Mobil klinikk i øst-Tsjad

Tsjad

I Tsjad arbeider vi med mor-barn-helse, vaksinering, underernæring og vi rykker ut under sykdomsutbrudd. Leger Uten Grenser jobber med sårbare grupper i Tsjad, som kvinner og barn og landets mange flyktninger fra konfliktherjede naboland.

Johnny Vianney Bissakonou/MSF

Hva er situasjonen i Tsjad i dag? 

Tsjad består hovedsakelig av ørken og ligger omtrent midt i Afrika. Siden 2015 har tusenvis av mennesker blitt tvunget på flukt på grunn av vold og konflikt i områdene rundt Tsjadsjøen. Det er kronisk helsekrise i landet med epidemier og underneæring, og Tsjad er et av landene i verden med høyest barne- og mødredødelighet.

Flere enn 1 million mennesker er tvunget på flukt i Tsjad. Likevel har landet de siste 20 årene også tatt imot flyktninger som flykter fra vold og konflikt i nabolandene Sudan, Nigeria, Den sentralafrikanske republikk og Kamerun, og i slutten av april 2023 var det over 600.000 flyktninger i landet, ifølge FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR).

Mange flykter fra Sudan

I midten av april førte også konflikt i Sudan til at mange tusen flyktet fra Darfur, som ligger vest i Sudan, over grensen til Tsjad. Menneskene som flykter, forteller om grusomme opplevelser i forsøket på å unnslippe volden.

Over 358.000 mennesker har kommet til grensebyen Adré i Tsjad siden konflikten i nabolandet startet (tall per august 2023). Flyktningeleirene her er overfylt, og mange oppholder seg i ørkenen uten tilgang på mat, vann, toaletter, helsehjelp eller tak over hodet. 

Vi mener nødhjelpsinnsatsen må oppskaleres umiddelbart for å hindre en katastrofal situasjon.

Les mer: 

Hva gjør Leger Uten Grenser i Tsjad? 

Leger Uten Grenser har jobbet i Tsjad siden 1981, og jobber i dag i flere steder i landet og i hovedstaden N’Djamena. Vi jobber hovedsakelig med mor-barn-helse, malaria, underernæring og vaksinering, i tillegg til det store antall flyktninger som kommer fra naboland.

I 2022 rykket våre team ut til flere kriser i hovedstaden N’Djamena og andre deler av landet som flom, underernæring og utbrudd av gulfeber.

Som følge av det vaksinerte vi i fjor 541.000 mennesker mot gulfeber, og 143.200 ble vaksinert mot meslinger som respons på et utbrudd. Videre ble 52.000 barn behandlet for underernæring, og 18.400 pasienter ble innlagt på sykehus.

Les mer: Flyktninger i Afrika

Nødhjelpsrespons i Tsjad

I Tsjad rykker vi ut for å massevaksinere barn mot meslinger under sykdomsutbrudd. I 2021 førte en nødhjelpsrespons til at vi startet opp et barnehelseprosjekt i i Adré.

Her er det svært begrenset tilgang til helsehjelp, og området har mange sudanske flyktninger. Aktiviteten i Adré ble skalert opp i 2022 for å håndtere en økning av flyktninger fra Darfur-regionen i Sudan. Dette var før konflikten som brøt ut i april i 2023.

Vi rykker også ut til underernæringskriser som oppstår i regntiden i hovedstaden N’Djamena og andre steder. 

I Moissala, Massakory og i hovedstaden fortsetter vi arbeidet med å forbedre mor-barn-helsetilbudet og bekjempe underernæring.

I tillegg håndterer vi hepatitt-E-utbrudd, som oppstår etter naturkatastrofer og andre akutte kriser. 

 
– Ingen av barna mine var vaksinert mot meslinger, og dette er derfor andre gang jeg tar med barna hit, fortalte Absa (32) med Abakar Harun på fanget.
Barna hennes fikk lindrende behandling mot meslinger og ble friske. Foto: Juan Haro

aktuelt fra Tsjad

Se flere artikler om Tsjad