Hjernehinnebetennelse
Hjernehinnebetennelse er en svært smittsom bakteriell infeksjon i hinnen rundt hjernen. Uten behandling dør annethvert menneske som smittes. I løpet av de siste 20 årene har det blitt rapportert om nesten én million tilfeller av hjernehinnebetennelse. 100.000 mennesker har mistet livet.
Hjernehinnebetennelse finnes over hele verden, men de fleste tilfellene og dødsfallene er i Afrika. Det såkalte «hjernehinnebetennelsesbeltet» strekker seg fra Senegal til Etiopia. Her er det regelmessige utbrudd i tørketiden, mellom desember og juni.
Sykdommen kan ta livet av et menneske innen få timer etter at symptomene oppstår.
Hva er hjernehinnebetennelse?
Hjernehinnebetennelse, eller meningitt, er en potensielt dødelig infeksjon i hjernehinnen som forårsakes av seks ulike varianter av bakterien Neisseria meningitidis.
Symptomer på hjernehinnebetennelse
Symptomene på hjernehinnebetennelse er plutselig og intens hodepine, feber, kvalme, oppkast, lysømfintlighet og stiv nakke. Det er mulig å være smittet uten å utvise symptomer. Slike smittebærere kan igjen smitte andre via hosting eller nysing.
Artikkelen fortsetter under bildet.
For å diagnostisere hjernehinnebetennelse, må man ta prøver av pasientens spinalvæske. I de omstendighetene Leger Uten Grenser jobber er dette ofte utfordrende fordi man må gjøre en klinisk undersøkelse, og fordi dette må skje raskt.
Behandling av hjernehinnebetennelse
Sykdommen behandles med antibiotika, men selv med behandling dør mellom fem og ti prosent. Hver femte pasient som overlever får varige mén som hørselstap eller læringsvansker.
Artikkelen fortsetter under bildet
Vaksinering av hjernehinnebetennelse
Den mest effektive metoden for å hindre utbrudd av smittsom hjernehinnebetennelse er massevaksinering. Mennesker i alle aldre kan bli smittet, men spedbarn og barn er spesielt utsatt.
Verdens helseorganisasjon har anslått at man har unngått opp til 70 % av forventede tilfeller av hjernehinnebetennelse i Afrika som en følge av massevaksineringskampanjer.
Leger Uten Grenser vaksinerte 886.300 mennesker mot hjernehinnebetennelse i 2017.