EU-sponset avtale har utsatt tusenvis for vold og overgrep i Libya
I dag er det fem år siden Italia og Libya inngikk en avtale som har ført til store menneskelige lidelser. Leger Uten Grenser ber EU og Italia om å stanse støtten og få en slutt på menneskerettighetsbruddene.
–Jeg ble torturert og slått. Vaktene smeltet plast og tok det på kroppen min, sier 17 år gamle Bashir fra Somalia.
I ett år ble han holdt fanget i et uoffisielt interneringssenter i Kufra i Libya.
– Jeg ble holdt i et lite rom hvor man ikke kunne se noen ting, og hvor man måtte sitte. Jeg var alene i rommet, uten noen ting. Ingen vinduer. Da jeg ble sluppet fri, kunne jeg ikke gå den første dagen. Jeg ikke kunne strekke ut knærne mine. Og jeg kunne ikke se, fordi jeg hadde sittet i mørket i et år.
Bashir er en av mange tusen migranter og flyktninger som har blitt stanset av libysk kystvakt i et desperat forsøk på å flykte fra Libya over Middelhavet. I 2021 ble over 32.000 mennesker stoppet og tvunget med tilbake til Libya. De aller fleste havner i et interneringssenter, noe som betyr at menneskerettighetene deres brytes.
Over 300 millioner kroner i støtte
Det er nettopp dette systemet som støttes av den EU-sponsede avtalen mellom Italia og Libya. Italia og EU har rustet opp overvåkningskapasiteten til den libyske kystvakten, og de har gitt økonomisk og teknisk støtte. Siden avtalen ble inngått den 2. februar 2017 har Italia satt av over 32 millioner euro for å støtte Libyas kystvakt. I samme periode har kystvakten tvangsreturnert over 77.000 mennesker.
–Europa ser vekk mens et system med utnyttelse, utpressing og overgrep i Libya blir finansiert og fremmet av EU og Italia. Vi ber italienske myndigheter og EU-institusjoner om å avslutte all direkte og indirekte støtte til systemet der migranter, flyktninger og asylsøkere blir stanset på flukt og tvangsinternert. Dette gjelder både politisk og materiell støtte, sier Juan Matias Gil, sjef for Leger Uten Grensers søk- og redningsarbeid på Middelhavet.
Menneskehandel og overgrep
17 år gamle Bashirs historie er bare én av mange vi har fått fortalt av mennesker som har vært innesperret i de libyske interneringssentrene. Samtidig strekker de umenneskelige forholdene seg også langt utenfor sentrene.
Migranter som bor i byer i Libya blir diskriminert, forfulgt og er i en konstant fare for å bli vilkårlig arrestert og internert. Tusener av kvinner, menn og barn blir utsatt for menneskehandel, vilkårlig internering, tortur, utnytting og utpressing bare fordi de er migranter.
Mange blir kidnappet og holdt fanget så fort de ankommer Libya, enten av militser eller andre væpnede grupper. De kan også bli brukt som valuta av menneskehandlere og smuglere.
– Katastrofal. Det er slik jeg vil beskrive situasjonen i Libya i dag, sier Mustafa, en migrant fra Mali som har bodd i Libya i mange år.
–En utlending er som en bloddiamant – de kan bli kidnappet og bli brukt til å tjene penger. Først krever de penger for å slippe deg fri, og så kan du bli kidnappet igjen. Noen migranter har mistet livet i fengselet, og da ble de simpelthen kastet ut derfra som om de var dyr. Familiene deres vet ikke engang hvor de er begravet, fortsetter han.
Forbrytelser mot menneskeheten
En rekke internasjonale rapporter og tusenvis av historier fra overlevende har dokumentert den grusomme behandlingen migranter og flyktninger går gjennom i Libya. I november 2021 slo FNs ´fact-finding mission in Libya´ fast at disse bruddene er forbrytelser mot menneskeheten.
Likevel ser europeiske myndigheter en annen vei. De sterke bevisene har ikke hindret dem i å inngå avtaler med libyske myndigheter for å kontrollere migrasjonen til Europa.
Avtalen mellom Italia og Libya er en del av en større strategi fra europeiske myndigheter. I stedet for å gi migranter beskyttelse, gjør myndighetene det de kan for å holde dem unna Europa.
– I stedet for å sørge for frivillige, lovlige og trygge alternativer til å krysse Middelhavet, har EU og Italia inngått en avtale med Libya som gjør at migranter og asylsøkere blir sperret inne i Libya, sier Juan Matias Gil i Leger Uten Grenser.
Uten trygge og lovlige ruter ut av Libya, er veien over Middelhavet den eneste muligheten for mange migranter som er på jakt etter trygghet. Det regnes som den dødeligste migrasjonsruten i verden, og bare i fjor mistet 1553 mennesker livet der, ifølge IOM.
Leger Uten Grenser har drevet søk- og redningsarbeid på det sentrale Middelhavet siden 2015. Alene og i samarbeid med andre organisasjoner har vi til sammen reddet over 80.000 liv siden da. Vi jobber også i flere interneringssentre i Libya og har både hørt og vært vitne til mishandling, vold og fatale hendelser i sentrene.
* Bildet i toppen av saken er fra august 2021 og viser noen migranter som har samlet seg et sted i Libya.
Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.