Absurd medisinpris for hepatitt C (Glemte kriser 2016)
Ny og effektiv medisin finnes mot hepatitt C, men gjennomført behandling kan koste hundretusenvis av kroner. Samtidig dør over en halv million mennesker, fordi ubehandlet kan sykdommen lede til leversvikt og død.
Hepatitt Cer en virussykdom som angriper leveren. Den overføres fra menneske til menneske, via sex, blodprodukter, fra mor til barn, eller ved ureine injeksjonsteknikker. Hvis man ikke får behandling kan det føre til skrumplever, leversvikt, kreft og død.
Mer enn 130 millioner mennesker har kronisk hepatitt C. Rundt 500.000 mennesker dør hvert år på grunn av leversykdom relatert til hepatitt C.
De siste årene har det kommet flere nye medisiner mot hepatitt C, som har vist seg å være veldig effektive og med lite bivirkninger. Problemet er at disse medisinene er veldig dyre.
Angriper leveren
Det finnes flere ulike hepatittvirus. Hepatitt B og hepatitt C kan gi kroniske infeksjoner, som igjen kan gi leversvikt, leverkreft, og død. Det finnes ingen vaksine mot hepatitt C. Etter å ha blitt smittet får noen en akutt betennelse i leveren, mens andre ikke får noen symptomer. For disse kan det ta flere år før de utvikler symptomer, og mange går mange år uten å vite at man er smittet. Dette kan føre til at man smitter andre uten å vite om det selv.
Hepatitt C smitter gjennom blod, og de aller fleste blir smittet gjennom utrygg sprøytebruk, manglende sterilisering av medisinsk utstyr og blodoverføringer.
Av de pasientene med hepatitt C Leger Uten Grenser mottar, er det ofte to typer pasienter. En gruppe har fått påvist sykdommen hos en annen lege, og kommer til Leger Uten Grenser sine klinikker for å søke behandling. Den andre gruppen er pasienter som oppsøker helsehjelp fordi de har symptomer på hepatitt C, uten at de selv vet at de har sykdommen.
Ekstremt dyr behandling
Heldigvis finnes det nå medisiner som kan kurere rundt 90 prosent av tilfellene, men tilgangen til diagnostikk og behandling er svært begrenset. De av pasientene i U-land som vet om at de har hepatitt C, får i enkelte tilfeller tilbud om behandling med gammeldags medisin, med mye bivirkninger. Å få god behandling med de nye medisinene vil redde mange liv, men også gi mange mennesker mulighet til å leve et normalt liv.
Det finnes en ny medisin, som er mye bedre, med færre piller og enklere forløp. Men, medisinen er altfor dyr. Da den ble lansert, kostet behandlingen over 690.000 i USA og legemiddelselskapet har solgt medisinen til tilsvarende priser verden over.
Legemiddelselskapet som har utviklet behandlingen, har skaffet noen lisensavtaler for å lage billige, generiske versjoner til verdens fattigste land, men avtalene ekskluderer mellominntektsland – de landene som faktisk har 40 prosent av alle hepatitt C-pasienter. Behandlingen har også svært varierende priser, alt fra 15.000 kroner til hundretusenvis.
Et eksempel er Pakistan, som har verdens nest høyeste forekomst av hepatitt C etter Egypt. Folk har store problemer med å få tilgang til behandling, på grunn av prisen og fordi hjelpen er på sykehus og ikke på de lokale helsesentrene. I en så stor by som hovedstaden Karachi, kan opp til en million mennesker være smittet. Prisen på behandlingen er rundt 15.000 kroner, noe som er altfor mye i et land der de fleste som er rammet av hepatitt Cer svært fattige. Behandlingen er også svært dyr i Norge, der man kan risikere å betale opp til 900.000 kroner.
Legemiddelselskapet som har utviklet medisinen har tjent over 15,5 milliarder dollar på denne medisinen i 2014 og 2015.
I realiteten betyr dette at rundt 49 millioner mennesker ikke har tilgang til denne medisinen.
Leger Uten Grenser og hepatitt C
Leger Uten Grenser behandler mennesker med hepatitt C i India, Pakistan og Myanmar, men vi vet at det er millioner av mennesker i andre land som ikke har tilgang til medisinen på grunn av prisen.
Vi forsøker å vise helsemyndighetene i landene vi jobber, at det er på tide å ta i bruk de nye medisinene, og vise de en modell som de kan etterape, hvor de kan bruke primærhelsetjenesten som utgangspunkt.
PASIENT: Tahira
For ni år siden oppdaget Tahira at hun hadde hepatitt C. Hun gikk gjennom to behandlingsforløp på seks måneder hver gang, med flere sprøyter som førte til ekstreme bivirkninger. Under hele dette året ble barna hennes tatt hånd om av slektningene hennes, som bor i nærheten.
Under det andre behandlingsforløpet, klarte ikke mannen hennes å betale for de dyrene sprøytene. Det var på dette tidspunktet hun hørte om Leger Uten Grensers klinikk i Machar Colony, og hun begynte på sitt tredje behandlingsforløp her.
– Jeg pleide å være vakker, jeg hadde klar hud. Sykdommen har eldet meg, men hadde det ikke vært for Leger Uten Grenser kunne jeg dødd, og det hadde vært forferdelig for mine barn.
Tahira ville at hele familien skulle sjekkes for hepatitt C. Hennes yngre søster Saira testet positivt og var gravid på tidspunktet. Dessverre døde den lille babyen hennes bare noen dager etter fødselen.