Jemen: Tvunget til å stanse nye pasientinnleggelser på sykehus i Aden
Leger Uten Grenser stanser midlertidig alle innleggelser på sykehuset vårt i Aden etter at en av våre pasienter ble kidnappet fra sykehuset og senere funnet drept tirsdag.
Denne er den siste i en rekke hendelser med trusler mot pasienter og ansatte ved sykehuset, og viser tydelig mangelen på respekt for det humanitære arbeidet i denne konflikten.
– Etter denne grusomme hendelsen har vi ikke noe annet valg enn å stanse aktivitetene våre inntil videre. Voldsbruken i byen har de siste ukene forverret seg, noe som har gjort at sykehuset har vært fult av pasienter, særlig på akuttmottaket og på intensivavdelingen. Vi er veldig bekymret over sikkerhetssituasjonen i Aden som nå setter våre pasienter og ansattes liv i fare, sier jordmor Sonja Kalsvik i Leger Uten Grenser, som selv har jobbet i Jemen.
Morgenen 2. april kom en gruppe væpnede menn og truet vakter og helsepersonell på Leger Uten Grensers sykehus i Aden. Deretter tok de seg inn i bygningen og kidnappet en pasient som hadde blitt innlagt dagen før. Senere på dagen ble denne pasienten funnet død på en gate i Al Mansour-distriktet i byen.
– Den midlertidige stansen av arbeidet vårt skjer på et svært kritisk punkt for mange av pasientene våre fra Aden. Daglig kommer det krigsskadde fra Taiz og Hodeidah som har behov for akutt kirurgi, som vi nå ikke får hjulpet. Vi er ekstremt bekymret over at sikkerhetssituasjonen forverres i Aden og konsekvensene som fører til at vi ikke kan gi helsehjelp til de som trenger det mest, sier Kalsvik.
Leger Uten Grensers arbeid i Aden:
Leger Uten Grenser har jobbet på Al Sadaqah-sykehuset i Aden siden 2012. Her har det blitt utført flere enn 30.000 akutthelsehjelpkonsultasjoner til pasienter fra ulike regioner som har vært rammet av konflikten, blant annet Abyan, Taiz og Hodeidah.
Under beleiringen av Aden i 2015 var sykehuset til Leger Uten Grenser et av få som kunne utføre kirurgi byen. Mellom mars og august 2015 behandlet vi flere enn 2.800 krigsskadde på dette sykehuset. Leger Uten Grenser hadde også feltsykehus og mobile klinikker som utførte kirurgi inne i byen for å stabilisere de krigsskadde og for å gi dem større sjanse for overlevelse.
Da Hodeidah var under angrep i 2018 økte antall krigsskadde drastisk. Derfor utvidet Leger Uten Grenser kapasiteten på sykehuset og hadde plass til 104 innlagte pasienter. I løpet av 2018 utførte viflere enn 6.000 akutthelsehjelpkonsultasjoner og5.400 kirurgiske inngrep. 90 prosent av disse var voldsrelaterte.
I Jemen jobber Leger Uten Grenser på 12 sykehus og støtter flere enn 20 klinikker og sykehus i 11 guvernementer: Abyan, Aden, Amran, Hajjah, Hodeidah, Ibb, Lahj, Saada, Sanaa, Shabwah and Taiz.
Dette gjør Leger Uten Grenser i Jemen
Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene:uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet.Fordi alle liv er like mye verdt.