Mor-barn-helse

Kvinner føder fortsatt uten medisinsk assistanse verden over, dette øker sannsynligheten for komplikasjoner og død.

Leger Uten Grenser hjelper til ved fødsler og gjennomfører keisersnitt når det trengs, vi gir også behandling til nyfødte som er premature, har lav fødselsvekt eller er syke.

KEISERSNITT: 19 år gamle Zayneb hviler med sitt nyfødte barn som ble forløst med keisersnitt ved sykehuset i Bol, Chad      FOTO:Sara Creta/MSF

Flere av våre mer langsiktige prosjekter tilbyr mer omfattende mødrehelsetjenester.

Vi tilbyr svangerskapsoppfølging, slik at vi kan adekke eventuelle medisinske behov som måtte oppstå i løpet av graviditeten og identifisere potensielt kompliserte fødsler på forhånd.

Etter fødselen gir vi blant annet råd om familieplanlegging og informasjon om seksuelt overførbare sykdommer.

Forhindre infeksjoner

Tilgang på rent vann og hygieniske forhold under fødsel er viktig for å forhindre infeksjoner.

Leger Uten Grenser har fødestuer i flere land for å sørge for hygieniske omgivelser for mor og barn.

Vaginale fistler

God hjelp før, under og etter en fødsel kan forhindre obstetriske fistler (fistula). Dette er skader i fødselskanalen, og oppstår oftest etter forlenget og blokkert fødsel. Sannsynligheten for komplikasjoner som fører til vaginale fistler øker når jenter får barn i ung alder.

Fistler fører til inkontinens, ukontrollert lekkasje av urin og/eller avføring, noe som kan være svært stigmatiserende og føre til utestengelse fra familie og lokalsamfunn.

Om lag to millioner kvinner har ubehandlede vaginale fistler, hvert år inntreffer 50-100.000 nye tilfeller.

Det finnes kun noen få institusjoner i Afrika som utdanner kirurger til denne formen for operasjoner. Leger Uten Grenser har egne sentre spesialisert i kirurgisk behandling av fistula i Burundi, Chad og Nigeria.

KIRURGI: Firebarnsmoren Evelyn, 23, ligger på operasjonsbordet ved Leger Uten Grensers senter for fistulabehandling i Gitega, Burundi FOTO: Martina Bacigalupo/VU

Utrygge aborter

Verdens helseorganisasjon (WHO) estimerer at det gjennomføres 22 millioner utrygge aborter hvert år.

Utrygge aborter gjennomføres av kvinner selv eller andre som ikke har medisinsk kompetanse og setter menneskeliv i fare.

Leger Uten Grenser tilbyr medisinsk hjelp og rådgivning til jenter og kvinner som har komplikasjoner som resultat av utrygge aborter eller forsøk på abort. I 2014 og 2015 behandlet vi over 20,000 kvinner.

 

Les også:

Afghanistan: behandler nyfødte med mors omfavnelse

USA: Is the Global Gag Rule truly pro-life? (MSF UK)

Haiti: A life-threatening delivery (MSF UK)

Oppdatert 12.05.2017