Glemte kriser

Foto: Luca Sola

Glemte kriser


Hvert år lider millioner av mennesker i humanitære kriser rundt om i verden. Uten medienes søkelys blir mange kriser fort glemt.

Hjem > Glemte kriser > Glemte kriser
Oppdatert 21.12.2021
        

Leger Uten Grenser presenterer hvert år en liste med glemte kriser, kriser vi mener får for lite oppmerksomhet i norske medier. Vi er til stede i mange av verdens glemte kriser, og det er viktig for oss å fortelle om det vi er vitne til i felt, og la pasientene våre selv fortelle sine historier.

Glemte kriser kan være mennesker som ikke har tilgang på livreddende medisiner og vaksiner, mennesker på flukt, mennesker som ikke får humanitær hjelp, land eller områder med manglende helsesystemer eller mennesker som blir utsatt for vold og overgrep. Vi ønsker også på samme tid og fokusere på noen av verdens glemte fremskritt, fordi det nytter! 

Les mer: Glemte kriser 2021

Her kan du høre nødhjelpskoordinator Lindis Hurum fortelle om sitt spesielle minne fra Den sentralafrikanske republikk. Landet er rammet av en krise som nesten hvert år havner på listen vår over glemte kriser.

 

Dadaab: De glemte menneskene i Kenyas evige flyktningleir 

En av de glemte krisene i 2021 er at den 30 år gamle flyktningleiren i Dadaab skal stenges sommeren 2022. Flyktningene i Dadaab-flyktningleir har vært på listen vår over glemte kriser flere år. I 2021 bor det fremdeles 217.000 mennesker i leiren. De aller fleste er menn, kvinner og barn som flyktet fra vold og konflikt i nabolandet Somalia. Hvordan er det å tilbringe mesteparten av livet i en flyktningleir med konstant uvisshet om fremtiden? Hvordan er det å vokse opp i en flyktningleir og aldri kjenne til noe annet liv? 

FNs høykommissær for flyktninger og Kenya annonserte tidligere i år at de skal stenge ned leirene neste sommer, mange frykter nå for livene sine om de blir nødt til å reise tilbake til Somalia. 

I leiren er det store helsebehov som ikke blir ivaretatt og pasientene våre forteller at den humanitære hjelpen blir mindre for hvert år. De fleste får ikke muligheten til å jobbe, de kan ikke bevege seg fritt utenfor leirene, og nesten alle er avhengige av humanitær hjelp for å overleve. 

Dårlige vann- og sanitærforhold gjør at faren for sykdomsutbrudd konstant henger over befolkningen. Det har vært flere kolerautbrudd, og siden 2020 også tilfeller av korona. 

Mange har levd hele livet, eller største delen av livet, i leirene. Den vedvarende usikkerheten om fremtiden går også utover flyktningenes mentale helse. Hvordan kan det ha seg at det som var en nødløsning på en akutt krise, nå har gått over til å bli en 30 år gammel glemt og kronisk krise?

Les mer: Dette var de glemte krisene i 2021

Artikkelen fortsetter under bildet

Abdia er fødselshjelper og flyktet til Kenya i 1991. Hun har født og oppdratt barn i Dadaab-leiren. Mannen hennes og to av barna hennes mistet livet i leiren. Hun jobber for Leger Uten Grenser, men forteller at livet som gammel er utfordrende, og hun har liten tro på at hun en dag vender tilbake til Somalia. Foto: Paul Odongo / Leger Uten Grenser

 

Glemte fremskritt

De siste årene har vi også valgt å presentere glemte fremskritt, fordi fremskritt, i likhet med glemte kriser, sjeldent får oppmerksomhet i mediene. Vi ønsker å belyse fremgang i verden, fordi vi vet at det nytter med økt kunnskap, oppmerksomhet og synlighet for å skape endringer for pasientene våre i felt. Dette er ofte medisinske fremskritt som at 15 millioner liv er spart på 20 år på grunn av tilgang til hiv-medisiner, folkelige engasjement bidro til billigere tuberkulose-medisinereller at verdenshistoriens nest største ebola-utbrudd, i Den demokratiske republikken Kongo, endelig ble erklært over i juni 2020.

Skoleprosjekt for ungdomsskolen

Hver høst besøker vi skoler over hele Norge i forbindelse med Et grenseløst skoleprosjekt, som tar utgangspunkt i listen vår over glemte kriser. 

Interessert i å vite mer om skoleprosjektet? 

Glemt fremskritt: Ebolautbruddet i Øst-Kongo ble endelig erklært over i midten av 2020. Men hvorfor tok det så lang tid, og hvordan kan vi stå enda bedre rustet mot ebola-utbrudd i fremtiden? Foto: John Wessels

 

 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen