Serbia

Foto: Leger Uten Grenser

Serbia


Tusenvis av flyktninger og migranter forsøker å reise gjennom Serbia for å nå andre land i Europa.

Hjem > Land > Serbia
Oppdatert 14.01.2018
        

Leger Uten Grenser har jobbet sporadisk i landet siden 1991, da landet var en del av det tidligere Jugoslavia. Vi tilbød medisinsk og mental helsehjelp til mennesker både under og etter konflikten på Balkan.

I dag gir vi helsehjelp til mennesker som reiser gjennom Serbia på vei til et bedre liv i Europa.

Siden 2014 har Leger Uten Grenser tilbudt medisinsk og mental helsehjelp for asylsøkere, flyktninger og migranter i Serbia.

Flyktningkrisen i Europa: tusenvis fanget i minusgrader

Leger Uten Grensers arbeid i Serbia i 2016

Preševo Leger Uten Grenser var i 2016 tilstede i Miratovac for å gi medisinsk assistanse til hundrevis av mennesker som krysset grensen mellom Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia og Serbia.

Šid

Leger Uten Grenser jobbet i et transittsenter ved siden av jernbanestasjonen i Šid, og satte opp åtte store oppvarmede telt med husly til over 2000 personer. Aktivitetene ble overlevert i mars, da antall flyktningleirer hadde sunket og andre organisasjoner møtte behovene i byen.

Subotica

Fra april til november 2016 støttet Leger Uten Grenser mennesker som var strandet i rystende forhold i Subotica - ved Serbias grense til Ungarn. Leger Uten Grenser utførte 7407 medisinske konsultasjoner, og registrerte en jevn og betydelig økning i ulike voldrelaterte traumer. I løpet av 2016 behandlet Leger Uten Grenser 82 personer for hundebitt, irritasjon fra tåre- og pepperspray, eller skader fra slag påført mennesker som hadde forsøkt å krysse grensen mellom Serbia og Ungarn.

 Flyktninger og migranter forteller om grov vold fra grensevakter

Artikkelen fortsetter etter bildet

BOR I ET VAREHUS: Mange får ikke tilbud om husly eller nødvendige fasiliteter i Serbia. Disse mennene fra Afghanistan er blant flere som bor i et tomt varehus ved togstasjonen i Beograd. Bildet er tatt i januar 2017. Foto: Marko Drobnjakovic


Beograd

Siden 2014 har Leger Uten Grenser gitt grunnleggende medisinsk og mental helsehjelp til flyktninger på mottak og asylsentre i Beograd, samt drevet mobile klinikker. Leger Uten Grenser utførte i 2016 mer enn 18.000 konsultasjoner. Fokuset var i hovedsak på å gi assistanse til papirløse flyktninger boende i forlatte varehus og togstasjoner, som ellers ikke hadde tilgang til helsehjelp.   
 

 


 

 HVORFOR ER VI I SERBIA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen