Burundi: 2.000 ulykkesofre får gratis behandling i Bujumbura hver måned
I den burundiske storbyen Bujumbura får stadig flere mennesker behandling på Leger Uten Grensers medisinske senter. De fleste er ofre for trafikkulykker, seksuell vold eller har brannskader.
– Pasientene trenger ikke å betale for behandlingen på helsesentrene vi driver og støtter. Det er viktig fordi kostnadene kan være et betydelig hinder for å oppsøke hjelp, sier helsepromotør i Leger Uten Grenser, Nicole Niyoyankunze.
Leger Uten Grensers senter, L’Arche de Kigobe, ble opprettet for å behandle mennesker med voldsskader under krisen som rystet Burundi i 2015. Etter hvert som det ble færre voldsrelaterte tilfeller året etter, bestemte Leger Uten Grenser å også behandle personer med ulykkesskader. Da steg antall pasienter raskt fra 200 per måned til nesten 2.000.
– Våre pasienter kommer fra hele landet. For tiden er 90 prosent ofre for ulykker, særlig trafikkulykker. I fjor gjennomførte vi 22.400 akuttkonsultasjoner og mer enn 4.000 operasjoner – det er nesten 11 om dagen, sier Vincent Onclinx, prosjektkoordinator for Leger Uten Grenser.
Ville aldri hatt råd selv
Fiskeren Abdoul Karim ble påkjørt av en bil da han skulle krysse veien. Han ble brakt til L’Arche de Kigobe, og hvor han fikk operert armen. To uker senere er han på bedringens vei.
– Da jeg våknet den dagen, visste jeg ikke hvor jeg var eller hvordan jeg kom dit. Så begynte jeg å få glimt av hva som skjedde: Jeg husket bilen som kom da jeg krysset gaten for å selge fisk, sier Abdoul.
Han vet med sikkerhet at han aldri ville hatt råd til operasjonen for å fikse den ødelagte armen.
– Jeg var veldig heldig som ble tatt med hit. Legene opererte meg og tok vare på meg akkurat som om jeg skulle betale dem. Jeg er bare en fisker – hvor kunne jeg ha fått tak i penger til å betale for alt dette? spør han.
Alle de 68 sengene på L’Arche de Kigobe’s er fulle til enhver tid, og senterets 240 burundiske ansatte og 12 internasjonalt ansatte er alltid travle. I tillegg til å utføre akuttkirurgi og ortopedisk kirurgi, tilbyr Leger Uten Grenser fysioterapi og psykososial støtte for å hjelpe pasienter med å håndtere skadene, både fysisk og psykisk.
Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.