Rafah: Tusenvis av mennesker tvinges på flukt og nødhjelpen blokkeres
Mens mange tusen palestinere tvinges på flukt på grunn av israelske styrkers militæroffensiv i Rafah, ber Leger Uten Grenser om at sivile beskyttes og at grenseovergangen gjenåpnes.
– Grenseovergangen i Rafah, en livsviktig humanitær inngangsport, er helt stengt inntil videre. Dette er svært ødeleggende ettersom hjelpen som kommer gjennom denne overgangen, er en livline for hele Gazastripen, sier medisinsk teamleder Aurelie Godard for Leger Uten Grenser i Gaza.
Stengingen av grenseovergangen setter hele den humanitære innsatsen i fare og gjør at lagrene med drivstoff, mat, medisiner og vann er på et faretruende lavt nivå. Samtidig er folk fanget i nye kamphandlinger.
– Etter syv måneder med krig, som har tvunget 1,7 millioner mennesker til å flykte fra hjemmene sine, forverrer grensestengingen ytterligere de allerede vanskelige levekårene for menneskene som er fanget i Gaza, sier Godard.
Tvinges på flukt
Den 6. mai beordret israelske styrker 100.000 mennesker øst for Rafah til å evakuere til Al Mawasi, en sone mellom Rafah og Khan Younis. Her er det ekstremt få tilfluktsrom og ressurser. Rafah var tidligere pekt ut av israelske styrker som en sikker sone for sivile.
– Disse menneskene flyttes igjen med tvang, og de flykter fra provisoriske telt til et annet sted uten tilstrekkelig husly, mat, vann og helsehjelp. Dermed forsterker den humanitær og marerittaktige katastrofen seg ytterligere, påpeker Godard.
Militæroffensiven og evakueringsordrene hindrer tilgangen til helsetjenester i en situasjon der helsevesenet allerede har brutt sammen. Selv grunnleggende medisinsk behandling er det nærmest umulig å få.
Les mer: Mennesker i Gaza drepes i stillhet
Pasienter skrives ut
Tidligere denne uken måtte helsepersonell og pasienter evakueres fra Al Najjar-sykehuset, mens det europeiske sykehuset i Gaza ikke lenger er tilgjengelig. Selv om vi fortsatt driver aktiviteter ved det indonesiske feltsykehuset i Rafah, der vi støttet med postoperativ behandling, har teamene våre begynt å skrive ut pasienter. I tillegg er vi tvunget til å innstille aktivitetene våre ved Al Shaboura-klinikken inntil videre.
– Det er katastrofalt å måtte innstille virksomheten ved en helsestasjon der teamene våre utførte 8.269 konsultasjoner bare i april, eller for eksempel skiftet 344 bandasjer i forrige uke, sier nødhjelpskoordinator Paulo Milanesio for Leger Uten Grenser i Rafah.
– Hvor skal gravide kvinner, barn og mennesker med kroniske sykdommer få hjelp og fortsette behandlingen? For ikke å glemme konsekvensene for folks psykiske helse. Før stengingen tilbød vi over 130 konsultasjoner innen psykisk helse i uken, og dette tallet har bare økt de siste ukene, legger Milanesio til.
Har blitt tvangsevakuert 11 ganger
Leger Uten Grenser overfører våre aktiviteter ved Emirati-sykehuset til helsedepartementet og flytter personalet til Nasser-sykehuset for å kunne støtte fødetilbudet i et tryggere område.
– Tallet på helseinstitusjoner vi har blitt tvunget til å evakuere i Gaza, øker med dette til 11, og det på bare sju måneder, noe som viser brutaliteten og lovløsheten i denne krigen, sier Milanesio.
Siden krigen startet, har Leger Uten Grenser sett et mønster av systematiske angrep mot helsehjelp og sivil infrastruktur. Helsevesenet i Gaza blir destruert samtidig som behovene øker.
Leger Uten Grenser oppfordrer nok en gang til en umiddelbar og varig våpenhvile for å skåne sivile liv og for å tillate at nok livsnødvendig humanitær hjelp kommer inn.
Les mer: Israels blokade av Gaza: – Betyr forskjellen på liv og død
Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.