Glemte kriser

Foto: Luca Sola

Glemte kriser


Hvert år lider millioner av mennesker i humanitære kriser rundt om i verden. Uten medienes søkelys blir mange kriser fort glemt.

Hjem > Glemte kriser > Glemte kriser
Oppdatert 11.04.2023
        

Leger Uten Grenser presenterer hver sommer en liste med glemte kriser. Kriser vi mener får for lite oppmerksomhet i norske medier. Vi er til stede i mange av verdens glemte kriser, og det er viktig for oss å fortelle om det vi er vitne til i felt, og la pasientene våre selv fortelle sine historier.

Les mer: Tidligere glemte kriser 

Hva er glemte kriser? 

Glemte kriser kan være mennesker som av ulike årsaker ikke har tilgang på livreddende medisiner og vaksiner, mennesker på flukt, mennesker som ikke får humanitær hjelp, land eller områder med manglende helsesystemer eller mennesker som blir utsatt for vold og overgrep. Det er ofte akutte kriser som får mest oppmerksomhet, men når krisen vedvarer, ofte over flere år - blir de glemt. For eksempel ble det skrevet mye om da hundretusener av rohingyaer flyktet fra ekstrem vold og drap i Myanmar over til Bangladesh i 2017, men i årene etterpå er krisen mer eller mindre glemt. Dette på tross av at flere enn 900.000 rohingyaer fremdeles bor i verdest største flyktningleir under svært vanskelige forhold. Det at syv millioner kvinner får komplikasjoner knyttet til utrygg abort er det heller nesten ingen medier som skriver om, selv om dette er en av de fem største årsakene til mødredødelighet i verden. 

Vi ønsker også på samme tid og fokusere på noen av verdens glemte fremskritt, fordi det nytter! 

Hvert år arrangerer derfor Leger Uten Grenser Et grenseløst skoleprosjekt som er et tilbud til alle ungdomsskoler i Norge, hvor elevene kan bidra til å skape oppmerksomhet rundt noen av verdens glemte kriser. 

Hva er glemte fremskritt

De siste årene har vi også valgt å presentere glemte fremskritt, fordi fremskritt, i likhet med glemte kriser, sjeldent får oppmerksomhet i mediene. Vi ønsker å belyse fremgang i verden, fordi vi vet at det nytter med økt kunnskap, oppmerksomhet og synlighet for å skape endringer for pasientene våre i felt. Dette er ofte medisinske fremskritt som at 15 millioner liv er spart på 20 år på grunn av tilgang til hiv-medisiner eller hvordan folkelige engasjement bidro til billigere tuberkulose-medisiner

Et grenseløst skoleprosjekt for grunnskolen 

Vi i Leger Uten Grenser vil gjerne invitere dere til å melde dere på Et grenseløst skoleprosjekt høsten 2023, hvor vi tilbyr et skreddersydd kostnadsfritt skoleprosjekt tilpasset ungdomsskoletrinnene. 

Her vil hver skole som melder seg på få tilbud om besøk av en feltarbeider mellom 1. september og 1. desember. Skoleprosjektet tar utgangspunkt i Leger Uten Grensers glemte kriser-liste som blir oppdatert hver sommer. 

Skoleprosjektet vårt er lagt opp til å passe inn i kompetansemålene for ungdomsskolen i blant annet norsk, samfunnsfag, KRLE, mediefag og med innsats for andre. Skoleprosjektet kan også brukes tverrfaglig, og erfaringsmessig fungerer prosjektet best ved at elevene jobber i grupper. Vi har i forbindelse med skoleprosjektet laget en egen nettside på Salaby læringsunivers hvor all relevant informasjon ligger tilgjengelig.

Her finnes detaljert informasjon om de ulike krisene, forslag til oppgaver og annet relevant materiell som elevene kan bruke til prosjektet. 

Dette kan vi tilby: 

  • Besøk av feltarbeider
  • Materiale og informasjon som elevene kan bruke i prosjektet
  • Forslag til oppgaver
  • Delta i skoleprosjektkonkurransen

Om læringsopplegget:  

Hvert år mister millioner av mennesker livet i humanitære kriser rundt om i verden. Uten medienes søkelys blir noen kriser fort glemt

Læringsopplegget går ut på at ungdomsskoleelevene får mulighet til å utvikle sin kritiske sans og forståelse av det moderne informasjonssamfunnet gjennom å drøfte og fordype seg i hvorfor noen land og kriser får mer oppmerksomhet enn andre.

Elevene vil få muligheten til å gå i dybden og skape oppmerksomhet rundt én eller flere av de glemte krisene. Dette kan elevene gjøre på mange ulike måter: for eksempel ved å skrive artikler eller kronikker, lage film eller podcast, eller arrangere et event. 

Det vil ligge mange forslag på oppgaver på skoleprosjekt-nettsiden, samt annen relevant informasjon. 

Påmeldingsfristen er 1. juni 2023 og påmeldingen må skje via kontaktskjemaet på denne siden.

Les mer: Om undervisningsopplegget og hva din skole kan gjøre for å engasjere elevene i årets TV-aksjon?

Her kan du høre nødhjelpskoordinator Lindis Hurum fortelle om sitt spesielle minne fra Den sentralafrikanske republikk. Landet er rammet av en krise som nesten hvert år havner på listen vår over glemte kriser.

 

TV-aksjonen 2022

I 2022 hadde Leger Uten Grenser TV-aksjonen hvor vi fokuserte på å bekjempe livsfarlige sykdommer i fire glemte kriser i: Den sentralafrikanske republikk, Den demokratiske republikken Kongo, Sierra Leone og Bangladesh. I tillegg gikk deler av midlene fra TV-aksjonen til DNDi sitt arbeid med forskning og utvikling av medisiner mot de glemte sykdommene kala-azar og sovesyke.

Leger Uten Grenser var med på å opprette DNDi i 2003, og vi samarbeider fremdeles tett med organiasjonen. 

Les mer: En historisk innsamling for Leger Uten Grenser og TV-aksjonen

 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen