Vucjak-leiren i Bosnia må stenges umiddelbart

Foto: Leger Uten Grenser / Anna Pantelia

Migranter og asylsøkere i Bosnia lever under umenneskelige forhold, og Leger Uten Grenser fordømmer avgjørelsen om å holde leiren åpen for nye ankomster.

Menneskene i Vucjak-leiren nordvest i Bosnia lever med temperaturer ned mot null grader og med dårlig tilgang på vann, mat og helsetilbud. Sanitærforholdene er ekstremt dårlige.

– Vi frykter at det bare er et tidsspørsmål før mennesker dør, sier Nihal Oman, feltkoordinator i Leger Uten Grenser.

Leger Uten Grenser behandler migranter og asylsøkere i Bosnia som har vært ofre for vold og seksualisert vold, og mange pasienter har luftveisinfeksjoner, hudsykdommer eller alvorlig nedkjøling (hypotermi) på grunn av kulden.

Vucjak-leiren ligger i et område med mange landminer og jorda inneholder den svært brannfarlige gassen metan.

Leiren må stenges nå

13. november annonserte bosniske myndigheter at leiren vil forbli som den er gjennom vinteren, og at den vil være åpen for flere ankomster. Leger Uten Grenser fordømmer avgjørelsen og ber om at leiren stenges umiddelbart.

Rundt 800-1000 mennesker lever i leiren, og nærmere 3000 mennesker sover i forlatte bygninger eller provisoriske telt rundt grensebyene Bihac og Velika Kladusa.

– Banket opp av politiet

For to uker siden forsøkte en gruppe på rundt 30 menn å krysse grensen fra Bosnia til Kroatia.

– Politiet stanset meg og alle i gruppa. De banket oss opp, tok jakkene, bagene, telefonene, pengene og skoene våre. Så sendte de oss til Velika Kladusa i Bosnia. I gruppa mi var det også barn ned i 12 årsalderen. Politiet banket dem også. Det er dette som alltid skjer, sier Khaan.

Han er en av rundt 20.000 mennesker som har kommet til Bosnia i år i håp om å fortsette reisen nordover. Med stadig strengere sikkerhet langs grensene på Balkan, fortsetter tusenvis av mennesker å se etter alternative ruter for å finne beskyttelse i andre europeiske land.

Ingen tilgang til tjenester

De forferdelige forholdene, særlig når vinteren nærmer seg, i tillegg til å bli utsatt for vold på grensa til Kroatia, har gjort Bosnia til etav de vanskeligste stedene i Europa for migranter å komme seg videre fra.

– Mennesker som ikke er registrert i offisielle leirer, har ingen tilgang til grunnleggende tjenester, og risikerer i stor grad å bli utsatt for vold, sier feltkoordinator Oman.

Leger Uten Grenser har siden august gjennomført rundt 1200 konsultasjoner med de mest sårbare migrantene og asylsøkerne som oppholder seg utenfor de offisielle leirene.

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.