Hjem Nyheter Leger Uten Grenser klager formelt inn legemiddelselskap som produserer hepatitt C-medisin

Leger Uten Grenser klager formelt inn legemiddelselskap som produserer hepatitt C-medisin

Foto: Leger Uten Grenser / Sa'adia Khan

Legemiddelet sofosbivur er patentbeskyttet og en tolv-ukers kur koster opp til en halv million kroner. Leger Uten Grenser klager formelt inn legemiddelprodusenten Gilead til Det europeiske patentkontoret (EPO). 

Man anslår at rundt 80 millioner mennesker lever med hepatitt C, men med dagens prisnivå har de færreste har råd til behandling for å bli frisk.

– En tolv ukers behandling med sofosbivur koster opp mot en halv million kroner i Europa. Profitteringen av dette produktet er helt hårreisende når studier har påvist at en pille koster under ti kroner å produsere, sier Karine Nordstrand, lege og styreleder i Leger Uten Grenser.

Leger Uten Grenser går sammen med Médecins du Monde (MdM) og organisasjoner fra 17 ulike land om å klage inn legemiddelselskapet Gilead til Det europeiske patentkontoret (EPO). Målet er å fjerne patentbeskyttelsen slik at det er mulig for andre legemiddelselskaper å produsere medisinen generisk, så den kan selges til en billigere pris. I dag blir legemiddelet produsert generisk i India og Egypt, men det er spesifikke avtaler som er gjort med Gilead.

Leger Uten Grenser mener patentet bør fjernes slik at det kan produseres uten at man trenger å gå gjennom Gilead.

Hepatitt C er en virussykdom som angriper leveren. Den smitter via kontakt med infisert blod og kroppsvæske. Hvis man ikke får behandling kan det føre til skrumplever, leversvikt, kreft og død.

Legemiddelet sofosbivur kombinert med andre medisiner har det ført til at rekordmange pasienter har blitt behandlet mot sykdommen.

Gilead ville først kreve så mye som 700.000 kroner for en tolv-ukers behandling. Nå koster en behandling opp mot en halv million kroner i Europa. De høye prisene på behandling er et problem for mange land Leger Uten Grenser jobber i, men også for mellominntektsland som Thailand og Brazil.

Svakt grunnlag for patentbeskyttelse

I de landene hvor Gilead har monopol og hvor sofosbivur er patentbeskyttet, vil man verken ha mulighet til å kjøpe inn generiske versjoner av legemiddelet eller produsere de selv. Det betyr at Gilead, som eneste aktør, selv kan sette prisen.

– Vi ønsker å utfordre grunnlaget på dette patentet når vi ser at medisinen ikke når ut til de som trenger det. Det er heller ingen vitenskapelig nytekning rundt dette legemiddelet, det dreier seg rett og slett om hensynsløs profittmaksimering som koster liv, sier Nordstrand.

De høye prisene mot behandling av hepatitt C har skapt reaksjoner over hele verden og det har blitt sendt inn klage på patentet andre steder i verden. I Brazil ble det tatt en avgjørelse nå nylig om at patentet bør bli fjernet, og høyesterett i India skal avgi en avgjørelse i nær fremtid.

Tilbake i 2013 var det mye reaksjoner på de høye prisene i USA, noe som førte til en 18-måneder granskning på oppdrag fra det amerikanske senatet. Konklusjonen var at «Gilead utførte en nøye gjennomtenkt plan for hvordan de ville prise og markedsføre sin hepatitt C-medisin hvor hovedmålet var å maksimere omsetningen uten tanke på konsekvenser det kan få for mennesker.»

Hvis patentbeskyttelsen forsvinner, vil det åpne for konkurranse.

– Dagens patentordning hindrer at millioner av mennesker får tilgang til riktig behandling. Vi har sett at lignende aksjoner vi har deltatt i tidligere, har fungert. Vi håper nå det samme vil skje for millioner av hepatitt C-pasienter, som i dag ikke har tilgang på effektiv behandling, sier Nordstrand.


De høye prisene på hepatitt C behandling var en av fjoråets glemte kriser.