Meslinger dreper barn i Kongo
Et nytt meslingutbrudd smitter titusenvis av barn i Kongo. Helsesentrene mangler medisiner for å redde dem. Leger Uten Grenser ber myndighetene i Kongo om å ta ansvar.
– Flere titusener er smittet. Det er vanskelig å holde oversikt og hele befolkningen er i fare, forteller sykepleier Evy Dvergsdal, som jobber for Leger Uten Grenser i Kongo.
Meslinger sprer seg raskt og rammer først og fremst barn under fem. Helsevesenet mangler både folk og medisiner og kan ikke håndtere denne epidemien på egen hånd.
– Epidemien startet i 2010 og nå rammer et nytt utbrudd hele landet. Folk er skremt og spør om hjelp, forteller Dvergsdal.
– Tallet på døende øker fra dag til dag, og situasjonen er kritisk. Det er klart at flere trenger hjelp, og det så raskt som mulig. Langs veiene ser man massevis av små, nylige gravde graver. I en landsby døde 35 på grunn av meslinger. En far fortalte at han mistet syv barn på tre uker til epidemien, forteller Dvergsdal.
Meslinger er en sykdom det er lett å behandle, men i Kongo fører den til alvorlige medisinske komplikasjoner hos pasienter, og i opptil 25 prosent av tilfellene dør pasienten.
Mange må gå opptil 20 kilometer for å komme seg til Leger Uten Grensers klinikker, og får ikke behandling før det er for sent.
– Det burde vært unødvendig at barn blir innlagt på sykehus på grunn av meslinger, fordi det er en sykdom som er så lett å forebygge. Når foreldrene ankommer har barnet ofte blitt alvorlig syk, med for eksempel akutte luftveisinfeksjoner eller underernæring. Selv i en velutstyrt intensivavdeling er det utfordrende, forteller Dvergsdal.
Leger Uten Grenser reiser fra landsby til landsby og hører ett ord: meslinger.
Barn i faresonen
Hun mener det er helt uakseptabelt at noen fortsatt dør av meslinger i det 21.århundre.
– Det finnes en svært effektiv og billig vaksine som beskytter pasienten etter en enkelt dose. Men i Kongo har hundretusener av barn aldri blitt vaksinert, forteller hun.
Manglene i det kongolesiske helsesystemet er enorme, med knapt fungerende helsestasjoner som ofte går tom for medisiner. Svekket elektrisitetsnett gjør det vanskelig å holde vaksinen er nedkjølt, noe den må være for å fungere.
Vaksinekampanjer
Leger Uten Grenser har behandlet mer enn 18 500 pasienter, og vaksinert mer enn 440 000 barn, i Kongo for meslinger.
– Vi mobiliserer alle ressurser for å trappe opp arbeidet i de rammede områdene, men både provinsen og behovene er enorme. Det er fare for at vi snart når grensen for hva vi klarer å gjøre. Vi klarer ikke dette alene, avslutter Dvergsdal.