Elfenbenskysten

Foto: Jean-Christophe Nougaret/Leger Uten Grenser

Elfenbenskysten


Mødredødeligheten stiger i Elfenbenskysten

Hjem > Land > Elfenbenskysten
27.06.2017 / 16.08.2017

I løpet av denne perioden opplevde landet religiøs og etnisk fred helt til hans etterfølger ble erstattet under militærkuppet i 1999. I 2002 startet borgerkrigen som skapte splittelse mellom det katolske sør og det muslimske nord. Leger Uten Grenser begynte å jobbe i Elfenbenskysten i 1990.

Leger Uten Grensers arbeid i Elfenbenskysten i 2016

Vi fortsatte å forbedre helsen til mødre og barn i Hambol-distriktet i Elfenbeinkysten.

Den militære og politiske krisen i 2002-2010 har hatt stor påvirkning på helsesystemet i landet. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er helsesystemet i Elfenbeinkysten et av de dårligste i Afrika. Det er kun en lege og fem jordmødre per 10.000 innbyggere.

Ettersom mødredødeligheten i landet er svært høy, har landets helsemyndigheter gjort mødrehelsetjenester til en av sine hovedprioriteringer, og tilbyr gratis helsetjenester til gravide. Budsjettrestriksjoner, mangel på medisiner og erfaren helsepersonell, i tillegg til andre faktorer, fortsetter imidlertid å hemme kvaliteten på mor-barn-helsetjenestene i landet.

Hambol-distriktet

I Hambol-distriktet driver Leger Uten Grenser et prosjekt i samarbeid med helsemyndighetene. Mødredødeligheten i distriktet ligger på rundt 661 per 100.000 fødsler, ifølge en studie gjort av Leger Uten Grenser i 2015.

Artikkelen fortsetter under bildet

KEISERSNITT: Lege Rasha Khoury utfører et keisersnitt i samarbeid med et kirurgisk team for å få Albertines barn trygt ut. Foto: Jean-Christophe Nougaret/ Leger Uten Grenser

 

Vi jobber med å forbedre håndteringen av fødselshjelp og kompliserte tilfeller på nyfødtavdelingen ved å støtte Katiola henvisningsykehus, og tre helsesentre i distriktet. Leger Uten Grenser støtter disse klinikkene ved å tilby ytterligere personell og medisinsk utstyr, samtidig som vi legger til rette for et effektivt henvisningssystem for kompliserte fødsler.

I tillegg har vi implementert et program for helsemyndighetene for å lettere lære opp og veilede helsepersonell, og ha oversikt og kontroll på helsetilbudet.

Artikkelen fortsetter under bildet

FØRSTEHJLP: Jordmor Flore Gode måtte utføre førstehjelp på Albertines barn fordi lungene hans var tettet igjen. Barnet klarte seg fint til slutt. Foto: Jean-Christophe Nougaret/Leger Uten Grenser

I 2016 var det hver måned i gjennomsnitt 350 fødsler på klinikker og fasiliteter støttet av Leger Uten Grenser, 55 nyfødte som ble innlagt på nyfødtavdelingen, og 50 keisersnitt ble utført på Katiola sykehus.

 

Les om vårt tidligere arbeid i Elfenbenskysten

 HVORFOR VI ER I ELFENBENSKYSTEN 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid