Glemte kriser

Foto: Luca Sola

Glemte kriser


Hvert år mister millioner av mennesker livet i humanitære kriser rundt om i verden. Uten medienes søkelys blir noen kriser fort glemt.

Hjem > Glemte kriser > Glemte kriser
        

Leger Uten Grenser presenterer en liste med glemte kriser hvert år, kriser vi mener får for lite oppmerksomhet i norske medier. Leger Uten Grenser er til stede i mange av verdens glemte kriser, og det er viktig for oss å snakke ut om det vi er vitne til i felt, og på den måten gi pasientene våre en stemme.

Derfor er et av våre mest sentrale mandat å drive témoignage – som er fransk og betyr å bære vitne om det vi ser i felt. Vi varsler om overgrep og glemte kriser vi ser med egne øyne – fordi færre dør når flere vet. 

Glemte kriser kan være mennesker som ikke har tilgang på livreddende medisiner og vaksiner, mennesker som ikke får humanitærhjelp, land eller områder med manglende helsesystemer eller mennesker som blir utsatt for vold og overgrep.

ARTIKKELEN FORTSETTER UNDER BILDET 

Glemt krise, brutal konflikt og helsekrise i Den Sentralafrikanske republikk: Leonard Gangbe (33) er fra Betoko og ble skutt i hodet da væpnede menn forsøkte å stjele oksen hans. Dagen før angrepet hadde han flyktet med familien sin fordi det foregikk kamper mellom rivaliserende grupper i landsbyen hans. Han fikk behandling av Leger Uten Grenser i Pauoa.  Foto: Alexis Huguetn

 

Les mer: Brutal konflikt og helsekrise i Den sentralafrikanske republikk

 

Glemte fremskritt

Siden 2016 har vi også valgt å presentere glemte fremskritt, fordi fremskritt i likhet med glemte kriser sjeldent får oppmerksomhet i media. Vi ønsker å belyse fremgang i verden, fordi vi vet at det nytter med økt kunnskap, oppmerksomhet og synlighet for å skape endringer for pasientene våre i felt.

Et godt eksempel på et glemt fremskritt fra 2016 er at 412.000 mennesker signerte en underskriftskampanje som førte til at de to legemiddelgigantene GlaxoSmith Kleine og Pfizer lovte å gjøre den livreddende lungebetennelse-vaksinen billigere for humanitære organisasjoner som Leger Uten Grenser. Selv om vi er langt fra vårt endelige mål om at vaksinen også skal bli billig for fattige land, er det blitt tatt et steg i riktig retning.

Les mer: Folkelig engasjement førte til billigere vaksine

ARTIKKELEN FORTSETTER UNDER BILDET 

Over 416.000 mennesker fra 170 land var med på å tvinge legemiddelselskapene GSK og Pfizer til å love å redusere prisen på vaksinen for humanitære organisasjoner. Når Leger Uten Grenser vaksinerte flyktningbarn i Hellas betalte vi over 550 kroner per dose (tre doser er nødvendig for å fullvaksinere ett barn). Nå har de to legemiddelselskapene lovet at humanitære organiasjoner kan betale rundt 90 kroner for tre doser når vi vaksinerer barn i kriser. Leger Uten Grenser ønsker at vaksine-prisen også skal gjelde for fattige land og selv om vi ikke er i mål enda, har det blitt tatt et steg i riktig retning. Dette er takket være folkelig engasjement som krevde at vaksinen skulle bli billigere. Foto: Pierre-Yves Bernard/MSF

 

Et grenseløst skoleprosjekt for ungdomsskolen

Hver høst arrangerer Leger Uten Grenser Et grenseløst skoleprosjekt som handler om å skape oppmerksomhet rundt glemte kriser og glemte fremskritt. Alle skolene som deltar får besøk av en feltarbeider i løpet av prosjektperioden sin, og alle kan være med å konkurrere om Årets Témoignage-pris.

Skoleprosjektet er skreddersydd for å nå kompetansemål i ungdomsskolen, og særlig relevant i norsk, samfunnsfag, RLE, naturfag og mediefag

Les mer: Her finner du alt av informasjon om skoleprosjektet

 

Her auksjonerer elever ved Ris skole i Oslo foran Majorstua T-banestasjon for å skape oppmerksomhet rundt glemte kriser i 2017. 

 

Om skoleprosjektet

Læringsopplegget går ut på at ungdomsskoleelever får mulighet til å utvikle sin kritiske sans og forståelse av det moderne informasjonssamfunnet gjennom å drøfte og fordype seg i hvorfor noen land og kriser får mer oppmerksomhet enn andre. 

Elevene vil bli utfordret til å skape oppmerksomhet rundt glemte kriser eller fremskritt. Dette kan de gjøre gjennom å lage et medieprodukt, arrangere et event, auksjonere eller skrive kronikk, lage avis- eller film.

I tillegg til detaljert informasjon rundt årets glemte kriser og fremskritt vil bilder og videoer være tilgjengelige for elevene å bruke til oppgaven sin.  Det vil også være tips, nyttige linker og annen relevant informasjon. Dette vil bli tilgjengelig på denne nettsiden fra 1.september.

 

Besøk av feltarbeider

Alle skolene som deltar i skoleprosjektet vil få tilbud om å få besøk av en feltarbeider i perioden 1.september til 1.desember. For å best mulig koordinere disse besøkene har vi satt opp en fylkesplan vi anbefaler å følge. Les mer.

 

Skoleprosjekt konkurranse

Skoleprosjektkonkurransen gir skolene en mulighet til å delta i konkurransen om årets Témoignage-pris. Témoignage er fransk og betyr å varsle om overgrep og glemte kriser.

Témoignage er viktig, fordi færre dør når flere vet. Les mer. 

 

Vinn drømmedag til Oslo

Hver skole kan sende inn sitt beste bidrag og vinneren av skoleprosjektet vil bli annonsert i midten av desember. Vinnergruppa vinner en drømmetur til Oslo på nyåret. 

Meld på din skole her innen 1.juni.

Skulle det være noen spørsmål, ta kontakt med prosjektleder Marte Woxen Burum på
glemte.kriser@legerutengrenser.no | 940 12 474.

 

Skoleprosjektvinnere 2017: 9.klasse ved Hatlestrand oppvekstsenter i Hordaland stakk av med Témoignage-prisen for 2017. 

 

 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen