Kambodsja

Foto: Leger Uten Grenser / Tim Dirven

Kambodsja


Leger Uten Grenser har jobbet i Kambodsja siden 1979, og jobber med å gi behandling mot hepatitt C og malaria. 

Hjem > Land > Kambodsja
Oppdatert 18.12.2020
        

Dette er situasjonen i Kambodsja: 

Hepatitt C er endemisk i Kambodsja, likevel er tilgangen til diagnostisering og behandling nesten ikke-eksisterende. Dersom hepatitt C ikke behandles kan det føre til kronisk leverinfeksjon, som igjen kan føre til dødelig leversvikt eller leverkreft. Det finnes en svært effektiv behandling mot sykdommen, men dessverre har prisen på en av nøkkelmedisinene vært for høy for mange land. De som er smittet kan ofte gå lenge uten å være klar over det på grunn av manglende symptomer. Ofte oppdager man først at man er alvorlig syk når leveren sviker, noe som kan ta svært lang tid. 

Les mer: Glemte Fremskritt: Billigere Hepatitt C-medisiner redder liv. 

Covid-19-respons: 

Teamene våre responderte på covid-19-pandemien i Kambodsja mellom februar og juni i 2020. Dette inkluderte blant annet opplæring og teknisk støtte ved seks ulike sykehuset i landet.  

Artikkelen fortsetter under bildet

Teamene våre jobbet med opplæring i smittesporing i Battambang. Foto: Leger Uten Grenser

 

Hva gjør vi? 

Leger Uten Grenser har jobbet i Kambodsja siden 1979, og jobber i dag i regionene Battambang, Preah Vihear og Stun Treng. I 2019 behandlet vi 4520 personer mot hepatitt C, og 570 personer fikk behandling mot malaria. 

Behandling mot hepatitt C 

Vi gir behandling mot hepatitt C på sykehuset i hovedstaten Phnom Penh, og jobber også her med å identifisere barrierer mennesker i Kambodsja møter på i forbindelse med behandling mot viruset.    

I 2019 trappet vi opp arbeidet vårt i to distrikter i Battambang-regionen. Her jobber vi med behandling mot hepatitt C. Vi jobber i tillegg med å kartlegge de mest effektive strategiene for å nå ut til befolkningsgrupper i mer avsidesliggende deler av landet. Her er det mange som ikke vet omfanget av hepatitt C i landet. 

I 2019 deltok teamene våre i en arbeidsgruppe som jobbet med virale hepatitter. Dette arbeidet resulterte i opprettelsen av en femårig strategisk nasjonal plan, som også inkluderer kliniske retningslinjer for arbeidet med hepatitt C og hepatitt B. Dette ble godkjent av det kambodsjanske helsedepartementet i 2019 og representerte et viktig skritt mot å bekjempe hepatitt C i landet.  

Artikkelen fortsetter under bildet

En av våre helsearbeidere holder et informasjonsmøte om hepatitt C i en landsby i Moung Ruessei. Vi jobber med å gi informasjon til befolkningen slik at hepatitt C kan bli oppdaget før pasientene får symptomer. Foto: Leger Uten Grenser / Simon Ming 

 

Malariaprosjektet i Nord-Kambodsja 

I mai i 2019 arrangerte vi en workshop i Phnom Penh der vi utvekslet erfaringene våre fra et vellykkede malariaprosjekt nord i Kambodsja. Prosjektet inkluderte passiv screening (pasienter besøker helsesentre på eget initiativ), proaktiv screening (oppdagelse av malariatilfeller av våre helsearbeider i lokalsamfunn og husholdninger), og reaktiv screening (testing av personer som potensielt har vært i kontakt med en som har fått bekreftet smitte).  

Vi jobber med å sette opp screening-stasjoner offentlige steder slik at folk enkelt kan oppsøke oss dersom man mistenker å ha blitt smittet av malaria. Foto: Leger Uten Grenser / Tim Dirven

 

 HVORFOR ER VI I KAMBODSJA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen