Sudan: Flere hundre traumepasienter behandlet på en uke

Bildet viser anestesilege Nora Zergi som klargjør en pasient for operasjon.Foto: Ala Kheir / Leger Uten Grenser

Sammen med ansatte og frivillige har Leger Uten Grenser behandlet over 240 traumepasienter på en uke ved ett av sykehusene i Khartoum. Mange av dem har skuddskader eller skader fra eksplosjoner.

– Vi har behandlet mange pasienter med skuddskader og stikkskader som er alvorlig såret og som ikke ville ha overlevd uten operasjon, forteller kirurg Shahzid Majeed i Leger Uten Grenser.

De fleste komplekse og alvorlige skadene er forårsaket av luftangrepene og kamphandlingene i Sudans hovedstad.

– Skadene har vært i brystet, magen, lever, milt, nyrer og andre indre organ. Vi har også utført rekonstruktiv kirurgi på en blodåre til en pasient, som uten inngrepet ville ha dødd eller mistet en kroppsdel, legger Majeed til.

Siden midten av april har kampene som startet i Khartoum, spredt seg til flere deler av landet. Innbyggerne i Khartoum og i andre urolige områder lider fortsatt som følge av den pågående konflikten. Luftangrep, artilleriangrep og skuddveksling høres store deler av dagen i hovedstaden. Noen dager er roligere, mens andre dager er kamphandlingene mer intense.

Kaotisk i starten

Samtidig vokser de humanitære og medisinske behovene. Sykehus og helsesentre sliter med å holde driften i gang. Noen har store skader, mens andre mangler ansatte fordi de har flyktet eller ikke kan bevege seg trygt rundt i byen. Universitetssykehuset Bashair ligger sør i Khartoum og var helt stengt en periode.

– Leger og sykepleiere, men også unge mennesker fra lokalmiljøet, bestemte seg for å gjenåpne sykehuset etter at det stengte. Da det kirurgiske teamet kom til Sør-Khartoum, fant vi et sykehus der folk jobbet på spreng og med risiko. Vi slo oss sammen med dem for å kunne yte helsehjelp og livreddende kirurgisk behandling til mennesker i området, forteller nødhjelpskoordinator Will Harper i Leger Uten Grenser.

Lege Hisham Eid forteller om en kaotisk situasjon da de kom.

– Sykehuset var ikke operasjonelt. Et par leger og frivillige gjorde sitt beste for å ta seg av det store antallet pasienter til tross for mangel på alle former for utstyr, inkludert strøm. Det har blitt bedre nå, og vi klarer å behandle mange pasienter effektivt, sier han.

Les mer om vårt arbeid i Sudan.

Trenger mer medisinsk utstyr

Siden Leger Uten Grenser startet driften ved sykehuset den 9. mai, har det blitt utført over 240 kirurgiske inngrep, blant dem om lag fire større operasjoner hver dag.

Det er vanskelig å sørge for at det kirurgiske teamet og annet helsepersonell har det utstyret de trenger for å fortsette den livreddende innsatsen. Leger Uten Grenser og andre organisasjoner har donert medisinsk utstyr i Khartoum og andre områder fra lagre som allerede var i Sudan. Men forsinkelser i å få utstyr inn i landet og til de områdene som trenger det mest, er en stor utfordring. Drivstoff til generatorer er en bekymring, og strømforsyningen er i beste fall periodisk.

– Vi har klart å øke kvaliteten på behandlingen, og vi har allerede økt kapasiteten til de frivillige og ansatte. Vi har utført mange kompliserte operasjoner, men vi har også forbedret den postoperative kapasiteten og smitteverns. Alt dette er utfordrende på hvilket som helst sykehus, men ekstra vanskelig her fordi vi har begrenset med vann, strøm og medisinsk utstyr, sier Harper.

Det er ingen snarlig løsning på konflikten i sikte. Derfor trengs det mer forsyninger og medisinsk personell for å kunne nå ut til de områdene med størst behov og hjelpe mennesker som blir såret på grunn av kamphandlingene.

Les mer om:

, ,

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.