudan — dedikert til ankomster fra Etiopia

Etter å ha blitt screenet og registrert av FN, blir noen mennesker satt i busser og kjørt fra Hamdayet til Um Rakuba-leiren i delstaten Gedaref. Det er den eneste offisielle leiren i området som er dedikert til ankomster fra Etiopia. Um Rakuba ligger 7-8 timers kjøretur fra grensen. Leiren er bygget for 10.000 mennesker. Allerede er det mer enn 8000 mennesker der. Det pågår nå diskusjoner om å sette opp en ekstra leir ettersom antallet flyktninger fortsetter å øke.

De sanitære forholdene i leiren er ekstremt dårlige. Det er ikke nok latriner, og folk blir tvunget til å gå på do ute i naturen.

I Um Rakuba-leiren gjennomførte Leger Uten Grenser 453 medisinske konsultasjoner mellom 19. og 23. november. Der behandler vi for det meste diaré og urinveisinfeksjoner. To pasienter kom med skuddsår og ble henvist til Gedaref sykehus for videre behandling. Vi behandlet femten personer med alvorlig akutt underernæring, og 154 personer med moderat underernæring.

Noen av menneskene viser symptomer på angst og søvnløshet på grunn av volden de så eller opplevde i Etiopia, og på grunn av flukten til Sudan.

Et stort problem i området er mangel på medisiner for ikke-smittsomme sykdommer og kroniske sykdommer. Leger Uten Grenser samarbeider med andre organisasjoner lokalt for å sikre nødvendige forsyninger.

Blant flyktningene som har kommet fra Etiopia og nå bor i leiren, har vi sett at mange er leger. Siden ansatte i humanitære organisasjoner ikke får lov til å overnatte i leiren, jobber vi med disse legene for å finne et system som gjør det mulig å kunne tilby 24-timers medisinsk støtte.

Leger Uten Grenser forhandler med myndighetene i Sudan for å legge til rette for å få inn medisinsk utstyr og flere ansatte i Sudan.

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.

Mer i denne seksjonen  
Pasienthistorier
Feltblogg
Land
Helseutfordringer
Flyktninger
Sykdommer
Foto: Leger Uten Grenser / Jason Rizzo
Hjem > Nyheter > Konflikten i Tigray i Etiopia: Dette har skjedd og slik er nødresponsen
Nyheter

Konflikten i Tigray i Etiopia: Dette har skjedd og slik er nødresponsen

01.12.2020 | Oppdatert 16.01.2021
        

I starten av november 2020 brøt det ut kamper i Tigray-regionen i Etiopia som tvang mennesker på flukt og har ført til store humanitære behov. Mange av de som fortsatt befinner seg i Tigray-regionen befinner seg i mindre landsbyer, avsidesliggende områder, eller de er fanget mellom lokale kamper. Leger Uten Grenser har siden midten av desember 2020 hatt medisinske team inne i Tigray, og vi har siden starten av konflikten gitt helsehjelp til dem som har flyktet til nabolandet Sudan.

Les mer: Utfordrende forhold for etiopiske flyktninger: En feltarbeiders beretning fra Sudan

En stor andel av dem som har flyktet til Sudan er barn. De har flyktet fra alt de hadde, og har nå store og umiddelbare behov for grunnleggende ting som vann, husly, helsehjelp og mat. 

I de områdene vi har fått tilgang til i Tigray, bor titusener av mennesker i forlatte bygninger og på byggeplasser i Shire, Dansha og Humera. Andre har fått husly av vertsfamilier i østlige og sørlige deler av regionen. Tilgang på mat, rent vann, husly og helsehjelp i disse områdene er svært begrenset. Vi har også hørt rapporter om at folk gjemmer seg i fjellene og de mer avsidesliggende områdene i regionen.

Kritisk infrastruktur rammet

Noen steder har vi sett at kraftlinjer er kuttet, vannforsyninger ikke fungerer, telefonlinjer er nede, banker er stengt og mange er redde for å dra tilbake til hjemmene sine. Det er vanskelig for mange å kontakte slektninger og nære, og mange har ikke mulighet til å kjøpe inn det grunnleggende de trenger. 

Kampene sammenfalt med innhøstingssesongen, og avlingene var i tillegg blitt angrepet av ørkengresshopper. Allerede før konflikten eskalerte, var det matmangel og rundt én million mennesker var avhengige av humanitær hjelp. 

Selv om lokale myndigheter og organisasjoner nå deler ut mat i enkelte områder, når de ikke ut til alle som trenger det. 

Flere hundre tusen mennesker er rammet av konflikten, og den kan også destabilisere andre deler av landet og regionen, med potensielt katastrofale humanitære konsekvenser.

Les mer om hva som skjedde da konflikten brøt ut i Tigray under bildet.

Her har en familie kommet seg til nabolandet Sudan etter å ha flyktet fra Tigray i Etiopia. Foto: Olivier Jobard / MYOP

 

Hva har skjedd i Tigray?

4. november satte Etiopias statsminister Abiy Ahmed i gang en militæraksjon mot Tigray People's Liberation Front (TPLF) i Tigray-regionen, nord i Etiopia, etter et angrep på en militærbase. 

– Den 3. eller 4. november jobbet jeg i butikken, og plutselig hørte jeg krigslyder, en veldig høy lyd, sa en etiopisk mann i midten av 30-årene til Leger Uten Grenser i Sudan.

– Jeg vet ikke hvorfor de kjemper. Jeg så mange mennesker dø, til og med gamle mennesker, jeg kjenner så mange av dem. Jeg er forvirret, jeg vet ikke hvorfor de gjorde dette, sa han.

– I Tigray gjemmer folk seg i bushen, både unge og gamle. Det vanskeligste er at vi ikke har penger, ikke noe mat. Ingen tok med noe fra hjemmene sine. Vi måtte bare dra. Jeg kom med to par bukser. Før krigen startet, var strøm, telefondekning og bankene stengt. Jeg har penger der, men ikke her, sa han.

7. november begynte de første store folkemassene å ankomme Sudan fra Etiopia. Siden har antall flyktninger økt for hver dag, og dagens tall på rundt 45.000 er sannsynligvis for lavt, ettersom mange ikke er registrert.

Menneskene krysser grensa inn i Sudan på tre steder. To tredeler av alle flyktningene krysser grensa ved Hamdayet i delstaten Kassala, øst i Sudan. Resten krysser inn i delstaten Gedaref, sørøst i Sudan, foruten et lite antall som flykter inn i Sudan lenger sør, i delstaten Blue Nile.

Les om flukten over grensa til Sudan, under kartet.

">attentive

 

Flukten over grensa til Sudan

Mange av menneskene som krysser elva som skiller Etiopia og Sudan, ved Hamdayet, forteller at de brått måtte flykte fra hjemmene sine. De rakk ikke engang å ta med seg mat og drikke for reisen. De forlot eiendelene sine og måtte gå i flere timer eller dager i et veldig tøft og tørt landskap før de nådde Sudan.

De aller fleste flyktningene som kommer til Sudan, befinner seg først i et transitt- og grenseområde i Hamdayet, hvor det er mangel på husly, tilgang til mat, rent drikkevann og gode sanitære forhold.

Mange av flyktningene i Hamdayet må sove ute, ved veiene og under trærne, mens noen får husly hos vertsfamilier. Så langt har menneskene som bor i grenselandsbyer i Sudan vært veldig åpne og støttende overfor naboene fra Etiopia.

Vi ser også folk reise tilbake til Etiopia, enten for å hjelpe familiemedlemmer med å flykte, eller for å hente eiendelene sine. Noen krysser tilbake for å selge eiendelene sine og returnere til Sudan med penger. Noen av menneskene som har flyktet, er opprinnelig fra Eritrea, og hadde tidligere blitt fordrevet til Etiopia, før de nå flyktet igjen til Sudan.

Dette gjør Leger Uten Grenser i Hamdayet

Leger Uten Grenser ankom Hamdayet 16. november, og tre dager senere satte vi i gang hjelpearbeidet:

 • Tilbyr helsehjelp, sprer helseinformasjon og gir psykisk helsehjelp.
 • Screener mennesker for å finne ut ernæringsstatusen deres.
 • Utfører vann- og sanitærarbeid.
 • Gjennomfører rundt 300 daglige konsultasjoner på klinikken vi har satt opp.

De vanligste sykdommene er relatert til luftveisinfeksjoner, malaria eller diaré. Vi har også sett et mindre antall sårede flyktninger og noen mennesker som har opplevd kjønnsbasert vold. Det er også mange som trenger behandling for kroniske tilstander som tuberkulose.

Vil du støtte vårt arbeid? Gi en donasjon eller bli fast giver.

Under bildet kan du lese om Leger Uten Grensers arbeid i Sudan og Etiopia.

Bildet viser hvordan helseposten der vi kartlegger barnas ernæringsstatus så ut den første dagen vi var på plass på grensen ved Hamdayet. Foto: Jason Rizzo / Leger Uten Grenser 

 

Dette gjør vi 

Etiopia: Helsehjelp og støtte til internt fordrevne

Leger Uten Grenser har jobbet i Etiopia i over 30 år. Vi hadde dermed folk på bakken i landet før konflikten brøt ut, blant annet flere steder i regionene som grenser til Tigray.

Dette gjør vi:

 • I løpet av de ti første dagene med konflikt tok vi i mot 260 skadde, deriblant 18 døde på et sykehus vi støtter i Amhara.
 • Driver mobile klinikker sør i Tigray-regionen.
 • Gjenopprettet noe aktivitet på flere helsesentre i samarbeid med helsemyndighetene.
 • Drifter flere avdelinger på et sykehus i Tigray-regionens nest størst eby, Adigrat.
 • Gir grunnleggende helsehjelp til internt fordrevne sentralt i Tigray-regionen.
 • Støtter også klinikker og helsesentre sentralt i Tigray, med blant annet medisiner og oksygentanker.
 • Vest i Tigray har vi bistått internt fordrevne med hesehjelp, vann- og sanitærfirhold og delt ut hygiene artikler.

Sudan: Helsehjelp til flyktninger og internt fordrevne

Landet hadde fra før 1,1 millioner flyktninger og asylsøkere, i tillegg til 1,9 millioner internt fordrevne. Leger Uten Grenser har jobbet her siden 1979.

Dette gjør vi:

 • Hjelper flyktningene som har krysset grensa inn til Sudan, så vel som internt fordrevne.
 • Gir helsehlep i Um-Rakuba flyktningleir, som er den eneste offisielle leiren som er dedikert til ankomster fra Etiopia.

Interessert i å jobbe i felt? Dette trenger vi, og dette kreves av deg 

Helsehjelp i Um Rakuba flyktningleir i Sudan — dedikert til ankomster fra Etiopia

Etter å ha blitt screenet og registrert av FN, blir noen mennesker satt i busser og kjørt fra Hamdayet til Um Rakuba-leiren i delstaten Gedaref. Det er den eneste offisielle leiren i området som er dedikert til ankomster fra Etiopia. Um Rakuba ligger 7-8 timers kjøretur fra grensen. Leiren er bygget for 10.000 mennesker. Allerede er det mer enn 8000 mennesker der. Det pågår nå diskusjoner om å sette opp en ekstra leir ettersom antallet flyktninger fortsetter å øke.

De sanitære forholdene i leiren er ekstremt dårlige. Det er ikke nok latriner, og folk blir tvunget til å gå på do ute i naturen.

I Um Rakuba-leiren gjennomførte Leger Uten Grenser 453 medisinske konsultasjoner mellom 19. og 23. november. Der behandler vi for det meste diaré og urinveisinfeksjoner. To pasienter kom med skuddsår og ble henvist til Gedaref sykehus for videre behandling. Vi behandlet femten personer med alvorlig akutt underernæring, og 154 personer med moderat underernæring.

Noen av menneskene viser symptomer på angst og søvnløshet på grunn av volden de så eller opplevde i Etiopia, og på grunn av flukten til Sudan.

Et stort problem i området er mangel på medisiner for ikke-smittsomme sykdommer og kroniske sykdommer. Leger Uten Grenser samarbeider med andre organisasjoner lokalt for å sikre nødvendige forsyninger.

Blant flyktningene som har kommet fra Etiopia og nå bor i leiren, har vi sett at mange er leger. Siden ansatte i humanitære organisasjoner ikke får lov til å overnatte i leiren, jobber vi med disse legene for å finne et system som gjør det mulig å kunne tilby 24-timers medisinsk støtte.

Leger Uten Grenser forhandler med myndighetene i Sudan for å legge til rette for å få inn medisinsk utstyr og flere ansatte i Sudan.

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.

 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen