Glemte kriser

Foto: Luca Sola

Glemte kriser


Hvert år lider millioner av mennesker i humanitære kriser rundt om i verden. Uten medienes søkelys blir noen kriser fort glemt.

Hjem > Glemte kriser > Glemte kriser
Oppdatert 08.07.2020
        

Leger Uten Grenser presenterer en liste med glemte kriser hvert år, kriser vi mener får for lite oppmerksomhet i norske medier. Leger Uten Grenser er til stede i mange av verdens glemte kriser, og det er viktig for oss å fortelle om det vi er vitne til i felt, og på den måten gi pasientene våre en stemme.

Les mer: Tidligere glemte kriser  Derfor er et av våre mest sentrale mandat å drive témoignage – som er fransk og betyr nettopp å bære vitne om det vi ser i felt. Vi varsler om overgrep og glemte kriser vi ser med egne øyne – fordi færre dør når flere vet. 

Vi arrangerer derfor hvert år Et grenseløst skoleprosjekt for ungdomsskolen hvor vi besøker skoler over hele Norge og snakker om de glemte krisene. 

Glemte kriser kan være mennesker som ikke har tilgang på livreddende medisiner og vaksiner, mennesker som ikke får humanitærhjelp, land eller områder med manglende helsesystemer eller mennesker som blir utsatt for vold og overgrep. 

Glemt krise: Konflikten forverrer seg i nord- og sentral-Mali

Artikkelen fortsetter under bildet 

Den glemte krisen fortstter i Den sentralafrikanske republikk fortsetter: Leonard Gangbe (33) er fra Betoko og ble skutt i hodet da væpnede menn forsøkte å stjele oksen hans.
Dagen før angrepet hadde han flyktet med familien sin fordi det foregikk kamper mellom rivaliserende grupper i landsbyen hans. Han fikk behandling av Leger Uten Grenser i Pauoa. Foto: Alexis Huguetn

 

Glemte fremskritt

De siste årene har vi også valgt å presentere glemte fremskritt, fordi fremskritt i likhet med glemte kriser sjeldent får oppmerksomhet i media. Vi ønsker å belyse fremgang i verden, fordi vi vet at det nytter med økt kunnskap, oppmerksomhet og synlighet for å skape endringer for pasientene våre i felt.

Et godt eksempel på dette er nye medisiner mot sovesyke, en sykdom som er hundre prosent dødelige uten behandling. Den nye behandlingen består kun av piller og ble godkjent for bruk i 2018, noe som vil gjøre det langt enklere å behandle pasienter som har lang vei til sykehus. Medisinen har blitt utviklet av Drugs for Neglected Diseases initiative (DNDi) og legemiddelselskapet Sanofi.

Den alternative modellen viser at det er mulig å forske og utvikle medisiner for fattige mennesker. Det har også blitt gjort mye annet viktig arbeid i å redusere sovesyke, blant annet kartlegging av sykdommen, screeninger og helseinformasjonsarbeid. I 2017 var det kun 1146 rapporterte tilfeller sammenlignet med nesten 38.000 i 1998, ifølge Verdens helseorganisasjon. Dette er det laveste antallet siden man startet å kartlegge sykdommen for 76 år siden.

Den nye medisinen kan bidra til at enda flere får behandling, og viser at vi er enda bedre rustet til å bekjempe sovesyke, og lettere å nå de siste pasientene. 

Glemt fremskritt: Ny medisin kan revulsjonere behandling mot sovesyke 

Artikkelen fortsetter under bildet 

Glemt fremskritt i 2018: Dette er fra en vaksinasjonskampanje i Conakry i Guinea i 2017 hvor Leger Uten Grenser bisto helsemyndighetene i landet med å vaksinere barn da det oppsto et meslingutbrudd.
Leger Uten Grenser vaksinerte over to millioner barn mot meslinger i 2017. Foto: Markel Redondo

 

Et grenseløst skoleprosjekt for ungdomsskolen

Hver høst arrangerer Leger Uten Grenser Et grenseløst skoleprosjekt som handler om å skape oppmerksomhet rundt glemte kriser og glemte fremskritt. Alle skolene som deltar får besøk av en feltarbeider i løpet av prosjektperioden sin, og alle kan være med å konkurrere om årets Témoignage-pris.

Skoleprosjektet er skreddersydd for å nå kompetansemål i ungdomsskolen, og er særlig relevant i norsk, samfunnsfag, KRLE, naturfag og mediefag

Les mer: Her finner du alt av informasjon om skoleprosjektet

Artikkelen fortsetter under videoen av de tre jentene som vant skoleprosjektkonkurransen i 2019
 

 

Om skoleprosjektet

Læringsopplegget går ut på at ungdomsskoleelever får mulighet til å utvikle sin kritiske sans og forståelse av det moderne informasjonssamfunnet gjennom å drøfte og fordype seg i hvorfor noen land og kriser får mer oppmerksomhet enn andre.

Elevene vil bli utfordret til å skape oppmerksomhet rundt glemte kriser eller fremskritt. Dette kan de gjøre gjennom å lage et medieprodukt, arrangere et event, auksjonere eller skrive kronikk, lage avis- eller film.

I tillegg til detaljert informasjon rundt årets glemte kriser og fremskritt vil bilder og videoer være tilgjengelige for elevene å bruke til oppgaven sin.  Det vil også være tips, nyttige linker og annen relevant informasjon. Dette vil bli tilgjengelig på denne nettsiden fra 1. september.

Artikkelen fortsetter under bildet 

Vinnerskole 2018: I 2018 vant Ål ungdomsskole hovedprisen. De hadde i flere kanaler klart å skape oppmerksomhet rundt den glemte krisen i Øst-Kongo.
Her hadde elevene blant annet laget bannere som de hang opp ved veiene, reist til Oslo og overtatt NRK Supers Instagram-konto, og fått til flere oppslag i lokalavisen sin. Foto: Privat 

 

Besøk av feltarbeider

Alle skolene som deltar i skoleprosjektet vil få tilbud om å få besøk av en feltarbeider i perioden 1. september til 1. desember. For å koordinere disse besøkene best mulig, har vi satt opp en fylkesplan vi anbefaler å følge. Les mer.

Skoleprosjekt konkurranse

Skoleprosjektkonkurransen gir skolene en mulighet til å delta i konkurransen om årets Témoignage-pris. Témoignage er fransk og betyr å bære vitne: Å varsle om overgrep og glemte kriser.

Témoignage er viktig, fordi færre dør når flere vet. Les mer. 

Vinn drømmedag til Oslo

Hver skole kan sende inn sitt beste bidrag og vinneren av skoleprosjektet vil bli annonsert i midten av desember. Vinnergruppa vinner en drømmetur til Oslo på nyåret. 

Kontakt

Skulle det være noen spørsmål, ta kontakt med prosjektleder Marte Woxen Burum på
glemte.kriser@legerutengrenser.no | 988 40 132

Frist for å melde seg på skoleprosjektet 2020 er 20. august

Her auksjonerer elever ved Ris skole i Oslo foran Majorstua T-banestasjon for å skape oppmerksomhet rundt glemte kriser i 2017. Foto: Privat
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen