Hjem Nyheter Burkina Faso: Korona-viruset sprer seg raskt og forverrer den humanitære krisen

Burkina Faso: Korona-viruset sprer seg raskt og forverrer den humanitære krisen

Foto: Leger Uten Grenser

Før korona-pandemien var vi i Burkina Faso allerede vitne til en voksende humanitær krise. Nå forbereder vi oss på covid-19 og høysesong for malaria og underernæring. 

– I en så ustabil og usikker kontekst, med et svekket helsesystem og begrenset tilgang til deler av befolkningen, er det utfordrende for humanitære organisasjoner å forberede seg på den kritiske perioden vi nå går inn i. Covid-19-pandemien kommer til å gjøre det enda vanskeligere, sier Hassan Maïyaki, Leger Uten Grensers landansvarlig i Burkina Faso.

Før covid-19 rammet landet 9. mars, vokste den humanitære krisen raskt i det vestafrikanske landet. Flere enn 800 000 mennesker er tvunget på flukt som en konsekvens av den økende volden, ifølge FN, og helsesystemet ligger nede med brukket rygg.

Et av de verst rammede landene i Afrika

På toppen av dette starter straks høysesongen for underernæring og malaria. Korona-pandemien har dessuten spredt seg raskt. Burkina Faso er nå blant landene med flest korona-smittede i Afrika sør for Sahara.

– Vi gjør nå alt vi kan for å respondere på korona-pandemien samtidig som vi forsøker så godt det lar seg gjøre å holde de vanlige prosjektene våre i gang. Vi kanikke svikte de som nå lider av malaria og underernæring, sier Maïyaki.

Korona-viruset: Slik jobber vi i land verden over

Økt vold og presset helsetjeneste

Flere og flere er nå tvunget på flukt i eget land på grunn av vold og konflikt, noe som legger ytterligere press på byer og områder som mange flykter til. Djibo, en by i Sahel-regionen som hadde rundt 36.000 innbyggere i 2012, er i dag vertskap for mer enn 140.000 fordrevne.

Mange sykehus og klinikker rundt om i landet er stengt eller fungerer bare delvis på grunn av konflikten.

– Når du går til legesenteret, kan du fort ende opp med å tilbringe hele dagen der og vente på en konsultasjon. Det er for stor pågang av pasienter. Men vi er takknemlige for at vi i det hele tatt har tilgang til helsehjelp, sier Salam, som oppsøkte helsesenteret i Djibo med sine to barn.

Leger uten grenser har siden mars 2018 arbeidet på helsesenteret i Djibo, på kirurgiske avdeling og legevakten. Her jobber vi med kvaliteten og tilgangen på spesialisert helsehjelp for både lokalsamfunnet og flyktningene. Vi har dessuten åpnet to helseposter for grunnleggende helsetjenester, der vi blant annet behandler malaria og gir svangerskapskonsultasjoner. Vi deler også ut rent vann.

Med økt usikkerhet rundt Djibo de siste månedene har det blitt vanskeligere å nå ut til mennesker som bor i utkanten av byen. Derfor har Leger Uten Grenser opprettet og gitt opplæring til lokale helsearbeidere som skal behandle barn under fem år for vanlige sykdommer som malaria, diaré og mindre luftveisinfeksjoner.

Burkina Faso: Tusenvis flykter fra vold og konflikt

Malariatopp og matmangel

– I fjor var malaria den vanligste helseutfordringen blant pasientene våre. Vi frykter nå det verste når høysesongen kommer mellom mai og oktober. Mange helsetilbud har stengt og folk sitter fast i avsidesliggende områder med svært begrenset tilgang til helsetjenester, sier Hassan Maïyaki.

Leger Uten Grenser gir grunnleggende helsehjelp i Barsalogho og Kaya i Center-North-regionen, Gayeri og Matiacoali i Øst-regionen, og Titao og Ouindigui i Nord-regionen. I tillegg til å støtte en helsestasjon i Titao, driver vi mobile klinikker som gjør det mulig å hjelpe mennesker i avsidesliggende områder.

Det er ikke bare tilgang på helsehjelp som er begrenset i områdene vi jobber i landet. Mange lever under vanskelige forhold uten skikkelig tilgang på vann og mat.

Ifølge Verdens matvareprogram kan antallet mennesker som er rammet av matusikkerhet fordobles fra litt over en million til 2,1 millioner når den årlige høysesongen for matmangel nærmer seg i juni. Fjorårets innhøstingssesong ga lite mat, og folk er allerede svake og sårbare. Mellom januar og mars tok teamene våre seg av nærmere 400 underernærte barn i Barsalogho, Gayeri og Matiacoali.

Les mer om arbeidet vårt i Burkina Faso

Bidrar med covid-19-respons

Covid-19 har nådd ni av 13 regioner i landet.

Leger Uten Grenser forbereder seg på å støtte helsemyndighetenes covid-19-respons gjennom en rekke initiativer, inkludert opplæring av helsearbeidere og vi bidrar med å styrke kapasiteten til klinikker og sykehus. Dette inkluderer smitteforebyggende tiltak og å sette opp isolasjonsområder.

Vi forbereder oss også på å bistå covid-19-responsen i hovedstaden Ouagadougou, og har startet pasientbehandling på en helsefasilitet i Burkina Fasos nest største by Bobo Dioulasso.

Avgjørende å fortsette vanlige aktiviteter

Vi prioriterer å holde våre vanlige medisinske prosjekter gående samtidig som vi tilpasser oss de nye utfordringene som covid-19 har skapt. I Fada N’Gourma i Øst-regionen, for eksempel, måtte teamet reorganisere en vaksinasjonskampanje for meslinger på grunn av nye forskrifter om massesamlinger.

Vaksinasjonskampanjen vil bli gjenopptatt de kommende dagene. I Mouhoun-provinsen har vi nylig vaksinert flere enn 72.000 barn i Dedougou, og nærmere 37.000 barn i Boromo.

– Hvis vi midlertidig avbryter viktige aktiviteter som malariaforebygging og vaksinasjon kan det føre til sykdomsutbrudd senere. Derfor understreker jeg igjen hvor viktig det er at covid-19-responsen inkluderer tilgang til helsehjelp for andre sykdommer, sier Maïyaki.

– Høysesongen for malaria og matmangel vil ramme hele Burkina Faso, og spesielt små barn. Derfor må vi også være godt forberedt på hva som skjer etter covid-19, og de behovene som oppstår om folk ikke får den hjelpen de trenger nå, sier han.

Leger Uten Grenser har arbeidet i Burkina Faso siden 1995. Siden 2018 har vi vært til stede i Djibo, der vi støtter legevakten ved helsesenteret. I 2019 styrket vi innsatsen over hele landet. Teamene våre jobber nå i Barsalogho og i Kaya, og er i ferd med å starte aktiviteter i Kongoussi. Leger Uten Grenser fortsetter også å hjelpe mennesker i Titao, Ouindigui, Matiacoali, Gayeri, Nagaré og Fada N’Gourma. I mars, etter angrep i Yatenga-provinsen, begynte vi å tilby medisinske konsultasjoner og vann til tusenvis av mennesker som hadde søkt tilflukt i Ouahigouya, hovedstaden i Nord-regionen. Les mer om Leger Uten Grensers arbeid i Burkina Faso.

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.