Elfenbenskysten

Foto: Jean-Christophe Nougaret/Leger Uten Grenser

Elfenbenskysten


Mødredødeligheten stiger i Elfenbenskysten

Hjem > Land > Elfenbenskysten
27.06.2017 | Oppdatert 14.01.2018
        

I løpet av denne perioden opplevde landet religiøs og etnisk fred helt til hans etterfølger ble erstattet under militærkuppet i 1999. I 2002 startet borgerkrigen som skapte splittelse mellom det katolske sør og det muslimske nord. Leger Uten Grenser begynte å jobbe i Elfenbenskysten i 1990.

Leger Uten Grensers arbeid i Elfenbenskysten i 2016

Vi fortsatte å forbedre helsen til mødre og barn i Hambol-distriktet i Elfenbeinkysten.

Den militære og politiske krisen i 2002-2010 har hatt stor påvirkning på helsesystemet i landet. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er helsesystemet i Elfenbeinkysten et av de dårligste i Afrika. Det er kun en lege og fem jordmødre per 10.000 innbyggere.

Ettersom mødredødeligheten i landet er svært høy, har landets helsemyndigheter gjort mødrehelsetjenester til en av sine hovedprioriteringer, og tilbyr gratis helsetjenester til gravide. Budsjettrestriksjoner, mangel på medisiner og erfaren helsepersonell, i tillegg til andre faktorer, fortsetter imidlertid å hemme kvaliteten på mor-barn-helsetjenestene i landet.

Hambol-distriktet

I Hambol-distriktet driver Leger Uten Grenser et prosjekt i samarbeid med helsemyndighetene. Mødredødeligheten i distriktet ligger på rundt 661 per 100.000 fødsler, ifølge en studie gjort av Leger Uten Grenser i 2015.

Artikkelen fortsetter under bildet

KEISERSNITT: Lege Rasha Khoury utfører et keisersnitt i samarbeid med et kirurgisk team for å få Albertines barn trygt ut. Foto: Jean-Christophe Nougaret/ Leger Uten Grenser

 

Vi jobber med å forbedre håndteringen av fødselshjelp og kompliserte tilfeller på nyfødtavdelingen ved å støtte Katiola henvisningsykehus, og tre helsesentre i distriktet. Leger Uten Grenser støtter disse klinikkene ved å tilby ytterligere personell og medisinsk utstyr, samtidig som vi legger til rette for et effektivt henvisningssystem for kompliserte fødsler.

I tillegg har vi implementert et program for helsemyndighetene for å lettere lære opp og veilede helsepersonell, og ha oversikt og kontroll på helsetilbudet.

Artikkelen fortsetter under bildet

FØRSTEHJLP: Jordmor Flore Gode måtte utføre førstehjelp på Albertines barn fordi lungene hans var tettet igjen. Barnet klarte seg fint til slutt. Foto: Jean-Christophe Nougaret/Leger Uten Grenser

I 2016 var det hver måned i gjennomsnitt 350 fødsler på klinikker og fasiliteter støttet av Leger Uten Grenser, 55 nyfødte som ble innlagt på nyfødtavdelingen, og 50 keisersnitt ble utført på Katiola sykehus. 

 HVORFOR VI ER I ELFENBENSKYSTEN 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen