Madagaskar: I enkelte områder var hvert fjerde barn alvorlig underernært
Da den verste tørken på flere tiår – og dermed en alvorlig underernæringskrise – rammet menneskene på det sørlige Madagaskar i fjor vår, satte vi i gang med livreddende nødhjelp.
Siden dahar tusenvis av barn fått behandling mot underernæring på våre klinikker, vi har delt ut mat og sørget for rent vann–spesielt underde såkalte «magre» sesongene mellom innhøstingene, når situasjonen er ekstra prekær.
Vannmangel
Anaïs Prudent var nylig på oppdrag som beredskapskoordinator i Madagaskar.På vei hjem fra felt i januar fortalte hun at tørken i landet ikke bare fører til matmangel.
Det er også svært begrenset tilgang til rent vann, og derfor er en viktig del av vår nødhjelpsrespons å sikre trygge vann- og sanitærforhold.
Prudent fortalte om en baby på åtte måneder som ikke ville spise da de skulle gjøre en appetitt-test med Plumpy´Nut (nødmat som brukes tilbehandling av underernærte barn). En sykepleier foreslo at de skulle få babyen til å drikke vann først. Babyen drakk en kopp vann, og spiste etter det.
– Det er, for meg, spesielt sjokkerende; barn som er sultne, veldig sultne, men de er så tørste at de er mer tørste enn sultne, fortalte Prudent.
Hemmer barnas utvikling
Prudent forklarte også at langvarig underernæring påvirker utviklingen av barnas fysikk, psykomotorikk og flere av kroppens andre funksjoner. Denne formen for veksthemming kalles stunting.
– Kroppen går automatisk i sparemodus. Veksten hemmes i videste forstand. Det er ikke dekkende å si at disse barna er for små eller for tynne, fortalte Prudent.
Dette er noe av vår nødhjelpsrespons
- Fra mars til desember i fjor fikk flere enn 11.000 barn under ti år behandling mot underernæring på våre mobile klinikker.
- I samme periode delte vi ut flere enn 2 millioner pakker med nødmat.
- Totalt i fjor delte vi ut mer enn 750 tonn med matrasjoner til familier med barn under behandling for underernæring på klinikkene våre.
- I tillegg til vanndistribusjon med tankbiler, har 64 håndpumper blitt reparert eller installert i isolerte lokalsamfunn.
Våre team er til stede i sørlige Madagaskar ogfortsetter å sørgefor livreddende helsehjelp, jobber for bedre vann-, sanitær og hygieneforhold, samtutdeling av mat så lenge det er behov.
Vi har også team som undersøker behovfor nødhjelp etter at syklonenBatsirai traff Madagaskar 5. februar.
Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.