Ti år etter Haiti-jordskjelvet

Foto: Leger Uten Grenser

Politisk uro, økonomisk krise og et helsevesen på randen av kollaps. 

– Det katastrofale jordskjelvet som rammet landet for ti år siden drepte hundretusener av mennesker, millioner ble internt fordrevne og det ødela 60 prosent av Haitis allerede svake helsesystem. Hjelpeorganisasjoner, media og penger strømmet inn. Nå er både innsatsen og medieoppmerksomheten borte, selv om landet befinner seg i en alvorlig, dyp økonomisk- og politisk krise. Folk er forbanna, fortvila og krever endring, sier Lindis Hurum, nødhjelpskoordinator og tidligere landansvarlig i Haiti. Hun har vært på oppdrag i Haiti flere ganger – før, under og etter jordskjelvet. Hun kom hjem fra sitt siste oppdrag der i juli2019.

Det var 12. januar 2010 at det enorme jordskjelvet rammet den lille øystaten i Karibien. Leger Uten Grenser hadde allerede jobbet i landet i 19 år, og mistet 12 ansatte på den katastrofale dagen. Ødeleggelsene og tap av menneskeliv var overveldende. Leger Uten Grenser sin akuttrespons etter jordskjelvet og i den påfølgende koleraepidemien som også rammet landet noen måneder senere er fortsatt det mest omfattende i vår historie. I januar 2020 lanserte vi en rapport om hvordan situasjonen er ti år etter:

Nyrapport: Ti år etter jordskjelvet på Haiti

Glemt krise

I dag, ti år etter, befinner Haiti seg i en alvorlig økonomisk og politisk krise. I tillegg til svært høy inflasjon som gjør en allerede ressurssvak befolkning enda mer sårbar, peker rapporten til Leger Uten Grenser på de spesielt store konsekvensene dette har for tilgang til helsehjelp for befolkningen. Mange sykehus og klinikker mangler alt, både medisiner, oksygen, blod og helsearbeidere.

– Pengene som kom inn etter jordskjelvet er brukt opp, og mange løfter som ble gitt – ble aldri holdt. Medias søkelys er borte og dagliglivet til innbyggerne i Haiti blir vanskeligere og vanskeligere på grunn av inflasjon, mangel på økonomiske muligheter og vold. Bare på en dag fikk vi inn 150 pasienter med voldsskader da jeg var i Haiti, mange med alvorlige skader. Situasjonen er svært alvorlig, sier Hurum.

I store deler av 2019 var det en såkalt shut down i landet. Gater ble stengt og barrikadert med brennende hjul, kabler og store hindringer ble satt opp over natten. Dette gjorde at ambulanser, helsepersonell, medisinsk utstyr og ikke minst pasienter ikke kom frem til sykehus og klinikker.

Mange skudd- og voldsskader

I 2019 kom det hver måned inn rundt 2450 pasienter på et av Leger Uten Grensers helsesentre i Port-au-Prince. Ti prosent hadde skuddskader, dype sår, kutt eller andre voldsskader. Brannskadesykehuset til Leger Uten Grenser i hovedstaden opplevde også en økning i antall pasienter med alvorlige brannskader i september 2019. Et annet prosjekt vi driver i byen for ofre for seksualisert og kjønnsbasert vold hadde en nedgang av pasienter, fordi det rett og slett var for farlig å komme seg til senteret.

I avsidesliggende områder ser man også tydelig hvordan situasjonen påvirker tilgang til helsehjelp. Vi har i flere år støttet opp akutt helsehjelp og mødrehelsehjelp. Vi sliter nå med å finne åpne sykehus for alvorlig skadde pasienter som trenger sykehusinnleggelse. Hovedsykehuset i det sørlige distriktet i Port-a-Piment og blodbanken har vært stengt siden oktober 2019 etter at sykehuset ble plyndret. Det kan derfor ta opp til fem timer før vi får fraktet enkelte pasienter til nærmeste åpne sykehus.

På grunn av den alvorlige situasjonen har Leger Uten Grenser gjenåpnet sykehuset vårt i Tabarre i hovedstaden. De første fem ukene var hele 574 pasienter innom sykehuset, 150 av disse var livstruende skadd – 54 prosent var skuddskader. Dette døgnåpne sykehuset er det eneste i landet som har kirurgisk kapasitet. Vi støtter også helsemyndighetene ved å donere medisinsk utstyr, rehabilitere avdelinger og opplæring av helsearbeidere. Vi støtter også opp sykehus i Port Salut og ti andre helsesentre i landet.

Les mer om arbeidet vårt i Haiti

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.