Skutt og drept på flukt fra Sudan

Foto: Mohammad Ghannam / Leger Uten Grenser

De siste fire dagene har om lag 900 sårende kommet seg over grensen til Tsjad, og de forteller om mennesker som blir skutt og drept i forsøket på å flykte fra El Geneina. Sivile må få flykte uten å bli skyteskiver, krever Leger Uten Grenser.

Etter nesten to måneder med blokade og voldsomme kamphandlinger i Vest-Darfurs hovedstad, som ligger omtrent 35 kilometer fra grensen til Tsjad, risikerer nå tusenvis av mennesker alt for å unnslippe beleiringen og angrepene.

I alt har 15.000 flyktninger fra El Geneina og områdene rundt ankommet byen Adré i Tsjad de siste dagene. Leger Uten Grensers team får stadig rapporter om mennesker som blir skutt på og drept mens de prøver å forlate den krigsherjede byen i Sudan.

Vi ber om at alle væpnede grupper i og rund El Geneina må skåne sivilbefolkningen og la mennesker som ønsker å forlate området, trygt få lov til det.

Flyktninger blir skutt på

Den 14. juni ble guvernøren i Vest-Darfur drept. Folk i El Geneina visste det kom til å forverre situasjonen ytterligere, og de bestemte seg for å flykte, forteller 25 år gamle Nour*. Han ankom sykehuset i Adré dagen etter.

– De fleste flyktet mot nordøst til fots, men mange ble drept på denne ruten. Jeg vet ikke hvor mange, men jeg så mange døde og sårede mennesker på bakken. Den eneste muligheten var da å flykte vestover til Adré, men denne fluktruten var full av farer, forteller han.

På veien ble Nour skutt i ansiktet av en mann, men han kom seg til sykehuset i Adré og fikk behandling. Å bli skutt på er ikke den enste faren menneskene på flykt møter, noe Salma* på 18 år vet altfor godt. Hun flyktet kaoset i El Geneina sammen med sine to søstre, men de ble stanset av seks væpnede menn i en buss. Søsteren Soadd* ble tvunget inn i bussen og voldtatt.

– De holdt henne en stund i bussen, og etter at de var ferdig med henne, ble hun kastet ut av bussen, og de dro sin vei. Min søster er kun 15 år, forteller Salma.

Soadd kjemper nå for livet på sykehuset i Adré. De tre søstrene er utsatt for voldsomme traumer og vet i tillegg ikke hvor foreldrene deres er.

Kamphandlinger og kaos

I nesten to måneder har El Geneina vært åsted for intense kamphandlinger. De ble opprinnelig utløst av konflikten som brøt ut 15. april mellom den sudanske hæren (SAF) og Rapid Support Forces (RSF) i Khartoum og som spredte seg til andre stater. Uroen har siden utviklet seg til et ukontrollerbart kaos i El Geneina, der vold mellom ulike folkegrupper heller bensin på bålet.

– Voldsnivået har eskalert, og folk lever til enhver tid med risikoen for å bli angrepet og utsatt for vold, sier Konstantinos Psykakos. Han har ledet Leger Uten Grensers prosjekt i Adré og har de to siste månedene ventet på å få tilgang til El Geneina.

I tillegg til å be alle parter i konflikten i og rundt El Geneina om å skåne sivilbefolkningen og la dem forlate byen i fred, ber Leger Uten Grenser innstendig om at humanitær og medisinsk hjelp får tilgang til byen.

Les også: De dro til Sudan – nå er de fanget i en ny konflikt

Massedrap og mangel på drikkevann

Pasienter som kommer til sykehuset på den tsjadiske siden av grenser, forteller om massedrap, tvangsflytting, plyndring, kvinner alene på flykt med barn og døde mennesker i gatene.

Nour forteller at ingen i El Geneina fikk lov til å forlate hjemmet de siste ukene og at det ikke fantes drikkevann.

– Folk prøvde å hente vann i elveleier eller naturlige kilder, men snikskytter angrep dem. Væpnede grupper kom i pickuper og på motorsykler, fullt utstyrt med maskingevær og antiluftskyts montert på pickupene. De drepte alle de så og plyndret og stakk hus i brann, forteller han.

Les også: Flere hundre traumepasienter behandlet på en uke

Også Salima har flyktet fra grusomhetene i El Geneina – alene med sine fem døtre og to gutter. Hun flyktet etter at å ha blitt skutt i beinet ute på gata i nærheten av hjemmet sitt.

– Jeg vil ikke reise tilbake fordi det skjer utenkelige ting der. Gutter og menn blir drept, og noen ganger får kvinner flykte, men andre ganger ikke, forteller 27-åringen.

Hun har mistet kontakt med mannen sin og vet ikke hva som har skjedd med ham.

* Navnene er endret.

Les mer om:

, , , , ,

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.