Hjem Nyheter Det haster å forhindre en katastrofal situasjon på grensen til Sudan

Det haster å forhindre en katastrofal situasjon på grensen til Sudan

Bildet viser flyktninger i Adré i TsjadFoto: Mohammad Ghannam / Leger Uten Grenser

Over 400.000 mennesker har flyktet til grensebyen Adré i Tsjad siden konflikten i Sudan startet for fem måneder siden. Mange har opplevd ekstrem vold og står nå uten mat, vann og tak over hodet.

Leger Uten Grenser mener nødhjelpsinnsatsen må oppskaleres umiddelbart for å hindre en katastrofal situasjon øst i Tsjad.  

– Vi jobber nå på spreng i tre av flyktningleirene i Adré, der rundt 2000 mennesker ankommer hver eneste dag. De eksisterende leirene er fylt opp og det samme er de midlertidige leirene, sier nødhjelpskoordinator Susanna Borges i Leger Uten Grenser i Tsjad.  

Mennesker transporteres derfor til nye leirer utenfor byen som ikke enda er klare til å ta dem imot. Mange befinner seg ute i ørkenen uten tilgang til nok mat, vann, toaletter, helsehjelp eller tak over hodet. 

Flyktet fra ekstrem vold – møter igjen utrygghet

Menneskene som nå må leve under svært vanskelige forhold i Tsjad, har gjennomgått alvorlige traumer i Sudan og på flukt til Tsjad. Mange har flyktet fra El Geneina i Vest-Darfur og forteller om å ha blitt utsatt for målrettede angrep fra arabiske militser som følge av at de tilhører Masalit-folkegruppen.

Både menn, kvinner – inkludert gravide – og barn har blitt angrepet. På bare tre dager i juni ble 62 gravide skutt eller utsatt for annen type vold. I august har en ny tragedie utspilt seg i Nyala, lenger sør i Darfur. Der har kampene intensivert seg, og boligområder har blitt til slagmarker.

Nå møter flyktningene som ankommer det østlige Tsjad, enda mer utrygghet.

– Det er vanskelig å beskrive hva menneskene som lever i flyktningleirene går gjennom, sier Borges.

– Folk venter desperat på matrasjoner. Noen har gått fem uker uten å ha fått mat. Folk mater barna sine med insekter, gress og løv. De har mye mindre vann enn de trenger, og mange har ikke noe tak over hodet. Hvordan kan de overleve slik? spør hun.

Barn og krigsskadde: store behov for helsehjelp

Teamene våre på bakken i Adré forteller om store helsebehov – både blant krigsskadde og mennesker som blir syke av de prekære leveforholdene. Mange av dem er barn.

Leger Uten Grenser jobber i samarbeid med det tsjadiske helsevesenet for at flere mennesker skal få helsehjelp i tide. Sammen har vi blant annet utvidet døgnkapasiteten ved sykehuset i Adré og fire nærliggende helsestasjoner.

På sykehuset i Adré var per 30. august 150 pasienter innlagt med traumeskader, de fleste med skuddskader som de har blitt påført i Sudan. I tillegg blir 133 barn behandlet for livstruende komplikasjoner knyttet til malaria og underernæring.

I tillegg har vi et team på plass ved en klinikk med 38 sengeplasser i Camp Ecole – en flyktningleir som huser 150.000 mennesker. Her gjennomfører vi rundt 460 konsultasjoner daglig og behandler for tiden flere hundre barn for underernæring.

Teamene våre jobber også med mor-barn-helse og gir psykisk helsehjelp til ofre for seksualisert vold. I Camp Ecole har vi behandlet kvinner og jenter som forteller om å ha blitt utsatt for voldtekt og andre former for seksualisert vold på flukt til Tsjad. På grunn av de alvorlige psykiske traumene og lidelsene, trenger de kontinuerlig og omfattende helsehjelp.

Hjelpen må oppskaleres umiddelbart

Hundretusenvis av mennesker er i en ekstremt vanskelig situasjon. Derfor ber vi giverland og humanitære organisasjoner om å oppskalere innsatsen i området umiddelbart. 

Det er for tiden regnsesong i Tsjad, og vi har sett en drastisk økning i antall malariapasienter. Vi er svært bekymret for at utbrudd av sykdommer som kolera, og vi ser et alarmerende høyt antall underernærte pasienter. 

Leger Uten Grenser ber det det internasjonale samfunnet om å raskt gi husly, mat, vann, sanitæranlegg, helsetjenester og beskyttelse til de tusenvis av mennesker som har flyktet fra et ekstremt voldsnivå og mistet sine hjem, levebrød og familie og kjære i Sudan.  

Våre ansatte jobber på spreng for å gi helsehjelp til de som trenger det mest. Vi kan bare gi denne hjelpen på grunn av støtten fra våre private givere. Vi trenger også din hjelp til å dele informasjon og fortelle om det som skjer øst i Tsjad. Tusen takk for din hjelp og støtte.

Vi trenger personell til flere av våre prosjekter. Finn ut om vi trenger akkurat deg.

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.

Les mer om: