Arbeidere fra Gaza angripes og nektes å reise hjem
Rundt 6000 personer fra Gazastripen som jobbet i Israel, har fått inndratt arbeidstillatelsen etter Hamas’ angrep 7. oktober, ifølge palestinske myndigheter. Flere av dem forteller om å bli slått, misbrukt og ydmyket av israelske soldater.
– Jeg lå og sov da vennen min og en annen mann kom inn på rommet mitt og begynte å slå meg med en stokk. De ropte «dere dreper oss, og du sover i vårt hus». De slapp løs hundene på meg som beit og rev meg i magen og brystet, forteller Hussein*.
Hussein var i Israel 7. oktober fordi han malte hus og jobbet på gårder i Ashdod. Den israelske byen ligger 35 til 40 kilometer nord for Gazastripen. Han har jobbet i Israel 37 år og forteller at han tidligere ble behandlet godt. Dagen før angrepene drakk 62-åringen kaffe hjemme hos en israelsk venn.
Dagen som endret alt
Men Hamas’ angrep 7. oktober endret alt for Hussein, som midt på natta ble vekket av slag og hunder som gikk til angrep på ham. Han klarte å komme seg unna etter ti minutter, men det tok ham en halvtime å komme seg i sikkerhet. Han ringte en israelsk venn, som kom og plukket ham opp.
– Han tok meg med hjem til en annen venn, og der gjemte jeg meg i ti dager uten å gå ut. Den 18. oktober tok jeg en drosje til Vestbredden.
I måneden som har gått siden det brutale angrepet mot sivile i Israel som utløste en fullskala krig mellom Israel og Hamas, har over 10.000 blitt drept på Gazastripen, ifølge FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA).
Volden og drapene øker på Vestbredden
Krigen på Gazastripen har også ført til økt vold og uro på den okkuperte Vestbredden. Etter en måned med krig på Gazastripen har 147 palestinere, inkludert 44 barn, blitt drept av israelske styrker og ytterligere åtte er drept av israelske bosettere. Tre israelere er drept i palestinske angrep, ifølge OCHA.
Drapstallene siden 7. oktober utgjør mer enn en tredel av alle drepte palestinere på Vestbredden i hele 2023 (394 per 7. november). I tillegg er 2340 palestinere skadd, over halvparten av dem i forbindelse med demonstrasjoner.
Les mer:En humanitær katastrofe utspiller seg på Gazastripen
Søkte trygghet i Jenin
Hussein kom seg etter hvert i trygghet. Han reiste til Ramallah, det administrative senteret på den okkuperte Vestbredden, og bestemte seg for å fortsette nordover til Jenin. Her er det mange sentre for fordrevne mennesker fra Gaza som drives av palestinske myndigheter.
– Folk her er veldig snille, men familien min er i Gaza by. Kona mi og barna mine bor der. Noen ganger får jeg kontakt med dem via telefon, og de forteller meg om situasjonen der. Det er grusomt.
Leger Uten Grenser besøker disse sentrene for å donere medisinsk utstyr, inkludert medisiner til ikke-smittsomme sykdommer, og for å tilby mental helsehjelp. Noen pasienter forteller våre ansatte at de har blitt slått, ydmyket og misbrukt av israelske styrker etter at krigen på Gazastripen brøt ut, og de lever nå under svært vanskelige forhold på den okkuperte Vestbredden.
– Før 7. oktober var alt helt fint. Jeg gikk på jobb i Ashdod. Noen ganger sov jeg der, og noen ganger reiste jeg hjem til Gaza for å besøke familien min og bo med dem, sier Hussein.
I dag tror ikke Hussein han noen gang kan reise tilbake til Ashdod, byen der han en gang jobbet.
– Ting vil aldri bli det samme igjen, sier han.
* Navnet er endret.
Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.