Mor-barn-helse

Kvinner føder fortsatt uten medisinsk assistanse verden over, dette øker sannsynligheten for komplikasjoner og død. De fleste dødsfallene kan forhindres. 

Leger Uten Grenser hjelper til ved fødsler og gjennomfører keisersnitt når det trengs, vi gir også behandling til nyfødte som er premature, har lav fødselsvekt eller er syke.

KEISERSNITT: 19 år gamle Zayneb hviler med sitt nyfødte barn som ble forløst med keisersnitt ved sykehuset i Bol, Chad. FOTO:Sara Creta/Leger Uten Grenser 

Flere av våre mer langsiktige prosjekter tilbyr mer omfattende mødrehelsetjenester.

Vi tilbyr svangerskapsoppfølging, slik at vi kan adekke eventuelle medisinske behov som måtte oppstå i løpet av graviditeten og identifisere potensielt kompliserte fødsler på forhånd.

Etter fødselen gir vi blant annet råd om familieplanlegging og informasjon om seksuelt overførbare sykdommer.

Forhindre infeksjoner

Tilgang på rent vann og hygieniske forhold under fødsel er viktig for å forhindre infeksjoner.

Leger Uten Grenser har fødestuer i flere land for å sørge for hygieniske omgivelser for mor og barn.

Blødning etter fødselen 

Store blødninger, også kalt postpartum blødning, kan skje som følge av kompliserte fødsler.

Blødningene blir ofte forårsaket av uterusatoni, når livmoren ikke trekker seg sammen etter fødselen. Normalt skal livmoren trekke seg sammen og stoppe blødnignene der morkaken har vært festet. 

Kvinnen kan miste en halv liter blod i minuttet og blø i hjel hvis ikke blødningen blir stoppet. 

Svangerskapsforgiftning 

Svangerskapsforgifting inntreffer under graviditeten. Kvinnen får høyt blodtrykk og protein i urinen. Uten hjelp kan svangerskapforgiftning føre til graviditetskramper. Dette er en av de viktigste årsakene til mødredød verden over. 

Vaginal fistel 

God hjelp før, under og etter en fødsel kan forhindre vaginal fistel. Dette er skader i fødselskanalen, og oppstår oftest etter forlenget og blokkert fødsel. Sannsynligheten for komplikasjoner som fører til vaginale fistler øker når kvinner får barn i ung alder.

Fistler fører til inkontinens, ukontrollert lekkasje av urin eller avføring, noe som kan være svært stigmatiserende og føre til utestengelse fra familie og lokalsamfunn.

Om lag to millioner kvinner har ubehandlede vaginale fistler, hvert år inntreffer opp til 100.000 nye tilfeller.

Det finnes kun noen få institusjoner i Afrika som utdanner kirurger til denne formen for operasjoner. Leger Uten Grenser har egne sentre spesialisert i kirurgisk behandling av fistel i Burundi, Chad og Nigeria.

KIRURGI: Firebarnsmoren Evelyn (23) ligger på operasjonsbordet ved Leger Uten Grensers senter for fistulabehandling i Gitega, Burundi. FOTO: Martina Bacigalupo/VU

Utrygge aborter

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at det gjennomføres 22 millioner utrygge aborter hvert år.

Utrygge aborter gjennomføres av kvinner selv eller andre som ikke har medisinsk kompetanse og setter menneskeliv i fare.

Leger Uten Grenser tilbyr medisinsk hjelp og rådgivning til jenter og kvinner som har komplikasjoner som resultat av utrygge aborter eller forsøk på abort. I 2014 og 2015 behandlet vi over 20.000 kvinner.

 

Les også:

Afghanistan: behandler nyfødte med mors omfavnelse

USA: Is the Global Gag Rule truly pro-life? (MSF UK)

Haiti: A life-threatening delivery (MSF UK)

Oppdatert 12.05.2017