Leger Uten Grenser prosjekt fra Tehran, Iran

Iran

I Iran jobber vi med å gi helsehjelp til sårbare grupper i hovedstaden, og til flyktninger og andre med helsebehov nær grensen mot Afghanistan. 

Hva er situasjonen i Iran?

Våre ansatte i Iran forteller nå om økende frykt rundt eskaleringen av konflikten med Israel, der angrep også rammer sivile og det rapporteres om flere hundre drepte.

Iran huser allerede mange flyktninger, blant annet fra Irak og Afghanistan. Det er også mange andre sårbare grupper i landet: folk tilhørende Ghorbati-samfunnet, hjemløse, gatebarn, transseksuelle, sexarbeidere og rusbrukere.

Mange sliter med tilgang til helsehjelp.

Hva gjør Leger Uten Grenser i Iran? 

Leger Uten Grenser har jobbet i Iran siden 1990. I dag har vi flere enn 120 ansatte som jobber med å gi helsehjelp til afghanske flyktninger og andre sårbare grupper i landet.

Med prosjekter i Kerman, Mashad og en klinikk i Teheran, sørger våre team for alt fra grunnleggende helsetjenester, behandling av kroniske og smittsomme sykdommer, til psykisk helsehjelp og seksualhelsetjenester.

Vi har imidlertid blitt tvunget til å stenge klinikken i Teheran på uviss tid, grunnet eskaleringen av konflikten mellom Iran og Israel.

I Darvazeh Ghar distriktet, bor de fattigste i den iranske hovedstaden. Her bor blant annet mange gatebarn, sexarbeidere og rusbrukere. Leger Uten Grenser driver en klinikk her og gir gratis helsehjelp. Foto: Samantha Maurin

Klinikk for sårbare grupper i Teheran

I Darvazeh Ghar-distriktet driver vi en klinikk for pasienter som trenger oppfølging for å fullføre behandling, eller som sliter med stigma knyttet til sykdommen sin.

Klinikken er midlertidig stengt grunnet eskaleringen i konflikten mellom Iran og Israel.

Arbeidet ved klinikken innebærer rådgivning, psykososial førstehjelp, medisinsk eller psykisk helsehjelp konsultasjoner, svangerskapsomsorg, familieplanlegging og behandling av seksuelt overførbare sykdommer.

Pasienter kan også bli testet for hiv, tuberkulose og hepatitt C. I tillegg henviser vi pasienter gjennom mobile klinikker i samarbeid med den lokale organisasjonen, Society for Recovery Support.  

Gratis helsehjelp i Mashhad

I Mashhad gir vi grunnleggende gratis helsehjelp til blant annet byens mange afghanske flyktninger. Vi vaksinerer mennesker mot hepatitt B og stivkrampe, tilbyr gratis testing av hepatitt C og driver med helseinformasjonsarbeid. Vi henviser også pasienter til spesialister etter behov.