Hjem Nyheter Sudan: Sterkt økende behov for over 500.000 mennesker på flukt

Sudan: Sterkt økende behov for over 500.000 mennesker på flukt

Historier fra Wad MadaniFoto: Fais Abubakr / Leger Uten Grenser

Angrepet mot byen Wad Madani øst i Sudan har drevet mer enn en halv million flere mennesker på flukt. Behovene til de internt fordrevne øker enormt. 

– Vi er opprinnelig fra Darfur, men på grunn av de voldelige sammenstøtene og konflikten der, dro vi til Khartoum. Men krigen fulgte oss til Khartoum, så vi dro til Wad Madani, sier Salem*.

I midten av desember angrep Rapid Support Force (RSF) Wad Madani og tok på få dager også kontroll over andre byen og områder i delstaten Gezira.

Siden har mer enn en halv million mennesker flyktet fra kamphandlingene og den usikre situasjonen. Blant dem er om lag 234.000 internt fordrevne mennesker som hadde flyktet fra Khartoum. Blant dem er Salem og familien.

– Jeg begynte å tenke på hvor vi skulle flykte, for ingen steder var trygge, sier han.

Leger Uten Grenser stanset all aktivitet i Wad Madani og evakuerte våre ansatte den 19. desember som følge av kamphandlingene og den økende usikkerheten. Dermed ble tilgangen til grunnleggende helsetjenester sterkt begrenset for menneskene her. Vi evakuerte også ansatte fra andre prosjekter sørøst i landet.

Usikker framtid for millioner på flukt i eget land

Forholdene var allerede svært vanskelig for menneskene som bodde Wad Madani. I alt 8 prosent av dem var internt fordrevne i Sudan, landet i verden med flest mennesker på flukt i eget land. Over 6 millioner mennesker er drevet fra hjemmene sine på grunn av krigen. I tillegg har over 1,4 millioner flyktet til nabolandene.

«Jeg er bekymret for framtiden til barna mine. Jeg tenker på å returnere til Abyei slik at jeg kan skaffe dem utdanning.»

– Sarah Deink i flyktingleiren Alsafat i delstaten Gezira (hovedbilde)

Mellom mai og november 2023 utførte teamet vårt 18.390 medisinske konsultasjoner via mobile klinikker i Wad Madani. Barn under 15 år utgjorde 40 prosent av konsultasjonene.

– Helsevesenet var allerede overbelastet. Etter som befolkningen økte, ble det flere og flere pasienter. Det var store mangler på medisinsk utstyr og personell, forteller medisinsk koordinator Slaymen Ammar i Leger Uten Grenser i Sudan.

Den siste måneden har mange tusen mennesker flyktet fra Wad Madani til delstatene Gedaref og Kassala. Her har Leger Uten Grenser vært siden 2021 som følge av konflikten i Tigray-regionen i Etiopia, og vi vurderer og responderer nå på de økende humanitære og medisinske behovene.

I Tanideba i Gedaref har vi satt i gang nødhjelpsarbeid og gir grunnleggende helsehjelp, vann og matrasjoner til nylig ankomne flyktninger fra Etiopia og Sudan.

Tvunget til å flykte gang på gang

Konflikten i Sudan har forårsaket enorme lidelser og tvunget millioner av mennesker på flukt. Over 13.000 mennesker er drept og mer enn 26.000 såret i siden april, skriver FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) i en oppdatering.

Om lag 25 millioner innbyggere, av dem 14 millioner barn, trenger humanitær hjelp, ifølge FN.For mange fordrevne er Gedaref og Kassala bare ett av stoppene på en lang reise på leting etter trygghet. De har opplevd vold og manglet mat, rent vann og tilgang til helsehjelp.

Salems familie flyktet fra Khartoum for åtte måneder siden etter at det ble skutt mot huset og ett av barna deres ble alvorlig skadd.

– Huset vårt ble ødelagt. Jeg ble truffet i armen, men barnet mitt fikk store hodeskader. Vi brakte ham til sykehuset fordi han hadde livstruende skader. Etter en vellykket operasjon ble han skrevet ut, men da måtte vi flykte igjen. Vi kom til flyktningleiren i Wad Madani, og kona mi som var gravid, fødte her, sier han.

Les mer: Verdenssamfunnet har sviktet Sudan katastrofalt

Økende helseutfordringer

I en region der helsehjelp og tilgangen på nødvendige medisiner er ekstremt begrenset, lider mennesker på flukt av voksende helseutfordringer knyttet direkte eller indirekte til volden.

– Familier sover på bakken, tilgangen på helsehjelp er svært begrenset, det er få fungerende helsestasjoner, og medisiner gis ikke ut gratis. Mange forteller oss at de ikke har råd til mat eller medisiner, noe som tvinger dem til å velge mellom disse nødvendighetene, sier nødhjelpskoordinator Pauline Lenglart i Leger Uten Grenser i Sudan.

Våre team vurderer fortløpende behovene ved nye steder som åpner for å ta imot flyktninger. Ingen av stedene er i stand til å oppfylle folks grunnleggende behov eller gi dem verdige boforhold. Behovene øker, og det trengs umiddelbar handling.

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.

Les mer om:

, ,