Leger Uten Grenser trekker seg ut av grenseområdene i Polen
Polske myndigheter fortsetter å nekte humanitære organisasjoner tilgang til menneskene som befinner seg på grensen mellom Polen og Hviterussland.
Leger Uten Grenser har jobbet for å få komme inn i grenseområdene mellom Polen og Hviterussland siden oktober i fjor, men uten å lykkes. Nå har organisasjonen besluttet å trekke ut sine team som har stått rett ved områdene, klare for å rykke inn.
– Vi vet at det fortsatt er folk som krysser grensen og gjemmer seg i skogen og som trenger støtte, men selv om vi er forpliktet til å hjelpe folk på flukt uansett hvor de måtte være, har vi ikke klart å nå frem til dem i Polen, sier nødhjelpskoordinator Frauke Ossig i Leger Uten Grenser.
Selv om det nå er færre mennesker som forsøker å krysse grensene inn til EU, frykter organisasjonen at flere migranter og flyktninger vil dø ettersom upartiske, ikke-statlige humanitære aktører ikke kommer fram til dem. De får dermed ikke delt ut vann, mat, varme klær og gitt medisinsk behandling, og samtidig fortsetter temperaturene å synke.
Siden juni 2021 har tusenvis av mennesker forsøkt å komme seg til EU ved å krysse grensene fra Hviterussland til Polen, Litauen og Latvia. Som en respons har Polen satt opp grensegjerder, hentet inn militæret og erklært unntakstilstand langs grensen. Området har blitt strengt kontrollert med begrenset tilgang, også for hjelpeorganisasjoner, frivillige og media.
Les mer:Ekstremt bekymringsfull situasjon på grensen mellom Hviterussland og EU
Polske grensevakter har tvangsreturnert migranter og flyktninger til Hviterussland en rekke ganger det siste halvåret, noe som har ført til at mange har gjemt seg i skogene, også i kalde vintertemperaturer. Minst 21 mennesker mistet livet i grenseområdene mellom Hviterussland og EU i 2021.
Leger Uten Grenser har de siste månedene respondert på kriseni Hviterussland, Litauen og Polen, men har ikke fått tilgang til grenseområdene av noen av myndighetene.
Leger Uten Grenser har støttet lokale ikke-statlige organisasjoner, grupper og privatpersoner som har gitt humanitær bistand til migranter og flyktninger som har klart å komme seg ut av de strengt kontrollerte områdene. Organisasjonen har også gitt medisinsk, psykisk og humanitær hjelp til et begrenset antall mennesker.
Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.