Masseflukt i Den sentralafrikanske republikk

Foto: Leger Uten Grenser / Juan Carlos Tomasi

– FN og andre humanitære organisasjoner må umiddelbart trappe opp for å hjelpe menneskene i denne glemte krisen, sier lege Hilde Brun Andersen i Leger Uten Grenser.

For andre gang på to måneder er mennesker nordøst i Den sentralafrikanske republikk drevet på flukt etter sammenstøt mellom den væpnede gruppen anti-balaka og styrker fra den tidligere opprørergruppen Séléka.

Denne gangen er det byen Bouca som er rammet. 15.000 mennesker bor i byen.

– Behovet for humanitær hjelp til Den sentralafrikanske republikk er akutt. Kampene i Bouca viser hvordan landet er i ferd med å drukne i vold, sier lege Hilde Brun Andersen i Leger Uten Grenser, som selv har jobbet i Den sentralafrikanske republikk.

– Vi er ekstremt bekymret for leveforholdene til de fordrevne. De bor sammenstuet i kirker, moskeer og skolebygninger. Andre er på flukt i bushen, uten tilgang til helsehjelp, mat eller vann, og i fare for epidemier. Disse menneskene trenger hjelp, og de trenger det nå, sier Brun Andersen.

De siste sammenstøtene startet i forrige uke. Mange er drept eller skadet.

Flere av de skadde er blitt behandlet på Leger Uten Grensers klinikk i Bouca.

To menn i kritisk tilstand måtte transporteres til sykehuset i Batangafo, 100 kilometer unna. En av dem døde underveis.

Angrep sivile

Den siste volden kommer i kjølvannet av sammenstøt som fant sted i september, da bevæpnede grupper angrep sivile. 100 mennesker ble drept, 700 hus ble brent ned, og flere tusen mennesker ble drevet på flukt. S

iden har befolkningen levd med trusler og vedvarende frykt.

700 mennesker som hadde søkt tilflukt hos den katolske misjonen i Bouca, ble tirsdag i forrige uke presentert med et ultimatum om å forlate stedet.

– Over halvparten av disse 700 menneskene har nå flyktet. Situasjonen er svært spent. Muslimske familier strømmer ut av byen. Våre folk forteller at alt de ser i gatene, er bevæpnede menn, sier Brun Andersen.

1 av 10 er på flukt

Krisen fortsetter også i nabobyen Bossangoa, hvor om lag 35.000 fordrevne trenger hjelp. Leger Uten Grenser har siden midten av november drevet mobile klinikker for å nå ut til dem som gjemmer seg i bushen.

– Vi ser med all tydelighet konsekvensene av volden og den manglende humanitære innsatsen, sier Brun Andersen.

FN anslår at 400.000 mennesker – hver tiende sentralafrikaner – er fordrevet etter kuppet i mars. I tillegg kommer altså de fordrevne i Bossangoa og Bouca.

– FN og andre humanitære organisasjoner må trappe opp for å hjelpe menneskene i denne glemte krisen, sier Brun Andersen.

Leger uten grenser i den sentralafrikanske republikk

Den sentralafrikanske republikk har i flere tiår vært rammet av politisk og militær ustabilitet. Landet står nå midt i en kronisk humanitær og medisinsk krise.

Leger Uten Grenser har jobbet i Den sentralafrikanske republikk siden 1997.

Hjelpeorganisasjonen driver i dag sju faste prosjekter i Batangafo, Boguila, Carnot, Kabo, Ndele, Paoua og Zemio, og har siden mars satt i gang akutt nødhjelp i Bossangoa, Bouca og Bria.

Et mobilt akutteam står beredt til å hjelpe i voldsrammede områder. Så langt har dette teamet rykket ut til Bouar, Mbaiki og Yaloké.

Leger Uten Grenser har ved enkelte anledninger midlertidig måttet evakuere enkelte av sine prosjekter, men arbeidet i landet har aldri stanset.

Siden desember 2012 har Leger Uten Grenser trappet opp både sine faste prosjekter og sin akutte nødhjelpsrespons i landet.

Les mer om vårt arbeid i Den sentralafrikanske republikk