Hjem Nyheter DR Kongo: Rammet av det verste kolerautbruddet på 20 år

DR Kongo: Rammet av det verste kolerautbruddet på 20 år

Foto: Marta Soszynska/Leger Uten Grenser

Bare i fjor ble det rapportert over 55.000 koleratilfeller i 24 av 26 provinser i landet. Sykepleier Zazie Meszaros befinner seg i landet og jobber nå med å behandle og forebygge kolera i Sør-Kivu som ligger øst i Den demokratiske republikken Kongo. 

– Vi måtte reise til et avsidesliggende område i Sør-Kivu som heter Chambombo 23.januar etter at vi beskjed av den lokale lederen i landsbyen om 16 diarérelaterte dødsfall på bare to uker. Vi har derfor satt opp behandlingstelt og driver informasjonsarbeid for å forebygge smitte. Vi behandler rundt 14 pasienter daglig som får gratis væskebehandling, og heldigvis har ikke flere mennesker mistet livet siden vi ankom landsbyen, sier Meszaros.

Kolera dreper opp mot 130.000 mennesker hvert år, og smitter flere millioner. Les mer om sykdommen her.

Leger Uten Grenser har satt opp latriner og jobber nå med vannsikkerhet i landsbyen. I tillegg jobber Leger Uten Grenser med å behandle kolera i provinsene som er verst rammet.Organisasjonen behandlet rundt halvparten av alle koleratilfellene i landet i 2017.

Kolera er en vannbårenog svært smittsomt sykdom som fører til oppkast og alvorlig diaré. Sykdommen er enkel å behandle, men kan være dødelig om man ikke får medisinsk helsehjelp i tide. Kolera spres i rekordfart om man ikke responderer godt nok med behandlingsentre og forebyggingsarbeid i rammede områder.

– Takket være godt informasjonsarbeid kommer de fleste til oss tidlig i sykdomsforløpet. Dette er blant annet takket være en pasient i landsbyen som havnet i koma. Da hanvåknet var han helt i sjokk og vi måtte forklare hamhva som hadde skjedd, og at vi hadde behandlet ham. Etter at han ble frisk har han hjulpet oss mye med å spre informasjon om sykdommen i landsbyen og vært til enorm hjelp, sier Meszaros.

24 av 26 provinser rammet

Bare i 2017 ble det rapportert over 55.000 koleratilfeller i 24 av 26 provinser i DRKongo, og 1190 mennesker døde. Leger Uten Grenser behandlet rundt halvparten av disse pasientene i 2017. Fremdeles arbeider Leger Uten Grenser med behandling av kolera i de verst rammede provinsene: Kongo Central, Kwilu, Kasaï, Haut Lomami, Maniema, Tanganyika, Sør-Kivu, Nord-Kivu, Ituri og Bas-Uélé.

Bare i 2018 har 157 pasienter fått kolerabehandling av Leger Uten Grenser hvor 40 prosent har vært alvorlig syke.

Kolera kommet til hovedstaden


– Kolera har nå kommet til tett befolkede områder i hovedstaden Kinshasa, så det er svært viktig at man responderer kjapt for videre spredning også her. Leger Uten Grenser tilbyr gratis og effektiv behandling, i tillegg til at vi støtter andre allerede-eksisterende behandlingstilbud fra andre aktører, sier sykepleier Meszaros

Kinshasa har over 12 millioner innbyggere, og er et viktig knutepunkt for handel og gjennomreise. Dette -og mangel på tilgang til rent drikkevann, dårlige sanitærforhold og mangel på behandlingssentre – øker risikoen for spredning i hovedstaden.

Oppskalerer arbeidet

Leger Uten Grenser har satt i gang ekstra tiltak i Kinshasa for å få kontroll over kolerautbruddet og oppskalerer arbeidet på to behandlingsentre, satt oppti vannposter, og driver medisinsk kartlegging av behov og sykdomsforløp. I tillegg drives det informasjonsarbeid ogambulansetrafikk.

Bare siden 22.november i fjor mistenker helsemyndighetene i landet 826 nye koleratilfeller, og 32 dødsfall i hovedstadenKinshasa alene.

Les mer: Leger Uten Grensers arbeid i DR Kongo