Hjem Nyheter Valget sto mellom lynsjing, å bli dumpet i ørkenen eller å krysse Middelhavet – vitnesbyrd fra Tunisia

Valget sto mellom lynsjing, å bli dumpet i ørkenen eller å krysse Middelhavet – vitnesbyrd fra Tunisia

Redningsaksjon på MiddelhavetFoto: Stefan Pejovic / Leger Uten Grenser

Mens europeiske myndigheter forhandlet fram en dødelig avtale med tunisiske myndigheter i juli, gjennomlevde afrikanske migranter i Tunisia det de beskriver som «sitt livs verste mareritt». Mange av disse menneskene blir fortsatt utsatt for angrep i et land som ikke er trygt for dem.

Mennesker som flykter fra Tunisia, forteller om økende diskriminering, voldelige angrep og kollektive utvisninger av mennesker fra Afrika sør for Sahara. Dette reiser tvil om deres sikkerhet, beskyttelse og tilgang til tjenester, deriblant helsetjenester.

Om bord på søk- og redningsskipet Geo Barents hører Leger Uten Grenser disse urovekkende vitnesbyrdene, som opplevelsene Achille forteller om.

Han husker fortsatt den overveldende følelsen av at noe var galt da han som vanlig tok bussen til jobben i Tunisia en morgen i februar. Han la merke til at det ikke var andre mørkhudede afrikanere hverken på bussen eller i gaten. Achille kjente på en underlig årvåkenhet i en situasjon han ikke først forstod.

– Plutselig slo en av passasjerene telefonen ut av hånden min, før han gikk til angrep på meg. Politibetjenter som var om bord på bussen, gjorde ingenting for å stoppe ham. De dro meg ut av bussen og fortsatte å slå meg på gaten. Noen stakk meg med et skrujern, forteller Achille. Han viser fram arret etter skrujernet mens han tenker tilbake på den skremmende hendelsen.

Avtaler inngått på bekostning av menneskeliv

Mellom 15. og 16. juli 2023 gjennomførte Leger Uten Grenser 11 redningsaksjoner på ett døgn etter at en rekke båter hadde satt ut fra Sfax i Tunisia. Achille var en av de som ble reddet. Trygt om bord i Geo Barents fortalte de overlevende om grusomme hendelser i Tunisia: frykt, tortur, mishandling og vold har økt drastisk siden februar i år.

Achille og 420 andre ble reddet av Leger Uten Grenser dette døgnet. Samtidig ferdigstilte europeiske og tunisiske myndigheter en avtale som ble signert den 16. juli. Denne omfattet et «strategisk partnerskap» og en finansieringspakke på opptil 1 milliard euro, inkludert 105 millioner euro til «grensehåndtering, søk- og redning, anti-smugling og retur». Avtalen gir ingen garantier for migranters og mennesker på flukts trygghet og velvære i Tunisia.

– Denne avtalen kopierer andre farlige migrasjonspolicyer fra EU, som i økende grad betaler tredjeland for å øke avskrekking, hindring og anholdelse av mennesker som prøver å nå Europa, sier søk- og redningsrepresentant Juan Matias Gil i Leger Uten Grenser.

Han sikter til avtalene som EU tidligere har inngått med Tyrkia og Libya.

– En slik avtale vil dekke over og systematisere volden mot migranter i Tunisia, og gjør EU medskyldige i død og mishandling. En slik uansvarlig migrasjonspolitikk ignorerer menneskerettighetene til mennesker på flukt og fanger dem i spiraler av vold, mishandling og desperasjon, sier han.

Les også:Leger Uten Grenser klager Italia inn for EU-kommisjonen

«Svarte måtte dra tilbake»

Den 21. februar 2023 holdt den tunisiske presidenten Kais Saied en tale hvor han kom med belastende beskyldninger mot afrikanere fra land sør for Sahara som bor i Tunisia. Han anklaget dem for å forandre landets demografi. Talen forsterket allerede eksisterende rasisme mot svarte migranter blant en del av landets befolkning.

– Kvelden før jeg ble angrepet holdt presidenten talen. Det var da alt forandret seg, sier Achille.

Fatima*, en 32-år gammel kvinne forteller at situasjonen i Tunisia allerede var ille før presidentens tale.

– Da han sa at svarte måtte dra tilbake dit de kom fra, ble alt verre, sier hun.

Overlevende om bord i Geo Barents forteller om økt vold og mishandling av tunisiske sikkerhetstyrker, vilkårlige arrestasjoner, tyveri av eiendeler – mens de var i forvaring, på gaten og på kontrollpunkter – og kollektive utvisninger til den algeriske og libyske grensen.

Raid, utkastelser og vold

Slike hendelser skjedde også tidligere, men de ble forsterket etter talen. I tillegg kom hendelser igangsatt av sivilbefolkningen: angrep og vold i byene, og raid som innbefattet steining, knivangrep og rasistiske uttalelser.

Overlevende forteller også om masseutkastelser av leieboere som kom fra land sør for Sahara, rasediskriminering og nektelse av adgang til varer og tjenester. Kidnapping, tortur og utpressing for løsepenger skjedde allerede før presidentens tale.

– Etter jeg ankom Tunisia i oktober 2022, ble jeg kidnappet av uidentifiserte, væpnede menn. De fraktet meg til en byggeplass hvor de banket meg opp i tolv dager. Jeg ble torturert med et balltre mens både hender og føtter var bundet sammen i et langt tau. De tok opp videoer som de sendte til familien min med krav om løsepenger, sier Achille.

– Folk slo, jagde og overfalt oss hvis vi var ute på gata. Vi ble bedt om å forlate de «svarte husene» våre. Folk begynte å plyndre og kaste molotovcocktails på boligene våre, legger Achille til. Mange ble alvorlig såret. Vi vet ikke hva som hendte med dem etterpå, sier han.

Flere flykter fra Tunisia

Siden begynnelsen av 2023 har et økende antall båter satt ut fra Tunisia.

– Det er ikke et trygt sted for svarte. Til alle mine svarte brødre: Jeg fraråder dere på det sterkeste mot å komme til Tunisia. Det er ikke et trygt sted. Rasismen er ekstrem, sier Achille.

I de første halvåret av 2023 anslås det at 56 prosent av menneskene som ankom Italia via det sentrale Middelhavet, dro fra Tunisia. Det er en dobling fra samme tidsrom i 2022, og landet har nå forbigått Libya som hoved-avreisested over havet til Europa.

– Det var aldri min intensjon å krysse havet. Aldri, aldri. For meg var det en gigantisk risiko, legger Achille til.

Leger Uten Grenser snakket kun med et fåtall av de som flyktet og ble reddet til sjøs. Livene og sikkerheten til mange flere står på spill, med fare for vold, rasistisk forfølgelse og en forverrende sosial og politisk situasjon.

Deres rettigheter har blitt ofret for europeiske migrasjonstiltak, kopiering av dødelige avtaler, som avtalene med Tyrkia og Libya, for eksternalisering av grensekontroll og oppmuntring av disse landene til å utøve aggressive pushbacks og avskrekkingstiltak.

* Navnene på de overlevende er forandret for å beskytte deres identitet.

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt. I llustrasjonskartene gjenspeiler ikke Leger Uten Grensers synpunkteller ståsted.

Les mer om: