Noralv Breivik: Vi reddet liv hver dag

Foto: Leger Uten Grenser / Noralv Breivik

– Jeg har alltid vært interessert i internasjonal helse, og Afrika er et kontinent der jeg føler meg som hjemme etter mine tre år i Botswana med Fredskorpset på slutten av 70-tallet, forteller Noralv.

Medisinsk hovedansvar

Han ble godkjent som feltarbeider av Leger Uten Grenser, og i desember gikk turen til Bo i Sierra Leone og Gondama Referral Centre. Dette er et akuttsykehus for barn der de alvorligste tilfellene behandles.

– Jeg var en av fem leger i «barnelege-teamet». Jeg hadde et medisinsk hovedansvar for avdelingen for barn i alderen 1 måned til 1 år, og deltok ellers i vaktordningen for hele sykehuset som bestod av 10 avdelinger. Jeg samarbeidet mye med Community Health Officers og sykepleiere, og skulle følge de opp og veilede dem faglig, forteller Noralv.

Han jobbet ved sykehuset i fire måneder. Arbeidet var krevende både fysisk og mentalt, og det tok en stund å vende seg til den begrensede tilgangen på utstyr og de forskjellige retningslinjene man må følge når man jobber i felt for Leger Uten Grenser.

– Også varmen var krevende, den merket jeg bedre enn jeg hadde forventet, sier Noralv.

Åpent sinn

Han ser tilbake på et interessant, utfordrende og givende oppdrag. Han dro til felt uten forventninger, og mener at man må gå til en slik jobb med et helt åpent sinn.

– Du må også være tålmodig og fleksibel, legger Noralv til.

På et akuttsykehus er hverdagen tøff, og Noralv sitter igjen med mange sterke inntrykk.

– En av de første dagene på sykehuset opplevde jeg at fire barn døde. De lå ved siden av hverandre på sykehuset, og ble båret ut èn etter èn. Gjenopplivingsforsøk lyktes ikke. Slikt gjør virkelig inntrykk, forteller Noralv.

Gode minner

Heldigvis er det også solskinnshistorier å se tilbake på.

– Det er mye positivt å se tilbake på. Som for eksempel de som kom inn bevisstløse, med lav blodprosent og malaria, og som ikke lenge etterpå dro friske ut igjen. Eller gutten som kom inn med meningitt og som jeg selv spinalpunkterte. Han lå lenge bevisstløs, men så en dag møtte jeg han gående utenfor avdelingen.

De gode minnene er mange.

Foruten inntrykkene fra pasientene kan Noralv også se tilbake på hyggelige og profesjonelle kollegaer, og et fredelig, men fattig Sierra Leone og dets hyggelige befolkning.

Nå skal Noralv hjem til norsk vår og hagearbeid.