Hjem Nyheter Hjemløshet i Hongkong har økt under pandemien: – Ingen skal bli glemt

Hjemløshet i Hongkong har økt under pandemien: – Ingen skal bli glemt

Foto: Leger Uten Grenser

De siste årene har mange hongkongere tatt til gatene i politiske protester. Nå, under pandemien, er mange på gata av en annen grunn: De har mistet hjemmene sine. Leger Uten Grenser har trappet opp innsatsen for å svare på utfordringene.

Seks måneder ut ikorona-pandemienskyller dentredje bølgen av covid-19-utbruddover Hongkong. Utbruddet erhittildet mest alvorlige med mangetilfeller av lokal smitteoverføring, og noen ukjente smittekilder. Utbruddet har ført tilatoffentligeoppholdsplasser og tjenesterharblitt stengt ned eller stoppet,og det har rammet de hjemløse hardest.

Mange nye hjemløse den siste måneden

Tallet på hjemløse har skutt i været på grunn av den økonomiske nedgangen og økt arbeidsledighet. Leger Uten Grenser har funnetat antall hjemløse iTsimShaTsui-distriktet har økt med 50 prosent i løpet avbare én måned, spesielt etteratsuppekjøkkenerhar måttet stenge ned.

Flere harogsåblitt hjemløse for første gang etter å ha mistet jobben under utbruddet.Leger Uten Grenser er bekymret for at de er spesieltsårbare nå under pandemien og at behovene deres blir oversett. Siden juni har vi derforsørget for at de har fått midlertidig tak over hodetog gitt gratis medisinsk hjelp.

Tilbyr husly ogmedisinsk hjelp

Allerede i slutten av januar – da utbruddet startet – begynteLeger Uten Grenser med helseinformasjonsarbeid om covid-19. Siden harvi utvidet aktiviteten i Hongkong.Frajuni 2020 har beredskapsteametstøttet den lokale ikke-statlige organisasjonenImapactHK, som gir midlertidig husly, distribuerer mat og tilbyr andre viktige tjenester for hjemløse, inkludert gratis medisinske konsultasjoner og videre henvisning til helsevesenet ved behov.

– Vier ekstremt bekymret for hvordancovid-19 kan påvirke mennesker som allerede lever under prekære forhold,sierLucy Lau,feltkoordinatorfor Leger Uten Grenseri Hongkong.

Korona-viruset: Slik jobber vi i land verden over

Arbeidsløshet kaster unge på gata

–Under et besøk hos hjemløse iTsimShaTsuiforrige uke, så vi at antallet mennesker som bodde i gatene har økt fra 35 til 55 personer, sammenlignet med det vi så i juni. Vi har lagt merke til at noen av dem er i 30-årene, relativt unge sammenlignet med de vi har sett tidligere som vanligvis er i 50-årene.Noen av dem har vært arbeidsledige i flere måneder på grunn av utbruddet, og det er første gang at desover på gata.Stengingen av offentligebad,suppekjøkkenerogovernattingsstederhar påvirket demspesielt. Uten tilgang til viktige fasiliteter og ressurser,er det vanskelig å følge smitteverntiltak, noe som øker risikoen for å bli smittet med covid-19, fortsetter Lau.

Med det som er kjentsom«KindnessWalk»gårLeger Uten Grenser ogImpactHK-frivillige gjennomTsimShaTsuihver tirsdag og torsdag kveldfor å besøke hjemløse, dele ut mat, drikkevann oghygienepakkermedmunnbind oghånddesinfeksjon. Teamene våregir videre oppfølging til de som har behov for det, for eksempelvedåtilby dem trygge oppholdssteder og medisinsk hjelp.

–Økningen i hjemløshet har lagt et ekstra press på lokaletjenesterogpå organisasjoner somImpactHK. Det var derforLeger Uten Grenser bestemte seg for å bistå. I løpet av en måned harvigjennomført 27 medisinske konsultasjoner ogsørgetformidlertidig overnatting for15 sårbarepersoner, sier Lau.

Hjelp gir håp

En avdemsom har fått hjelp, er29 år gamleMiyako(navnendret)Hunharsovet pågatai flere år, og gatekjøkkenerharfungert som hjemmet hennessidenstartenav året. Hun pleide ådratil en restaurant rundt klokken 21.00 og forlatestedet igjen om morgenen klokken 06.00 før sjefen på gatekjøkkenetkom for åkaste henne ut.En dag i juli fikk hun høre omtilbudene til Leger Uten Grenser ogImpactHK, og hun komfor å be om hjelp.

–Hvis ikkeLeger Uten Grenser hadde gitt meg et sted å sove,ville jeg måttetfortsette åsove på gata. Risikoen for å fåcovid-19 ville være høyere, og det erumulig for meg å ha råd til medisinske utgifter. Nå bor jeg påovernattingsstedetopprettetav Leger Uten Grenser,derjeg føler meg trygg og kan fokusere på å finnemeg en jobb, sierhun.

–Alle har sine egneutfordringer.Én har kanskje et helseproblem, enannenerarbeidsledig,mensjeg er hjemløs.Men med hjelp er jeg sikker på at vi alle kan få bukt medproblemene.

Ingen skal falle utenfor

–Ingen skalbli glemt i enpandemi-respons. Ethvert smittetilfellekan utvikle seg til etstørre utbrudddersom det ikke iverksettes forebyggende tiltak.Vi må svare på de hjemløses behov for å verne om folkehelsen i lokalsamfunnet, sierElizaChang, sykepleier i Leger Uten Grenser og en erfaren helsearbeider innen smittevern.

–Hjemløse kan ha vanskeligere for åfølge forebyggende tiltak og har ofte begrenset tilgang på helsehjelp. Det er viktig at alle får informasjon om hvordan man kan beskytte seg mot smitte og at de får det de trenger for at de kan følge rådene.

**

Siden slutten av januar 2020 har et nødhjelpsteam fra Leger Uten Grenser respondert på covid-19-utbruddet i Hongkong. Teamet vårt har reist ut til utsatte grupper og har gjennomført mer enn 32 helse- og psykisk helse workshops. Workshopene retter seg mot grupper som har mindre sannsynlighet for å ha tilgang til viktig medisinsk informasjon, for eksempel gaterenholdere, synshemmede, hjemløse, flyktninger og asylsøkere, og de som er mer utsatt for å utvikle alvorlig sykdom hvis de er smittet, for eksempel eldre. Les mer om Leger Uten Grensers respons på covid-19 over hele verden her.

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.