Elfenbenskysten

Foto: Jean-Christophe Nougaret/Leger Uten Grenser

Elfenbenskysten


Mødredødeligheten stiger i Elfenbenskysten

Hjem > Land > Elfenbenskysten
27.06.2017 | Oppdatert 12.04.2019
        

Mangel på medisiner og trent helsepersonell, samt et generelt dårlig helsesystem gjør at mor-barn-helsen i Elfenbenskysten er svært dårlig.

Leger Uten Grenser støtter helsemyndighetene i landet med medisinsk utstyr og helsepersonell, og vi driver opplæring og veiledning av helsearbeidere.

Leger Uten Grenser startet sitt første prosjekt i Elfenbenskysten i 1990.

Dette gjorde vi i 2017

Mor-barn-helse i Hambol-regionen

Politiske og militære krisesituasjoner fra 2002 til 2010 har hatt alvorlige konsekvenser for det ivorianske helsesystemet. Ifølge Verdens helseorganisasjon, er helsesystemet et av de dårligste i Afrika, med bare én lege og fem jordmødre per 10.000 innbyggere.

Ettersom mødredødeligheten er svært høy, har helsedepartementet gjort mødrehelse til en av sine hovedprioriteringer. Myndighetene tilbyr blant annet gratis helsetjenester til alle gravide kvinner.

Samtidig gjør budsjettbegrensninger, mangel på medisiner og trent helsepersonell at tilgangen til gode, medisinske tjenester for kvinner og små barn forblir dårlig.

I Hambol-regionen er dødsraten estimert til 661 per 100.000 levendefødte, ifølge en undersøkelse utført av Epicentre i 2015. Leger Uten Grenser driver der et prosjekt i samarbeid med helsemyndighetene.

Artikkelen fortsetter etter bildet

KEISERSNITT: Lege Rasha Khoury utfører et keisersnitt i samarbeid med et kirurgisk team for å få Albertines barn trygt ut. Foto: Jean-Christophe Nougaret/ Leger Uten Grenser


Våre ansatte jobber med å forbedre behandlingen av mødre og fostre i akuttsituasjoner under fødsel og graviditet. Det gjør vi ved å støtte Katiola sykehus, samt 27 helsesentre som jobber med primærhelse i regionen.

I 2017 begynte Leger Uten Grenser å rehabilitere deler av Dabakala-sykehuset, inkludert operasjonsstua, for å forbedre forholdene for å utføre keisersnitt.

Artikkelen fortsetter etter bildet

FØRSTEHJLP: Jordmor Flore Gode måtte utføre førstehjelp på Albertines barn fordi lungene hans var tettet igjen. Barnet klarte seg fint. Foto: Jean-Christophe Nougaret/Leger Uten Grenser


Leger Uten Grenser støtter sykehusene og helsesentrene med medisinsk utstyr og personell. Våre ansatte driver også et effektivt henvisninssystem for kompliserte fødsler. Opplæring, veiledning og tilsyn av helsepersonell utgjør en betydelig del av Leger Uten Grenser sitt arbeid i regionen.

I gjennomsnitt assisterte Leger Uten Grenser ved 415 fødsler hver måned i 2017, deriblant ved over 40 keisersnitt. 64 nyfødte ble innlagt ved fødselsavdelingen på Katiola-sykehuset.

 

 HVORFOR VI ER I ELFENBENSKYSTEN 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen