Krever evakuering av flyktninger på Lesbos
Helsesituasjonen er så alvorlig på Lesbos at Leger Uten Grenser nå krever at de mest sårbare flyktningene må flyttes til det greske fastlandet eller andre europeiske land så fort som mulig.
– Vi ser nå en økning i antall unge mennesker som påfører seg selv skadeog flere forsøker også å ta sitt eget liv. Mange av disse unge menneskene har flyktet fra ekstrem vold og traumer, og istedenfor å få beskyttelse og trygghet i Europa opplevervoldsepisoder, overgrep ogtraumer, sier feltarbeider Jack Herheim som selv har jobbet på Lesbos.
Leger Uten Grenser har lenge påpekt de uverdige forholdene som flytningene på Lesbos må leve under. Organisasjonen behandler mange unge mennesker mot komplikasjoner knyttet til mangel på livreddende medisiner, alvorlige voldsskader, selvskading og selvmordsforsøk. Mellom februar og juni 2018 viste det seg at nesten én fjerdedel av de 74 barna under 18 år som fikk mental helsehjelp av Leger Uten Grenser hadde utført selvskading eller prøvd eller vurdert å ta selvmord. Andre barn led av panikkanfall, angst, aggressiv oppførsel og store plager på grunn av gjentatte mareritt.
Fare for sykdomsutbrudd
– Ikke bare er leiren utrygg, overbefolket og fører til alvorlige mentalhelseproblemer blant flyktningene, men forholdene fører også til en høy risiko for sykdomsutbrudd. Rundt 9000 mennesker er fanget i Moira-leiren på den greske øya Lesbos. En leir som er beregnet for 3100 mennesker. Derfor behandler vi i Leger Uten Grenser mange pasienter flere ganger for diarésykdommer og hudinfeksjoner, sier Herheim.
I løpet av de to første ukene i september ankom flere enn 1500 flyktninger på Lesbos til en leir som allerede har sprengt kapasitet. De sover nå under åpen himmel og uten beskyttelse eller nok mat og ekstremt begrenset tilgang til helsetjenester. Leger Uten Grenser har flere ganger gitt helsehjelp til barn hvor situasjonen krever sykehusinnleggelse og medisinsk hjelp i Aten. De er i dag nødt til å bo i leiren som kan forverre deres medisinske og mentale tilstand.
– Dette er tredje gangen hvor vi i Leger Uten Grenser krever handling og ansvar fra greske myndigheter og andre EU-land. Det vi nå ser er et resultat av en feilslått europeisk politikk og situasjonen krever en langsiktig løsning slik at vi kan unngå en katastrofe. Aller først må de mest sårbare menneskene bli evakuert til andre steder i Europa, og for det andre må EU-Tyrkia-avtalen avsluttes en gang for alle, sier Herheim.
Les også: Slik jobber vi i Hellas.
* Bildet i toppen av saken: Nylig ankomne flyktninger fra Afghanistan i Moria-leiren på Lesbos. Foto: Robin Hammond/Witness Change
Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.