Dødelig forlis: Overlevende, også barn, sterkt traumatiserte
– Alle har mistet noen, forteller psykolog Mara Eliana Tunno i Leger Uten Grenser.
Vi gir nå psykologisk helsehjelp til de overlevende fra et forlis der minst 62 mennesker omkom, inkludert 12 barn.
Den forferdelige hendelsen skjedde noen hundre meter fra Steccato di Cutro, sør i Italia, søndag den 26. februar. Rundt 180 mennesker hadde dratt fra Tyrkia tre til fire dager før, i en fiskebåt laget av tre. De fleste om bord kom fra Afghanistan, Pakistan og Iran.
Ifølge informasjonen vi har mottatt, havnet hele gruppen i vannet rundt 150 meter fra land i Italia. Dette har mest sannsynlig skjedd etter at båten kolliderte med steiner på kysten av øst-Calabria da det var dårlig vær. Liket av en av menneskene om bord ble funnet flere titalls kilometer unna, på grunn av sterk strøm.
Minst 20 overlevende, inkludert en person som trengte intensivbehandling, ble innlagt på et lokalt offentlig sykehus. Det er nå rundt 60 overlevende på asylmottaket i Crotone, de fleste av dem erafghanere.
Mistet hele familien
– De overlevende er sterkt traumatiserte. Alle har mistet noen, sier Mara Eliana Tunno, psykolog for Leger Uten Grenser.
– Det er en 16 år gammel gutt fra Afghanistan som mistet søsteren sin. Han hadde ikke orket å fortelle det til foreldrene sine. Søsknene hadde flyktet for å hjelpe henne, fordi hun trodde ikke hun hadde en fremtid i landet sitt, forteller Tunno.
Teamene våre har siden søndag gitt psykologisk hjelp til rundt 60 personer og vi vil fortsette å bistå de neste dagene. Flere mindreårige har mistet foreldrene sine og familiemedlemmer. En 12 år gammel gutt mistet hele familien sin. En 17-åring som var innlagt på sykehus mistet foreldrene sine. En annen gutt fortalte at han mistet sin seks år gamle bror. Broren frøs ihjel fire timer etter forliset.
Redningskip holdes igjen
Flesteparten av de som dør påMiddelhavet drukner langs den sentrale middelhavsruten mellom Libya og Italia, hvor vi driver søk- og redningsbåten Geo Barents. Samtidig har vi de siste månedene observert en økning i antall mennesker som tar den farlige veien fra Tyrkia til Sør-Italia.
23. februar ble Geo Barents urettmessig holdt igjen og bøtelagt av den italienske regjeringen. Selv om dette tiltaket er direkte rettet mot Leger Uten Grenser, vil den reelle prisen bli betalt av de som flykter over det sentrale Middelhavet.
– Dette forferdelige forliset er en smertefull påminnelse om at restriktiv migrasjonspolitikk ikke vil stoppe desperate mennesker fra å flykte. Folk vil fortsette å risikere livet på havet, som ofte er det eneste alternativet.Den italienske regjeringen og EU-landenes regjeringer må slutte å kriminalisere migrasjon og humanitært arbeid. De må i stedet fokusere på trygge og lovlige migrasjonsruter, og sørge for at menneskene får hjelp og beskyttelse, sier Sergio Di Dato, prosjektleder for Leger Uten Grenser i Italia.
Dette gjør vi I Italia:
Leger Uten Grensers team i Italia har bistått flyktninger, asylsøkere og migranter i flere år.Her jobber psykologer og kulturtolker, som er spesifikt opplært til å tilby psykologisk førstehjelp Dette arbeidet rettes hovedsakelig mot de som har mistet slektninger eller andre nære i et forlis, hvor vi jobber med psykologisk traumehåndtering. Teamet gir også grunnleggende helsehjelp til overlevende etter et forlis, sørger for informasjon og henviser pasienter videre etter behov.
I 2022 satte Leger Uten Grenser i i gang et prosjekt i Roccella Jonica, nær Crotone, for å gi medisinsk og psykologisk helsehjelp til mennesker som ankommer land.
Vi har også drevet søk- og redningsarbeid på Middelhavet siden 2015 på åtte redningsbåter. Noen båter har vi drevet alene og noen i samarbeid med andre organisasjoner. I løpet av åtte år har vi reddet 85.000 mennesker på Middelhavet.
Siden mai 2021 har vi drevet den norskeide redningsbåten Geo Barents, som har reddet over 6194 mennesker på det sentrale Middelhavet.
Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.