Foto: Leger Uten Grenser
Hjem > Nyheter > En humanitær katastrofe utspiller seg på Gazastripen
Nyheter

En humanitær katastrofe utspiller seg på Gazastripen

19.10.2023 | Oppdatert 06.11.2023
        

Leger Uten Grenser krever derfor en umiddelbar våpenhvile for å spare livene til befolkningen på Gazastripen og for å få inn nødhjelp, som befolkningen er helt avhengig av for å overleve.

– Vi ønsker tilgang til mennesker som har behov for helsehjelp, og tilby livreddende humanitærhjelp. For å få til dette må vi ha en våpenhvile, få essensielt utstyr og personell inn til Gaza og ha garantier for vår sikkerhet. I dag er det umulig for oss å arbeide trygt på grunn av de mange angrepene som har rammet sykehus, helsepersonell og ambulanser, sier generalsekretær Lindis Hurum i Leger Uten Grenser.

Leger Uten Grenser forbereder medisinske og humanitære forsyninger som kan sendes inn til Gaza så snart trygg tilgang er garantert. Vi vurderer også å sende inn personell. Dette avhenger igjen av at det gis garantier for beskyttelse av helsearbeidere og andre humanitære arbeidere.

Kan du hjelpe?

Våre faste givere gir oss muligheten til å være til stede og gi helsehjelp utelukkende basert på behov. Uansett hvem, uansett hvor, uansett hvorfor.

Støtt oss: Bli fast giver i dag

 

Blokaden hindrer livsviktig hjelp

Den samvittighetsløse blokaden innebærer tilbakeholdelse av livsnødvendigheter som vann, mat, drivstoff og elektrisitet. Kollektiv avstraffelse er forbudt under internasjonal humanitærrett, og hele befolkningen på 2,2 millioner – halvparten av dem barn – blir traumatisert som følge av bombingen og blokaden. 

De få lastebilene med nødhjelp som har sluppet inn fra egyptisk side av grensen er på langt nær nok for å dekke de enorme behovene i Gaza. Leger Uten Grenser står klare til å sende inn mer medisiner og utstyr dersom vi får muligheten til det.

Leger Uten Grenser tvunget til å stanse arbeidet på Gazastripen

På grunn av blokaden og det kontinuerlige bombardementet fra Israel, har Leger Uten Grenser blitt tvunget til å stanse arbeidet ved de medisinske, humanitære prosjekter på Gazastripen. 

Vi driver per nå ingen organiserte medisinske aktiviteter.

Noen av våre palestinske ansatte jobber likevel ved sykehus i nord og sør på Gazastripen. Vi prøver å holde kontakten med dem, samtidig som våre internasjonalt ansatte er evakuert til den sørlige delen av Gazastripen.

Som resten av Gaza, går sykehusene tom for drivstoff og strøm, og det mangler medisiner og medisinsk utstyr. Ifølge palestinske helsemyndigheter er 12 av 35 sykehus på Gazastripen satt ut av drift per 24. oktober.

Lagrene våre tømmes for smertestillende, medisiner og medisinsk utstyr, og bombingen og blokaden gjør det umulig for oss å få inn mer medisinsk nødhjelp.

 

Utrygt å jobbe

Våre palestinske kollegaer har vært nødt til å operere pasienter under svært krevende forhold. På Al Shifa-sykehuset måtte de nylig amputere foten til en ni år gammel gutt på gulvet, uten tilstrekkelig bedøvelse.

I dag er det umulig for oss å arbeide trygt grunnet utbredte angrep, som har rammet sykehus, helsepersonell og ambulanser.

Per 23. oktober har 72 helseinstitusjoner blitt angrepet i Gaza, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Sårede og syke har rett på medisinsk behandling, medisinske fasiliteter og personell må beskyttes og respekteres, og sykehus og ambulanser er ikke militære mål. 

Flest kvinner og barn blant de drepte

Våre kolleger i Gaza forteller om svært mange barn blant de drepte og alvorlig skadde som følge av den vilkårlige bombingen. Over 60 prosent av de døde er kvinner og barn, ifølge helsemyndighetene og FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA). Per 23. oktober var 2055 barn drept og 4992 såret.

Totalt er 5791 palestinere drept og over 16.000 såret på Gazastripen siden 7. oktober, ifølge OCHA (tall per 24. oktober). På Vestbredden er 105 drept og over 1800 såret. Angrepene på Gazastripen startet som et svar på de brutale massedrapene av sivile i Israel utført av Hamas. Rundt 1400 israelere ble drept i angrepene og 5431 skadd, ifølge israelske myndigheter (per 23.10).

En lege forteller om forferdelige syn fordi likhusene på Gazastripen er overfylte, om lik som kun svøpes i kleder og stables. 

– Det er helt forferdelig. Likene hoper seg opp. Folk er redde for å gravlegge sine døde. Når du kjører forbi en av bygningene som har blitt truffet, kjenner du stanken fra råtnende lik. Folk får ikke lenger til å hente ut likene fra de sammenraste bygningene, sier kirurg Ghassan Abu-Sitta.

Evakuering i strid med humanitærretten

Over 1 million innbyggere fikk torsdag 12. oktober ordre om å evakuere sørover fra det nordlige Gaza. Samtidig fortsetter de israelske luftangrepene. 

Israelske styrkers oppfordring om å evakuere hele Nord-Gaza står fortsatt ved lag, noe som er opprørende og vanvittig. At en fullstendig evakuering av området er en umulighet gjøres enda verre av at samtidig som Israel beordrer mennesker til å flykte sørover, intensiveres bombingen i sør. 

En evakueringsordre gitt uten de nødvendige betingelsene om trygghet, med beleiringen som bakteppe, bryter med humanitærretten. Folk blir drept mens de evakuerer – inklusive familiemedlemmer av våre palestinske kolleger.

Les mer: Leger Uten Grenser krever at den kollektive avstraffelsen av Gaza opphører umiddelbart

Sykehus fikk ultimatum fra israelske myndigheter

På kvelden fredag 14. oktober ga israelske myndigheter Al Awda-sykehuset kun to timer på å evakuere. 

Fristen ble deretter utsatt til klokken 6 lokal tid lørdag, før den igjen ble utsatt. Forlengingen av den ekstreme fristen endret uansett ikke realiteten. Det er en umulig oppgave å evakuere et sykehus med så alvorlig skadde pasienter innen fristene som ble satt. 

Vi fordømmer på det sterkeste dette ultimatumet og de vilkårlige angrepene på helsefasiliteter i Gaza. Vi prøver å beskytte våre ansatte og pasienter. 

– Jeg måtte evakuere sykehuset da den israelske hæren advarte om at sykehuset kunne bli angrepet og ga oss to timer til å evakuere, forteller kirurg Ghassan Abu-Sitta. 

Våre team har utført operasjoner ved Al-Awda-sykehuset, som ligger nord i enklaven, siden eskaleringen av konflikten lørdag 7. oktober. Abu-Sitta forteller at situasjonen også er prekær ved Shifa-sykehuset i Gaza by.

– Det nærmer seg en folkehelsekatastrofe på Shifa-sykehuset. Tusener, om ikke titusener av mennesker har strømmet til sykehuset. De sover på bakken. De sover i korridorene, mellom pasientsengene og i avdelingene. Folk er fullstendig skrekkslagne. De tror at dette er det tryggeste stedet å være, sier han.

Frykter for de som ikke kan evakuere

Leger Uten Grenser er ekstremt bekymret for skjebnen til de som ikke klarer eller kan flykte, som sårede, syke og medisinske personell. Vi frykter de vil bli utslettet på bakgrunn av uttalelsene fra de israelske militærmyndighetene.

Våre om lag 20 internasjonale ansatte med base nord på Gazastipen ble flyttet til sør på Gazastripen natt til fredag.

Det er vanskelig å bekrefte situasjonen for våre 300 palestinske kolleger. Vi vet at noen av dem prøver å komme seg sørover sammen med familiene sine. Leger Uten Grenser forsøker å finne husly til dem. Noe medisinsk personell vil fortsatt være i nord for å kunne hjelpe syke og sårede. 

Leger Uten Grenser ber om umiddelbar våpenhvile og om muligheten til å flykte over grenseovergangen Rafah, som ligger på grensen mellom Egypt og Gaza, for dem som ønsker det, uten at det påvirker retten til å returnere.

Dette har skjedd:

  • 7. oktober gikk den militante fløyen av Hamas, den palestinske gruppen som har styrt Gazastripen siden 2007, til et koordinert angrep på Israel med raketter og væpnede menn. I alt 1.400 mennesker (de aller fleste sivile) ble drept, ifølge israelske myndigheter. I tillegg ble om lag 200 mennesker tatt til fange og ført inn i Gaza. 
  • 8. oktober erklærte Israel krig og startet massive angrep mot Gaza, noe som har ført til at boligområder, skoler, sykehus, helsesentre og ambulanser, religiøse steder, mediekontorer og flyktningleirer også har blitt rammet.
  • 9. oktober innførte Israel en total blokade av Gaza og stengte tilførselen av vann, mat, elektrisitet og drivstoff.
  • 13. oktober fikk mer enn én million innbyggere i det nordlige Gaza ordre fra Israel om å flykte sørover innen 24 timer.
  • Israel ga Al-Awda-sykehuset kun to timer til å evakuere natten mellom 13. og 14. oktober, før kravet ble utsatt til kl. 6.00 lørdag lokal tid. 
  • 14. oktober flyktet tusenvis av palestinere til det sørlige Gaza uten å finne sikre områder der. De israelske luft- og bombeangrepene var også rettet mot sørlige deler av Gaza. 
  • Det israelske forsvaret advarte om at en bakkeoperasjon var nært forestående. Den har ennå ikke blitt iverksatt. 
  • 21. oktober ble grenseovergangen Rafah mellom Gaza og Egypt åpnet er kort periode for å slippe inn 20 lastebiler med humanitære hjelp. Dagen etter krysset angivelig ytterligere 14 lastebiler inn i Gaza. Antallet lastebiler som slippes inn utgjør kun en liten brøkdel av antallet som trengs og som daglig slapp inn før krigen.

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.

 

Mer i denne seksjonen  
Nyheter fra felt
Land
Sykdommer og helse
Flyktninger
Naturkatastrofer
Krig og konflikt
Foto: Leger Uten Grenser
Hjem > Nyheter > En humanitær katastrofe utspiller seg på Gazastripen
Nyheter

En humanitær katastrofe utspiller seg på Gazastripen

19.10.2023 | Oppdatert 06.11.2023
        

Leger Uten Grenser krever derfor en umiddelbar våpenhvile for å spare livene til befolkningen på Gazastripen og for å få inn nødhjelp, som befolkningen er helt avhengig av for å overleve.

– Vi ønsker tilgang til mennesker som har behov for helsehjelp, og tilby livreddende humanitærhjelp. For å få til dette må vi ha en våpenhvile, få essensielt utstyr og personell inn til Gaza og ha garantier for vår sikkerhet. I dag er det umulig for oss å arbeide trygt på grunn av de mange angrepene som har rammet sykehus, helsepersonell og ambulanser, sier generalsekretær Lindis Hurum i Leger Uten Grenser.

Leger Uten Grenser forbereder medisinske og humanitære forsyninger som kan sendes inn til Gaza så snart trygg tilgang er garantert. Vi vurderer også å sende inn personell. Dette avhenger igjen av at det gis garantier for beskyttelse av helsearbeidere og andre humanitære arbeidere.

Kan du hjelpe?

Våre faste givere gir oss muligheten til å være til stede og gi helsehjelp utelukkende basert på behov. Uansett hvem, uansett hvor, uansett hvorfor.

Støtt oss: Bli fast giver i dag

 

Blokaden hindrer livsviktig hjelp

Den samvittighetsløse blokaden innebærer tilbakeholdelse av livsnødvendigheter som vann, mat, drivstoff og elektrisitet. Kollektiv avstraffelse er forbudt under internasjonal humanitærrett, og hele befolkningen på 2,2 millioner – halvparten av dem barn – blir traumatisert som følge av bombingen og blokaden. 

De få lastebilene med nødhjelp som har sluppet inn fra egyptisk side av grensen er på langt nær nok for å dekke de enorme behovene i Gaza. Leger Uten Grenser står klare til å sende inn mer medisiner og utstyr dersom vi får muligheten til det.

Leger Uten Grenser tvunget til å stanse arbeidet på Gazastripen

På grunn av blokaden og det kontinuerlige bombardementet fra Israel, har Leger Uten Grenser blitt tvunget til å stanse arbeidet ved de medisinske, humanitære prosjekter på Gazastripen. 

Vi driver per nå ingen organiserte medisinske aktiviteter.

Noen av våre palestinske ansatte jobber likevel ved sykehus i nord og sør på Gazastripen. Vi prøver å holde kontakten med dem, samtidig som våre internasjonalt ansatte er evakuert til den sørlige delen av Gazastripen.

Som resten av Gaza, går sykehusene tom for drivstoff og strøm, og det mangler medisiner og medisinsk utstyr. Ifølge palestinske helsemyndigheter er 12 av 35 sykehus på Gazastripen satt ut av drift per 24. oktober.

Lagrene våre tømmes for smertestillende, medisiner og medisinsk utstyr, og bombingen og blokaden gjør det umulig for oss å få inn mer medisinsk nødhjelp.

 

Utrygt å jobbe

Våre palestinske kollegaer har vært nødt til å operere pasienter under svært krevende forhold. På Al Shifa-sykehuset måtte de nylig amputere foten til en ni år gammel gutt på gulvet, uten tilstrekkelig bedøvelse.

I dag er det umulig for oss å arbeide trygt grunnet utbredte angrep, som har rammet sykehus, helsepersonell og ambulanser.

Per 23. oktober har 72 helseinstitusjoner blitt angrepet i Gaza, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Sårede og syke har rett på medisinsk behandling, medisinske fasiliteter og personell må beskyttes og respekteres, og sykehus og ambulanser er ikke militære mål. 

Flest kvinner og barn blant de drepte

Våre kolleger i Gaza forteller om svært mange barn blant de drepte og alvorlig skadde som følge av den vilkårlige bombingen. Over 60 prosent av de døde er kvinner og barn, ifølge helsemyndighetene og FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA). Per 23. oktober var 2055 barn drept og 4992 såret.

Totalt er 5791 palestinere drept og over 16.000 såret på Gazastripen siden 7. oktober, ifølge OCHA (tall per 24. oktober). På Vestbredden er 105 drept og over 1800 såret. Angrepene på Gazastripen startet som et svar på de brutale massedrapene av sivile i Israel utført av Hamas. Rundt 1400 israelere ble drept i angrepene og 5431 skadd, ifølge israelske myndigheter (per 23.10).

En lege forteller om forferdelige syn fordi likhusene på Gazastripen er overfylte, om lik som kun svøpes i kleder og stables. 

– Det er helt forferdelig. Likene hoper seg opp. Folk er redde for å gravlegge sine døde. Når du kjører forbi en av bygningene som har blitt truffet, kjenner du stanken fra råtnende lik. Folk får ikke lenger til å hente ut likene fra de sammenraste bygningene, sier kirurg Ghassan Abu-Sitta.

Evakuering i strid med humanitærretten

Over 1 million innbyggere fikk torsdag 12. oktober ordre om å evakuere sørover fra det nordlige Gaza. Samtidig fortsetter de israelske luftangrepene. 

Israelske styrkers oppfordring om å evakuere hele Nord-Gaza står fortsatt ved lag, noe som er opprørende og vanvittig. At en fullstendig evakuering av området er en umulighet gjøres enda verre av at samtidig som Israel beordrer mennesker til å flykte sørover, intensiveres bombingen i sør. 

En evakueringsordre gitt uten de nødvendige betingelsene om trygghet, med beleiringen som bakteppe, bryter med humanitærretten. Folk blir drept mens de evakuerer – inklusive familiemedlemmer av våre palestinske kolleger.

Les mer: Leger Uten Grenser krever at den kollektive avstraffelsen av Gaza opphører umiddelbart

Sykehus fikk ultimatum fra israelske myndigheter

På kvelden fredag 14. oktober ga israelske myndigheter Al Awda-sykehuset kun to timer på å evakuere. 

Fristen ble deretter utsatt til klokken 6 lokal tid lørdag, før den igjen ble utsatt. Forlengingen av den ekstreme fristen endret uansett ikke realiteten. Det er en umulig oppgave å evakuere et sykehus med så alvorlig skadde pasienter innen fristene som ble satt. 

Vi fordømmer på det sterkeste dette ultimatumet og de vilkårlige angrepene på helsefasiliteter i Gaza. Vi prøver å beskytte våre ansatte og pasienter. 

– Jeg måtte evakuere sykehuset da den israelske hæren advarte om at sykehuset kunne bli angrepet og ga oss to timer til å evakuere, forteller kirurg Ghassan Abu-Sitta. 

Våre team har utført operasjoner ved Al-Awda-sykehuset, som ligger nord i enklaven, siden eskaleringen av konflikten lørdag 7. oktober. Abu-Sitta forteller at situasjonen også er prekær ved Shifa-sykehuset i Gaza by.

– Det nærmer seg en folkehelsekatastrofe på Shifa-sykehuset. Tusener, om ikke titusener av mennesker har strømmet til sykehuset. De sover på bakken. De sover i korridorene, mellom pasientsengene og i avdelingene. Folk er fullstendig skrekkslagne. De tror at dette er det tryggeste stedet å være, sier han.

Frykter for de som ikke kan evakuere

Leger Uten Grenser er ekstremt bekymret for skjebnen til de som ikke klarer eller kan flykte, som sårede, syke og medisinske personell. Vi frykter de vil bli utslettet på bakgrunn av uttalelsene fra de israelske militærmyndighetene.

Våre om lag 20 internasjonale ansatte med base nord på Gazastipen ble flyttet til sør på Gazastripen natt til fredag.

Det er vanskelig å bekrefte situasjonen for våre 300 palestinske kolleger. Vi vet at noen av dem prøver å komme seg sørover sammen med familiene sine. Leger Uten Grenser forsøker å finne husly til dem. Noe medisinsk personell vil fortsatt være i nord for å kunne hjelpe syke og sårede. 

Leger Uten Grenser ber om umiddelbar våpenhvile og om muligheten til å flykte over grenseovergangen Rafah, som ligger på grensen mellom Egypt og Gaza, for dem som ønsker det, uten at det påvirker retten til å returnere.

Dette har skjedd:

  • 7. oktober gikk den militante fløyen av Hamas, den palestinske gruppen som har styrt Gazastripen siden 2007, til et koordinert angrep på Israel med raketter og væpnede menn. I alt 1.400 mennesker (de aller fleste sivile) ble drept, ifølge israelske myndigheter. I tillegg ble om lag 200 mennesker tatt til fange og ført inn i Gaza. 
  • 8. oktober erklærte Israel krig og startet massive angrep mot Gaza, noe som har ført til at boligområder, skoler, sykehus, helsesentre og ambulanser, religiøse steder, mediekontorer og flyktningleirer også har blitt rammet.
  • 9. oktober innførte Israel en total blokade av Gaza og stengte tilførselen av vann, mat, elektrisitet og drivstoff.
  • 13. oktober fikk mer enn én million innbyggere i det nordlige Gaza ordre fra Israel om å flykte sørover innen 24 timer.
  • Israel ga Al-Awda-sykehuset kun to timer til å evakuere natten mellom 13. og 14. oktober, før kravet ble utsatt til kl. 6.00 lørdag lokal tid. 
  • 14. oktober flyktet tusenvis av palestinere til det sørlige Gaza uten å finne sikre områder der. De israelske luft- og bombeangrepene var også rettet mot sørlige deler av Gaza. 
  • Det israelske forsvaret advarte om at en bakkeoperasjon var nært forestående. Den har ennå ikke blitt iverksatt. 
  • 21. oktober ble grenseovergangen Rafah mellom Gaza og Egypt åpnet er kort periode for å slippe inn 20 lastebiler med humanitære hjelp. Dagen etter krysset angivelig ytterligere 14 lastebiler inn i Gaza. Antallet lastebiler som slippes inn utgjør kun en liten brøkdel av antallet som trengs og som daglig slapp inn før krigen.

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.

 

 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen