Hjem Nyheter Haiti: Leger Uten Grenser gjenåpner sykehus og øker innsatsen

Haiti: Leger Uten Grenser gjenåpner sykehus og øker innsatsen

Leger Uten Grenser skalerer opp de medisinske aktivitetene i Port-au-Prince for å ta hånd om det økende antall skadde som følge av voldelige opptøyer i den haitiske hovedstaden.

Opptøyene startet 28. februar som reaksjon på at valget til nasjonalforsamling ble utsatt helt til august 2025. På få dager økte volden i omfang og brutalitet, noe som har ført til en eksplosiv økning i antall drepte og skadde, og myndighetene har innført unntakstilstand.

– De 50 sengene vi har på sykehuset i Tabarre har alle vært fulle siden starten av februar. Da situasjonen forverret seg ytterligere etter 28. februar, økte vi kapasiteten til 75 senger, sier landsjef Mumuza Muhindo Musubaho i Leger Uten Grenser i Haiti.

Sykehuset tar imot mellom fem og ti pasienter hver dag, og mange av de skadde er kvinner, barn og eldre.

Les mer: Pasient drept i angrep på ambulanse i Haiti

Åpner akuttmottak og sykehus

Mens flere sykehus har lagt ned driften, har Leger Uten Grenser gjenåpnet akuttmottaket i Turgeau-distriktet for å øke den medisinske kapasiteten og redusere belastningen på eksisterende helseinstitusjoner. Den 4. mars åpnet vi også et nytt sykehus i Carrefour med operasjonssal og 25 sengeplasser. 

Helsevesenet i Port-au-Prince er nok en gang under et enormt press og sliter med å dekke behovene. 

Leger Uten Grenser ser også etter andre sykehus i ulike deler av Port-au-Prince hvor det er mulig å jobbe. Den usikre situasjonen og improviserte veisperringer hindrer ambulanser i å frakte pasienter. 

Flere tusen mennesker er tvunget til å forlate hjemmene sine på grunn av vold og sammenstøt i nabolaget, og vi har stanset aktivitetene ved de mobile klinikkene på grunn av urolighetene. 

Frykter økning i seksualisert vold

Den usikre situasjonen i Port-au-Prince har de siste årene ført til en økning seksualisert vold. I 2023 behandlet vi flere enn 4000 ofre for seksualisert vold, og vi frykter disse tallene skal stige ytterligere ettersom flere mennesker nå er nødt til å flykte. 

Volden i hovedstaden kommer som følge av en politisk, økonomisk og sosial krise som har preget landet siden drapet på tidligere president Jovenel Moïse i 2021. 

Glemt krise 2023: Innbyggerne i hovedstaden er i alvorlig fare

Vanskelig tilgang til livsviktige forsyninger

Det er for tiden vanskelig å komme seg til landets hovedhavn, og den internasjonale flyplassen har vært stengt i flere dager. 

– Vi er bekymret siden det er svært vanskelig å komme seg til lageret vårt med medisinske forsyninger. Det skyldes ikke bare situasjonen ved havnen, men også fordi det er umulig å fortsette med de nåværende administrative prosedyrene for tollbehandling, sier Musubaho.

– Vi frykter at vi går tomme for medisiner og medisinske forsyninger som vi er helt avhengig av for å håndtere de enorme behovene vi ser for tiden, legger han til.

Sent i 2022 ble landet brakt til stillstand i flere uker på grunn av en bølge av demonstrasjoner. Landet ble steng ned, noe som hindret bevegelse, handel, forsyninger av vann og drivstoff og tvang mange helseinstitusjoner til å stanse driften.

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.

Les mer om: Helseutfordringer, Tilgang på helsehjelp, Haiti, Latin-Amerika