Pestutbruddet på Madagaskar kan stoppes

Foto: Celine Ronquetti/Leger Uten Grenser

På Madagaskar har nærmere 100 mennesker mistet livet som følge av en pest som herjer i et fattig og vanskeligstilt land.

Siden august har over 1.000 mennesker blitt smittet av pest, nærmere 700 av disse er smittet med lungepest. Leger Uten Grenser begynte den 18. oktober arbeidet med å støtte lokale myndigheter med bekjempelsen av pesten øst på Madagaskar. Leger Uten Grenser og andre internasjonale aktører bygget tidligere denne uken en spesialisert klinikk for å behandle pesten i byen Tamatave, som huser rundt 300.000 mennesker. Pesten har hittil krevd 89 menneskeliv.

Denne pesten er uten tvil veldig skummel, men den kan behandles og med en rask respons kan man få ned dødstallene og stoppe utbruddet
Luca Fontana, vann- og sanitærspesialist for Leger Uten Grenser

Artikkelen fortsetter under bildet

Lungepest kan behandles og pasientene kan bli helt friske dersom man begynner behandlingen raskt nok. Skulle man ikke få behandling er lungepest en sikker og rask død.

I tillegg finnes det medisin som hindrer at man blir syke om man smittes. Leger uten grenser arbeider derfor, i tillegg til å behandle syke, med å forbedre systemet for å oppdage og isolere smitten. Leger Uten Grenser gir også støtte til madagassiske myndigheter i koordineringen av ambulanser i Tamatave.

Les mer om Legers Uten Grensers arbeid med helseutfordringer

Artikkelen fortsetter under bildet

– Jeg var utmattet i fem dager. Kroppen verket og jeg hadde hodepine og vondt i brystet. Deretter fikk jeg et illevarslende symptom: jeg begynte å spytte blod. Jeg hadde tidligere trent på lungepest med noen kolleger, så jeg dro til sykehuset for å ta noen tester. De bekreftet at jeg var smittet av pesten, forklarer Innocente.

– Jeg fikk en sprøyte og ble værende på sykehuset. Familien min fikk panikk. Allerede etter dag to begynte symptomene å forsvinne. Jeg følte meg mye bedre og til tross for at jeg ikke var helt frisk, begynte jeg å hjelpe de ansatte på sykehuset. Det var mange pasienter den første uken av epidemien. Nå har det roet seg.

Les om hvordan vi jobber med vann og sanitærarbeid

– Legene ba meg om å ta to ukers pause for å hvile. Jeg vet ikke om familien er klare for at jeg kommer hjem. De sier de er klare, men jeg føler at de fortsatt er redde for meg. Så jeg holder meg borte for å gi dem fred. Jeg er sikker. Jeg vil ikke leve med denne hemmeligheten – jeg hadde pesten og ble kurert, forteller hun.

Utbrudd av pest på Madagaskar skjer fra tid til annen, mye grunnet dårlig infrastruktur, søppelhåndtering og hygiene. Denne gangen er det annerledes fordi antallet smittede er mye høyere og pesten har spredt seg raskere enn ved tidligere utbrudd.

Les mer om vårt tidligere arbeid på Madagaskar