Syria: Hundrevis hardt skadde og døde i Øst-Ghouta de siste dagene – sykehus og klinikker mangler livreddende medisiner
Bare de siste dagene har 13 sykehus og klinikker Leger Uten Grenser støtter blitt direkte truffet eller ødelagt av bomber. Kapasiteten til helsetjenestene i Øst-Ghouta er blitt sterkt redusert, i en tid hvor behovet for helsehjelp er stort.
Sykehus og klinikker Leger Uten Grenser støtter i den opposisjonskontrollerte, beleirede enklaven Øst-Ghouta nær Damaskus, har meldt om hundrevis av døde og skadde, etter en drastisk økning i fly- og artilleriangrep. Beleiringen hindrer at sykehus og klinikker får de livreddende medisinene og forsyningene de trenger.
Så langt i år, frem til 18. februar, har klinikkene og sykehusene vi støtter rapportert om over 1600 skadde og flere enn 180 døde. Siden søndag har situasjonen forverret seg kraftig. Bare på to og en halv dag, mellom 18. februar og morgenen den 21.februar har ti av klinikkene og sykehusene vi støtter fullt, og åtte av de vi nylig har støttet etter behov, meldt om 1285 skadde og 237 døde. Det finnes imidlertid flere andre helsetilbud i Øst-Ghouta, og dette gir bare et lite bilde av konsekvensene av angrepene. Andre helsestrukturer behandler også sårede, og antallet øker time hver time.
Kritisk mangel på medisiner og utstyr
– Behovet for livreddende, medisinsk innsats er like stort nå som det var i begynnelsen av krigen. Vi klarer å holde forsyningslinjene åpne for noen medisiner og utstyr til de sykehusene og klinikkene vi støtter, i tillegg til at vi kan gi medisiner til andre sykehus når de har behov for det. Likevel er det kritisk mangel på medisiner og utstyr som kan utgjøre forskjellen på liv og død. Vi ber nå derfor innstendig om at livreddende medisiner og utstyr må komme inn til i Øst-Ghouta så raskt som overhodet mulig, sier feltkoordinator for Leger Uten Grensers prosjekter i Syria, Lorena Bilbao.
Nektet inngang inn i Øst-Ghouta
Når FN- og Røde Kors-konvoier en sjelden gang får slippe inn, blir medisinsk utstyr, deriblant anestesiutstyr, er forbudt å ta inn og blir konfiskert. Det rapporteres om at det finnes medisinlagre inne i byen, men helsepersonell har i skrivende stund ikke tilgang til dem.
Leger Uten Grenser er i stand til å holde forsyningslinjene åpne for flere essensielle medisiner og medisinsk utstyr. Det er likevel en risiko for at dette endrer seg, og Leger Uten Grensers lagre er ikke ubegrenset.
Tomt for blodposer, anestesimedisin og intravinøs antibitokia
Leger Uten Grenser har for eksempel for øyeblikket nok intravenøs væske til å behandle 200 alvorlige skadde pasienter, og 2000 mindre skadde. Det er også nok utstyr til å sy og behandle 2000-3000 pasienter med sårskader. Men Leger Uten Grenser, og sykehusene og klinikkene vi støtter, er nå gått helt tomme for blodposer, generell anestesimedisin og intravenøs antibiotika, som er kritisk ved større kirurgiske inngrep. Mangelen på slike medisiner og utstyr er ekstremt urovekkende, spesielt dersom konflikten fortsetter med samme intensitet.
Leger Uten Grenser krever at den syriske regjeringen, og alle andre krigførende parter og andre i Øst-Ghouta som kan sitte på medisinbeholdninger, om å øyeblikkelig gjøre disse tilgjengelig til livreddende nødhjelp. Leger Uten Grenser krever også at helsepersonell, pasienter og sykehus blir beskyttet og ikke utsatt for angrep, i samsvar med internasjonal humanitærrett, og insisterer på at kritisk skadde pasienter må kunne evakueres ut av Øst-Ghouta.
Om Leger Uten Grensers arbeid i Syria
Leger Uten Grenser driver fem klinikker og har tre mobile helseteam i Nord-Syria, og støtter fem klinikker, samt omtrent 50 helseinstitusjoner i landet i områder hvor våre ansatte ikke kan være til stede. I Øst-Ghouta støtter vi 10sykehus og klinikker fast, samt donerer vi medisiner ad-hoc til andre klinikker og sykehus etter behov. Leger Uten Grenser er ikke til stede i IS-kontrollerte områder på grunn av mangel på garanti om sikkerhet. Leger Uten Grenser har heller ikke tilgang til regjeringskontrollerte områder selv om vi gjentatte ganger har bedt om tillatelse fra den syriske regjeringen.For å sikre uavhengighet mottar Leger Uten Grenser ikke statlig støtte for arbeid i Syria.
- Les mer: Angrep på sykehus